Jesień dopiero się rozpoczęła, ale już teraz wokół nas pojawia się coraz więcej dyń. Dyniowe ciasteczka, dyniowe kluseczki, a nawet dyniowe kosmetyki to prawdziwe hity ostatnich lat. A to oznacza, że nie może zabraknąć również dyniowej kawy, czyli pumpkin spice latte. Jak ją przygotować samodzielnie? Sprawdź nasz banalnie prosty przepis.
Dynia ma w sobie ogromny potencjał kulinarny, a właśnie teraz trwa na nią sezon, więc jest najpyszniejsza. Z tego warzywa, kojarzącego się ze świętem Halloween, wyczarować można wiele pyszności. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziesz całe mnóstwo przepisów na dania z dyni - zupy, przetwory, mus, ciasta, kopytka i wiele innych.
Jak wyciąć dynię na Halloween? Wycinanie dyni na Halloween okazuje się być wyzwaniem dla niejednej polskiej rodziny. To fajna zabawa i sposób na spędzenie czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Jak wyciąć ciekawy wzór i tym samym zrobić ładną dekorację? Jakie znaczenia ma dynia?
Patison posiada wiele odmian, które różnią się pomiędzy sobą zarówno kształtem, jak i kolorem oraz smakiem. Najpopularniejszymi rodzajami są Disco, Polo F1 Eden oraz Gagat. Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o patisonie. Jak go uprawiać i jakie ma właściwości? Do jakich dań można go dodać?
Olej z dyni, a właściwie olejek z pestek dyni, znalazł szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, a także w kosmetyce. Pomaga wzmocnić włosy, nawilżyć skórę, zwalczyć pasożyty.
Dynia hokkaido to niezaprzeczalnie królowa jesieni - smaczna, piękna i do tego zdrowa. Ta odmiana znana jest również jako dynia japońska, która pochodzi z Japonii. Nasz reporter, Mikołaj Rey wybrał się w poszukiwania najlepszej hokkaido w okolicy i trafił prosto do farmy dyń w Unisławie, którą prowadzą Agnieszka i Piotr Wróbel.
Co roku w Halloween wiele osób zachęca, by dynie, które służyły za ozdoby, trafił do lasu. W ten sposób mielibyśmy pomagać zwierzętom. Okazuje się, że choć intencje dobre, to pomysł nienajlepszy.
31 października na całym świecie obchodzimy święto duchów, zjaw i rzeźbionych dyni. Obecnie Halloween kojarzy się z zabawami roześmianych i przebranych dzieci, które odwiedzają mieszkania w poszukiwaniu cukierków. Jednak nie zawsze tak było. W starożytności noc ta była pełna złowrogich wierzeń oraz praktyk. Niektóre z nich, w zmienionej wersji, przetrwały do dziś.
Sezon na dynię trwa, więc warto wykorzystać wszelkie jej możliwości. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z najbardziej korzystnych dla naszego zdrowia jest jej ukiszenie. Jak zrobić kiszoną dynię?
Okres przejściowy pomiędzy latem a jesienią to doskonały czas na przygotowywanie domowych przetworów. Najwięcej właściwości zdrowotnych i walorów smakowych będą miały te zrobione z sezonowych darów natury.
Dynia jest warzywem o wyjątkowym orzechowo-słodkim smaku i wielu wartościach odżywczych, jest także niskokaloryczna. Nic dziwnego, że ma wiele zastosowań w naszej kuchni. To również symbol Halloween – jednak nie każdą piękną dynię możemy zjeść, ponieważ istnieją gatunki wyłącznie ozdobne.