dynia

    dynia

    Większość z nas kojarzy ją głównie z halloweenową dekoracją lub rozgrzewającą zupą-kremem. Dynia, bo o niej mowa, to królowa wśród jesiennych owoców. Dlaczego warto dołączyć do grona jej miłośników? Bo jest ona źródłem zarówno zdrowia, jak i urody. Co ważne – z jej supermocy możesz korzystać nie tylko regularnie wkładając kawałki dyni na talerz, lecz także robiąc na jej bazie kosmetyki domowej roboty. 

    Jesienią dynia króluje na naszych stołach. Można ją podawać w formie musów, ciast, babeczek oraz pieczoną do mięs i innych warzyw. Jednak co zrobić, aby zatrzymać jej smak na dłużej? Można ją zamarynować w occie. Będzie miała wyrazisty smak i wspaniałą konsystencję. Sprawdź, jak zrobić dynię w occie!

    Delikatny, kremowy sernik z dodatkiem puree z dyni to doskonała propozycja na pyszny, jesienny deser. Warto go przygotować w dyniowym sezonie, gdy jest najlepsza, pełna smaku, aromatu i witamin. Polecamy przepis na sernik dyniowy według Ani Starmach.

    Bazą tradycyjnych kopytek są oczywiście ziemniaki. Jeśli jednak postaramy się o odpowiednią konsystencję, to można kombinować z różnymi dodatkami, np. dynią. Kopytka z dynią to doskonały pomysł na pyszny, jesienny obiad.

    Jesień to sezon na dynię. Właśnie o tej porze roku jest najpyszniejsza, a w sklepach i na targowiskach pojawia się najwięcej jej odmian. Doskonałym sposobem na zachowanie jej smaku na dłużej jest zamknięcie go w słoiku. Jak to zrobić? Sprawdź prosty przepis.

    Jesień to czas, kiedy na naszych stołach króluje dynia. Można z niej przyrządzić puree, dżem, a także dodać ją do wypieków. Z dyni można także przygotować frytki, które w smaku będą nieco podobne do tych zrobionych z batata. Sprawdź, jak łatwo je przyrządzić!

    Dynia to warzywo, którego produkcja w naszym kraju rośnie z roku na rok. Jest bowiem coraz częściej kupowana przez polskich konsumentów. Największy popyt jest na nią w okolicach Halloween, czyli właśnie teraz. Chętnie robimy z niej dekoracyjne lampiony zapominając, że dynie to przede wszystkim jedzenie. Co można zrobić, żeby go nie marnować? Jak ograniczyć degradację środowiska? Jaką dynię wybrać?

    Przed nami Halloween, straszne przebrania, przerażające wypieki i jesienne ozdoby. Już za kilka dni zabierzemy się za dyniowe lampiony. Co zrobić z pozostałościami po warzywie? Z pewnością ich nie wyrzucamy. Miąższ możemy wykorzystać na wiele sposobów. Przedstawiamy kilka z nich.

    Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.

    Dynia idealnie nadaje się do przygotowania potraw typu curry. Dobrze usmażona, upieczona lub ugotowana jest źródłem witamin i minerałów, a w połączeniu z ostrą przyprawą jest idealnym posiłkiem na coraz zimniejsze popołudnia. Sprawdź nasze pomysły na dyniowe curry.

    Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon na potrawy z dyni. Rozgrzewająca zupa na bazie mleka kokosowego i imbiru to właściwie obowiązkowa pozycja o tej porze roku. Co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem tego warzywa? Oto propozycje Rafała Zaręby.

    Pasta z ciecierzycy popularna jest na Bliskim Wschodzie i podbija nasze europejskie kuchnie. Hummus pochodzi z Egiptu, a w podstawowym wariancie jest zmiksowaną ciecierzycą z pastą tahini powstałą z sezamu. Można do niej dodać różne dodatki - paprykę, imbir, a nawet dynię. Przedstawiamy przepis na jesienny hummus.

    Do rozpoczęcia sezonu jesiennego zostało jeszcze kilka tygodni, jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza. Wiatr, deszcz i szaruga. Takie dni warto urozmaicić sobie ciepłymi pysznościami. My polecamy wam przepis na deserową kawę dyniową.