Sezon na królową jesieni - dynię, ciągle trwa. Oto przepisy slow food z jej udziałem

Pieczona dynia hokkaido, przyprawiona miodem i ziołami, podana z burratą i bruschettą
Pieczona dynia hokkaido, przyprawiona miodem i ziołami, podana z burratą i bruschettą
Źródło: Michał Woźniak/East News
Sezon na dynię jeszcze się nie skończył - wręcz przeciwnie, trwa w najlepsze. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN zagłębiamy się w przepisy typu slow food z dynią, w wykonaniu Michała Pezdy. Poznajcie jego pomysły na dania, które rozpłyną się w ustach, rozgrzeją w jesienne, chłodne popołudnia i zapewnią idealną porcję witamin.

Tost z kozim serem, chutneyem z dyni, orzechem włoskim i miętą

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 kromki chleba na zakwasie,
  • 400 g sera koziego z pleśnią,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól morska.

Składniki na chutney z dyni:

  • 2-2,5 kg dyni,
  • 2 jabłka,
  • 500 g miodu,
  • 150 g octu ryżowego,
  • 80 g imbiru,
  • 4 kory cynamonu,
  • 5 gwiazdek anyżu,
  • 5 pomarańczy: skórka i sok,
  • szczypta przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie dyni: dynię obierz, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Przygotowanie chutneyu: w dużym, szerokim garnku umieść pokrojoną dynię, miód, ocet ryżowy, starty imbir, przyprawę do piernika, skórkę i sok z pomarańczy. Dodaj przyprawy korzenne – laski cynamonu oraz gwiazdki anyżu. Całość dokładnie wymieszaj gotuj 1-1,5h Dynia zacznie się rozpadać dodaj pokroje jabłko, a płyn powinien lekko odparować.

Podanie: chleb zrumień na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek Na ciepłe kromki ułóż plastry sera koziego i zapiecz 3–4 minuty w 200°C, aż ser zacznie się lekko rozpuszczać, dodaj na górę łyżkę chutneya, kilka orzechów włoskich i udekoruj miętą.

Pieczone frytki z dyni z parmezanem i majonezem chili

Porcja dla 4 osób

Frytki z dyni:

  • 800 g dyni piżmowej (obranej, bez pestek),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g tartego parmezanu,
  • łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz.

Majonez chili:

  • 150 g majonezu
  • łyżeczka pasty chili (np. sriracha, harissa lub sambal – do smaku).

Sposób przygotowania:

Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w równe paski o grubości ok. 1 cm. Odsącz nadmiar wilgoci papierowym ręcznikiem – dzięki temu frytki będą bardziej chrupiące.

W dużej misce wymieszaj frytki z oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem dodaj tarty parmezan Ułóż frytki równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej w jednej warstwie, aby się nie zaparzyły.

Piekarnik nagrzej do 210°C (termoobieg). Piecz frytki ok. 30–35 minut, aż będą złociste i lekko chrupiące na brzegach. W połowie pieczenia delikatnie je przewróć, by upiekły się równomiernie.

Frytki podawaj gorące, posypane dodatkową porcją parmezanu. Obok serwuj majonez chili jako dip.

Burrata z pieczoną dynią hokkaido, marakują, orzechem laskowym i bazylią

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 małe dynie hokkaido (ok. 1 kg),
  • 4 kulki burraty,
  • 2 owoce marakui,
  • 50 g prażonych orzechów laskowych,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka miodu,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Dynię umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w cienkie półplasterki. Ułóż na blasze, skrop oliwą i miodem, oprósz solą i pieprzem. Piecz ok. 25 minut, aż dynia będzie miękka.

Dwa kawałki upieczonej dyni zblenduj z sokiem z marakui, oliwą z oliwek i solą. Jeśli masa jest zbyt gęsta - dodaj odrobinę wody.

Na talerzu ułóż purre z dyni, ciepłe plastry pieczonej dyni. Na środku połóż burratę, polej miąższem z marakui i odrobiną oliwy. Posyp orzechami laskowymi i udekoruj listkami świeżej bazylii.

Hummus z pieczonej dyni

Składniki:

  • 1 kg puree z pieczonej dyni,
  • 250 g ciecierzyca,
  • 40 g pasty tahini,
  • 5 g kuminu,
  • 80 g oliwy z oliwek,
  • 40 g soku z cytryny,
  • 10 g ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój na kawałki, usuń pestki, ułóż na blasze i piecz w 190°C przez ok. 30–40 min, aż będzie miękka. Ostudź i zmiksuj na gładkie puree.

W blenderze połącz ciecierzycę, puree z dyni, tahini, sok z cytryny, oliwę, kumin, paprykę i ewentualny czosnek. Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta — dodaj trochę wody lub aquafaby.

Spróbuj i dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie większą ilością cytryny lub oliwy według smaku. Przełóż hummus do miseczki, skrop oliwą, posyp papryką lub pestkami dyni.

Ciasto dyniowe z korzennymi przyprawami

Składniki:

  • 300 g oleju roślinnego (np. rzepakowego lub słonecznikowego),
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 400 g cukru (najlepiej trzcinowego),
  • 4 jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 6 g mielonego cynamonu,
  • 6 g mielonego imbiru,
  • 400 g drobno startej dyni piżmowej,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli wlewaj olej, cały czas miksując, aż składniki się połączą.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cynamon i imbir. Wsyp suche składniki do mokrych i delikatnie połącz szpatułką — tylko do momentu, aż masa będzie jednolita.

Dodaj startą marchew oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj krótko, by równomiernie rozprowadzić je w cieście.

Przełóż masę do formy (np. tortownicy 26 cm lub prostokątnej 25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez ok. 50-60 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy. Po upieczeniu wystudź na kratce.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości