Mus dyniowy/puree z dyni - przepis
Ponieważ zima zbliża się wielkimi krokami, zaczniemy od przepisów na przetwory z dyni. Wielu z Was zastanawia się na pewno, co zrobić z miąższu dyni. Można z niego przygotować najlepszy przecier - mus lub puree, które przechowuje się w słoikach. Taki przecier jest idealną bazą do wszelkiego rodzaju zup, ciast, sosów. A jeśli przygotujemy go więcej, posłuży nam przez całą zimę!
Składniki:
- dynia, najlepiej odmiana hokkaido
Przygotowanie:
- Myjemy dynię, przekrawamy ją na pół. Pozbywamy się pestek.
- Wykładamy blachę pergaminem, a następnie układamy na niej dynię.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wstawiamy naszą dynię do piekarnika. Pieczemy warzywo około 30-40 minut. Kontrolujemy na bieżąco, czy dynia jest wystarczająco miękka.
- Wyjmujemy dynię z piekarnika, studzimy. Kroimy warzywo na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy.
- Gotowe puree z dyni przekładamy do słoików. Następnie słoiki umieszczamy w garnku przeznaczonym na przetwory. Gdy woda w garnku się zagotuje, pasteryzujemy puree przez około dwadzieścia minut.
- Gdy nasze przetwory są gotowe, możemy poprzekładać je do foliowych torebek lub słoików, a następnie zamrozić.
Dżem z dyni - przepis
Składniki:
- miąższ z dyni, około 2 kg,
- cytryna,
- 4 duże pomarańcze,
- około 300 g cukru białego,
- około 150 g cukru brązowego,
- sok z połówki cytryny,
- skórka pomarańczowa,
- łyżeczka imbiru,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
- Obieramy warzywo ze skórki, usuwamy pestki, środek kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wszystko wkładamy do garnka.
- Dynię posypujemy oboma rodzajami cukru, po czym odkładamy warzywo na około trzy godziny (chodzi o to, by dynia wypuściła sok).
- Wyciskamy sok z cytryny, a ze sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę.
- Resztę cytryny i pomarańczy kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z dynią.
- Dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie wsypujemy podane w przepisie przyprawy.
- Gotujemy dynię na wolnym ogniu.
- Gdy dynia zgęstnieje, przerywamy gotowanie i przekładamy dżem do słoików. Koniecznie muszą być wyparzone. Ustawiamy słoiki z dżemem wiekiem do dołu i nakrywamy ściereczkami lub kocem.
Ciasto z dyni - przepis
Dla wielu ciasto z dyni to, obok ciasta marchewkowego, jeden z najlepszych jesiennych wypieków. Ciasto dyniowe jest bardzo lekkie, puszyste, a zarazem łatwe do wykonania. Z pewnością umili nam niejeden długi, jesienny wieczór. Oto jeden z naszych przepisów na ciasto z dyni.
Składniki:
- miąższ z dużej dyni,
- około 2 szklanek mąki,
- 3 jaja,
- szklanka cukru pudru,
- łyżka stołowa cynamonu,
- pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 15 g cukru wanilinowego,
- bakalie (orzechy, rodzynki, migdały - do wyboru).
Przygotowanie:
- Ubijamy jaja z cukrem pudrem.
- Dodajemy do naszej masy cukier wanilinowy, cynamon, olej, mąkę. Blendujemy wszystko na gładką masę.
- Dodajemy następnie miąższ z dyni oraz wybrane przez nas bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
- Wykładamy masę do średniej wielkości formy lub tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Nagrzewamy piekarnik, ustawiając temperaturę 180 stopni. Pieczemy ciasto około 40 minut. W międzyczasie kontrolujemy, czy nasz wypiek jest gotowy.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bakaliami.
Przepisy na dania z dyni - co jeszcze można niej zrobić?
- Przepis na dyniowy irish cream. Sprawdź, jak łatwo go zrobić!
- Sernik dyniowy według przepisu Ani Starmach
- Dynia w słoikach na zimę. Prosty przepis na pyszny mus
- Domowe kopytka dyniowe z masłem rozmarynowym
- Dynia na śniadanie i na obiad. Przepisy Samar Khanafer
- Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
- Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
- Gulasz z dyni i ciecierzycy
- Dyniowe curry - przepis
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images