Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby

Rafał Zaręba
Rafał Zaręba
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN Online
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon na potrawy z dyni. Rozgrzewająca zupa na bazie mleka kokosowego i imbiru to właściwie obowiązkowa pozycja o tej porze roku. Co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem tego warzywa? Oto propozycje Rafała Zaręby.

Ceviche z dynią

Składniki na ceviche z dynią:

  •  100g polędwicy z dorsza 
  •  60g dyni piżmowej (upieczonej)
  • 20g czerwonej cebuli
  • ¼ szt. awokado
  • 10 g czarnego sezamu 
  • 100 g rokitnika
  • 20 g cukru
  • 50 g świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnkui
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól
  • ¼ szt. papryczki chili 
  • Miód lipowy - do smaku
  • 3 gałązki kolendry

Sposób przygotowania ceviche z dynią:

  1. Rokitnik zagotować w małej ilości wody z dodatkiem cukru- odstawić na 15 minut po czym odcisnąć sam sok;
  2. W soku z rokitnika zmiksować seler naciowy, świeży imbir ,zsiekany czosnek- po czym scedzić sok i połączyć z miodem i pokrojoną w drobne kawałki papryczkę chili;
  3. Obraną dynię upiec w temp. 160st. C – wykroić żądany kształt;
  4. Awokado obrać i pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka;
  5. Rybę pokroić w kostkę i zamarynować w gotowej marynacie z rokitnika;
  6. W miseczce połączyć rybę, dynię, cebulę i awokado, polać sosem, udekorować kolendrą i posypać czarnym sezamem.

Sałatka z dynią

Składniki na sałatkę z dynią:

  • 60 g dyni piżmowej 
  • burak chioga 3 kolory – po 1 szt.
  • 2 szt. gwiazdek anyżu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 szt kory cynamonu
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g soli
  • 100 g topinamburu
  • 1 mini sałata rzymska;
  • 10 g pestek dyni;
  • 1 figa;
  • 20 g suszonych moreli namoczonych w białym winie;
  • 50 g masła rumiankowego;
  • 20 ml oleju rzepakowego;
  • 50 g boczniaków ostrygowatych lub kurek (może być mix);
  • kiełki do dekoracji: mikro-mizuna;

Sposób przygotowania sałatki z dynią:

  1. Zagotować 0,5l wody z cukrem, solą, octem, anyżem, cynamonem i tymiankiem. Do takiej marynaty dodajemy plastry buraków chiogga 
  2. Topinambur pieczemy ok 30 minut w temperaturze 160st. C, pod koniec pieczenia dokładamy na kilka minut wycięte kulki z dyni 
  3. Sałatę rzymską kroimy po długości na 4 części i grillujemy uprzednio przesmarowaną masłem rumiankowym
  4. Suszone morele kroimy w paseczki i moczymy w białym winie. Figę kroimy na 4 części
  5. Rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy masło rumiankowe i krótko smażymy grzyby z dodatkiem moreli
  6. Z grillowanej sałaty, dyni, plastrów buraków chiogga, topinamburu, figi, układamy kompozycje na talerzu na którą wykładamy grzyby z morelą. Całość obsypać zgniecionymi pestkami dyni i mizuną 

Sernik dyniowy

Składniki na sernik dyniowy:

  • 300 g twarogu sernikowego;
  • 100 g jogurtu naturalnego gęstego;
  • 400 g puree z dyni;
  • 2 jaja;
  • 0, 011 g żelatyny w listkach;
  • 230 g cukru białego;
  • 10 szt śliwek;
  • 50 g cukru;
  • 20 ml ocetu jabłkowego;
  • 50 ml wody;
  • 20 g suszonej żurawiny (namoczonej w soku jabłkowym);
  • 100 ml soku jabłkowego;
  • 10 g kawy Inka;
  • 2 gałązki świeżej melisy;
  • 20 g orzechów nerkowca;

Sposób przygotowania sernika z dynią:

  1. Twaróg, jogurt, puree miksować z termomix’ie przez 10min. w temp. 50st. C
  2. Dodać jaja, cukier i namoczoną wcześniej żelatynę
  3. Ustawić temperaturę na 80st C i podgrzewać 5min.
  4. Płynny sernik przelać do naczynia i odstawić w chłodne miejsce do stężenia
  5. Sernik wykładamy łyżką do miseczek a następnie oprószamy kawą inką
  6. Przygotowujemy karmel i wkładamy śliwki przekrojone na pół (bez pestek). Podlewamy odrobiną wody, dodajemy żurawinę i doprawiamy całość octem jabłkowym- chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerzu obok sernika
  7. Dekorujemy listkami melisy i pokruszonymi orzechami nerkowca

Uszka nadziewane dynią i kozim serem

Składniki na uszka nadziewane dynią i kozim serem

Ciasto na uszka

  • 250 g mąki pszennej;
  • 130 g wody lekko ciepłej;
  • 5 g soli;
  • 10 ml oleju;
  • 1 żółtko;
  • 2 g kurkumy;

Farsz

  • 500 g dyni piżmowej;
  • 150 g koziego sera;
  • 5 g czarnuszki;

Masło rumiankowe

  • 200 g masła;
  • 20 g rumianku;
  • 2 gałązki tymianku;

Sos

  • 2 papryki czerwone;
  • ¼ papryczki chili;
  • ocet jabłkowy do smaku;
  • sól do smaku;

Sposób przygotowania uszek nadziewanych dynią i kozim serem:

  1. Ze składników zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny.
  2. Dynię obieramy, kroimy na kawałki wielkości ok. 2x3cm, następnie pieczemy w temp. 150st. C do miękkości
  3. Czarnuszkę tostujemy na suchej patelni; studzimy, a następnie rozcieramy w moździerzu
  4. Dynię rozdrabniamy widelcem i łączymy z kozim serem i czarnuszką
  5. Masło podgrzewamy do temperatury 50st. C i dodajemy rumianek
  6. Podgrzewamy całość przez pół godziny ,a następnie cedzimy.
  7. Masło łączymy z listkami świeżego tymianku
  8. Paprykę pieczemy w temperaturze 150st. C przez ok. 12-15minut
  9. Oczyścić paprykę ze skóry i zmiksować
  10. Doprawić papryczką chili, octem i solą
  11. Uszka gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia, po czym przekładamy do masła rumiankowego z listkami tymianku
  12. Podgrzewamy sos paprykowy, po czym wylewamy kilka łyżek na talerz. Na sos wykładamy uszka w maśle rumiankowym

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości