Ceviche z dynią
Składniki na ceviche z dynią:
- 100g polędwicy z dorsza
- 60g dyni piżmowej (upieczonej)
- 20g czerwonej cebuli
- ¼ szt. awokado
- 10 g czarnego sezamu
- 100 g rokitnika
- 20 g cukru
- 50 g świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnkui
- 2 łodygi selera naciowego
- sól
- ¼ szt. papryczki chili
- Miód lipowy - do smaku
- 3 gałązki kolendry
Sposób przygotowania ceviche z dynią:
- Rokitnik zagotować w małej ilości wody z dodatkiem cukru- odstawić na 15 minut po czym odcisnąć sam sok;
- W soku z rokitnika zmiksować seler naciowy, świeży imbir ,zsiekany czosnek- po czym scedzić sok i połączyć z miodem i pokrojoną w drobne kawałki papryczkę chili;
- Obraną dynię upiec w temp. 160st. C – wykroić żądany kształt;
- Awokado obrać i pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka;
- Rybę pokroić w kostkę i zamarynować w gotowej marynacie z rokitnika;
- W miseczce połączyć rybę, dynię, cebulę i awokado, polać sosem, udekorować kolendrą i posypać czarnym sezamem.
Sałatka z dynią
Składniki na sałatkę z dynią:
- 60 g dyni piżmowej
- burak chioga 3 kolory – po 1 szt.
- 2 szt. gwiazdek anyżu
- 2 gałązki tymianku
- 1 szt kory cynamonu
- 100 ml octu z czerwonego wina
- 100 g cukru pudru
- 50 g soli
- 100 g topinamburu
- 1 mini sałata rzymska;
- 10 g pestek dyni;
- 1 figa;
- 20 g suszonych moreli namoczonych w białym winie;
- 50 g masła rumiankowego;
- 20 ml oleju rzepakowego;
- 50 g boczniaków ostrygowatych lub kurek (może być mix);
- kiełki do dekoracji: mikro-mizuna;
Sposób przygotowania sałatki z dynią:
- Zagotować 0,5l wody z cukrem, solą, octem, anyżem, cynamonem i tymiankiem. Do takiej marynaty dodajemy plastry buraków chiogga
- Topinambur pieczemy ok 30 minut w temperaturze 160st. C, pod koniec pieczenia dokładamy na kilka minut wycięte kulki z dyni
- Sałatę rzymską kroimy po długości na 4 części i grillujemy uprzednio przesmarowaną masłem rumiankowym
- Suszone morele kroimy w paseczki i moczymy w białym winie. Figę kroimy na 4 części
- Rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy masło rumiankowe i krótko smażymy grzyby z dodatkiem moreli
- Z grillowanej sałaty, dyni, plastrów buraków chiogga, topinamburu, figi, układamy kompozycje na talerzu na którą wykładamy grzyby z morelą. Całość obsypać zgniecionymi pestkami dyni i mizuną
Sernik dyniowy
Składniki na sernik dyniowy:
- 300 g twarogu sernikowego;
- 100 g jogurtu naturalnego gęstego;
- 400 g puree z dyni;
- 2 jaja;
- 0, 011 g żelatyny w listkach;
- 230 g cukru białego;
- 10 szt śliwek;
- 50 g cukru;
- 20 ml ocetu jabłkowego;
- 50 ml wody;
- 20 g suszonej żurawiny (namoczonej w soku jabłkowym);
- 100 ml soku jabłkowego;
- 10 g kawy Inka;
- 2 gałązki świeżej melisy;
- 20 g orzechów nerkowca;
Sposób przygotowania sernika z dynią:
- Twaróg, jogurt, puree miksować z termomix’ie przez 10min. w temp. 50st. C
- Dodać jaja, cukier i namoczoną wcześniej żelatynę
- Ustawić temperaturę na 80st C i podgrzewać 5min.
- Płynny sernik przelać do naczynia i odstawić w chłodne miejsce do stężenia
- Sernik wykładamy łyżką do miseczek a następnie oprószamy kawą inką
- Przygotowujemy karmel i wkładamy śliwki przekrojone na pół (bez pestek). Podlewamy odrobiną wody, dodajemy żurawinę i doprawiamy całość octem jabłkowym- chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerzu obok sernika
- Dekorujemy listkami melisy i pokruszonymi orzechami nerkowca
Uszka nadziewane dynią i kozim serem
Składniki na uszka nadziewane dynią i kozim serem
Ciasto na uszka
- 250 g mąki pszennej;
- 130 g wody lekko ciepłej;
- 5 g soli;
- 10 ml oleju;
- 1 żółtko;
- 2 g kurkumy;
Farsz
- 500 g dyni piżmowej;
- 150 g koziego sera;
- 5 g czarnuszki;
Masło rumiankowe
- 200 g masła;
- 20 g rumianku;
- 2 gałązki tymianku;
Sos
- 2 papryki czerwone;
- ¼ papryczki chili;
- ocet jabłkowy do smaku;
- sól do smaku;
Sposób przygotowania uszek nadziewanych dynią i kozim serem:
- Ze składników zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny.
- Dynię obieramy, kroimy na kawałki wielkości ok. 2x3cm, następnie pieczemy w temp. 150st. C do miękkości
- Czarnuszkę tostujemy na suchej patelni; studzimy, a następnie rozcieramy w moździerzu
- Dynię rozdrabniamy widelcem i łączymy z kozim serem i czarnuszką
- Masło podgrzewamy do temperatury 50st. C i dodajemy rumianek
- Podgrzewamy całość przez pół godziny ,a następnie cedzimy.
- Masło łączymy z listkami świeżego tymianku
- Paprykę pieczemy w temperaturze 150st. C przez ok. 12-15minut
- Oczyścić paprykę ze skóry i zmiksować
- Doprawić papryczką chili, octem i solą
- Uszka gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia, po czym przekładamy do masła rumiankowego z listkami tymianku
- Podgrzewamy sos paprykowy, po czym wylewamy kilka łyżek na talerz. Na sos wykładamy uszka w maśle rumiankowym
Zobacz także:
- Kuchnia w stylu zero waste. Wyjątkowe przepisy Kuby Korczaka
- Dania ze szpinakiem w roli głównej. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
- Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?
Autor: Katarzyna Lackowska
Reporter: Rafał Zaręba
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN Online
podziel się: