Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby

Rafał Zaręba
Rafał Zaręba
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN Online
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon na potrawy z dyni. Rozgrzewająca zupa na bazie mleka kokosowego i imbiru to właściwie obowiązkowa pozycja o tej porze roku. Co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem tego warzywa? Oto propozycje Rafała Zaręby.

Ceviche z dynią

Składniki na ceviche z dynią:

  •  100g polędwicy z dorsza 
    •  60g dyni piżmowej (upieczonej)
      • 20g czerwonej cebuli
        • ¼ szt. awokado
          • 10 g czarnego sezamu 
            • 100 g rokitnika
              • 20 g cukru
                • 50 g świeżego imbiru
                  • 2 ząbki czosnkui
                    • 2 łodygi selera naciowego
                      • sól
                        • ¼ szt. papryczki chili 
                          • Miód lipowy - do smaku
                            • 3 gałązki kolendry

                              Sposób przygotowania ceviche z dynią:

                              1. Rokitnik zagotować w małej ilości wody z dodatkiem cukru- odstawić na 15 minut po czym odcisnąć sam sok;
                                1. W soku z rokitnika zmiksować seler naciowy, świeży imbir ,zsiekany czosnek- po czym scedzić sok i połączyć z miodem i pokrojoną w drobne kawałki papryczkę chili;
                                  1. Obraną dynię upiec w temp. 160st. C – wykroić żądany kształt;
                                    1. Awokado obrać i pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka;
                                      1. Rybę pokroić w kostkę i zamarynować w gotowej marynacie z rokitnika;
                                        1. W miseczce połączyć rybę, dynię, cebulę i awokado, polać sosem, udekorować kolendrą i posypać czarnym sezamem.

                                          Sałatka z dynią

                                          Składniki na sałatkę z dynią:

                                          • 60 g dyni piżmowej 
                                            • burak chioga 3 kolory – po 1 szt.
                                              • 2 szt. gwiazdek anyżu
                                                • 2 gałązki tymianku
                                                  • 1 szt kory cynamonu
                                                    • 100 ml octu z czerwonego wina
                                                      • 100 g cukru pudru
                                                        • 50 g soli
                                                          • 100 g topinamburu
                                                            • 1 mini sałata rzymska;
                                                              • 10 g pestek dyni;
                                                                • 1 figa;
                                                                  • 20 g suszonych moreli namoczonych w białym winie;
                                                                    • 50 g masła rumiankowego;
                                                                      • 20 ml oleju rzepakowego;
                                                                        • 50 g boczniaków ostrygowatych lub kurek (może być mix);
                                                                          • kiełki do dekoracji: mikro-mizuna;

                                                                            Sposób przygotowania sałatki z dynią:

                                                                            1. Zagotować 0,5l wody z cukrem, solą, octem, anyżem, cynamonem i tymiankiem. Do takiej marynaty dodajemy plastry buraków chiogga 
                                                                              1. Topinambur pieczemy ok 30 minut w temperaturze 160st. C, pod koniec pieczenia dokładamy na kilka minut wycięte kulki z dyni 
                                                                                1. Sałatę rzymską kroimy po długości na 4 części i grillujemy uprzednio przesmarowaną masłem rumiankowym
                                                                                  1. Suszone morele kroimy w paseczki i moczymy w białym winie. Figę kroimy na 4 części
                                                                                    1. Rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy masło rumiankowe i krótko smażymy grzyby z dodatkiem moreli
                                                                                      1. Z grillowanej sałaty, dyni, plastrów buraków chiogga, topinamburu, figi, układamy kompozycje na talerzu na którą wykładamy grzyby z morelą. Całość obsypać zgniecionymi pestkami dyni i mizuną 

                                                                                        Sernik dyniowy

                                                                                        Składniki na sernik dyniowy:

                                                                                        • 300 g twarogu sernikowego;
                                                                                          • 100 g jogurtu naturalnego gęstego;
                                                                                            • 400 g puree z dyni;
                                                                                              • 2 jaja;
                                                                                                • 0, 011 g żelatyny w listkach;
                                                                                                  • 230 g cukru białego;
                                                                                                    • 10 szt śliwek;
                                                                                                      • 50 g cukru;
                                                                                                        • 20 ml ocetu jabłkowego;
                                                                                                          • 50 ml wody;
                                                                                                            • 20 g suszonej żurawiny (namoczonej w soku jabłkowym);
                                                                                                              • 100 ml soku jabłkowego;
                                                                                                                • 10 g kawy Inka;
                                                                                                                  • 2 gałązki świeżej melisy;
                                                                                                                    • 20 g orzechów nerkowca;

                                                                                                                      Sposób przygotowania sernika z dynią:

                                                                                                                      1. Twaróg, jogurt, puree miksować z termomix’ie przez 10min. w temp. 50st. C
                                                                                                                        1. Dodać jaja, cukier i namoczoną wcześniej żelatynę
                                                                                                                          1. Ustawić temperaturę na 80st C i podgrzewać 5min.
                                                                                                                            1. Płynny sernik przelać do naczynia i odstawić w chłodne miejsce do stężenia
                                                                                                                              1. Sernik wykładamy łyżką do miseczek a następnie oprószamy kawą inką
                                                                                                                                1. Przygotowujemy karmel i wkładamy śliwki przekrojone na pół (bez pestek). Podlewamy odrobiną wody, dodajemy żurawinę i doprawiamy całość octem jabłkowym- chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerzu obok sernika
                                                                                                                                  1. Dekorujemy listkami melisy i pokruszonymi orzechami nerkowca

                                                                                                                                    Uszka nadziewane dynią i kozim serem

                                                                                                                                    Składniki na uszka nadziewane dynią i kozim serem

                                                                                                                                    Ciasto na uszka

                                                                                                                                    • 250 g mąki pszennej;
                                                                                                                                      • 130 g wody lekko ciepłej;
                                                                                                                                        • 5 g soli;
                                                                                                                                          • 10 ml oleju;
                                                                                                                                            • 1 żółtko;
                                                                                                                                              • 2 g kurkumy;

                                                                                                                                                Farsz

                                                                                                                                                • 500 g dyni piżmowej;
                                                                                                                                                  • 150 g koziego sera;
                                                                                                                                                    • 5 g czarnuszki;

                                                                                                                                                      Masło rumiankowe

                                                                                                                                                      • 200 g masła;
                                                                                                                                                        • 20 g rumianku;
                                                                                                                                                          • 2 gałązki tymianku;

                                                                                                                                                            Sos

                                                                                                                                                            • 2 papryki czerwone;
                                                                                                                                                              • ¼ papryczki chili;
                                                                                                                                                                • ocet jabłkowy do smaku;
                                                                                                                                                                  • sól do smaku;

                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania uszek nadziewanych dynią i kozim serem:

                                                                                                                                                                    1. Ze składników zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny.
                                                                                                                                                                      1. Dynię obieramy, kroimy na kawałki wielkości ok. 2x3cm, następnie pieczemy w temp. 150st. C do miękkości
                                                                                                                                                                        1. Czarnuszkę tostujemy na suchej patelni; studzimy, a następnie rozcieramy w moździerzu
                                                                                                                                                                          1. Dynię rozdrabniamy widelcem i łączymy z kozim serem i czarnuszką
                                                                                                                                                                            1. Masło podgrzewamy do temperatury 50st. C i dodajemy rumianek
                                                                                                                                                                              1. Podgrzewamy całość przez pół godziny ,a następnie cedzimy.
                                                                                                                                                                                1. Masło łączymy z listkami świeżego tymianku
                                                                                                                                                                                  1. Paprykę pieczemy w temperaturze 150st. C przez ok. 12-15minut
                                                                                                                                                                                    1. Oczyścić paprykę ze skóry i zmiksować
                                                                                                                                                                                      1. Doprawić papryczką chili, octem i solą
                                                                                                                                                                                        1. Uszka gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia, po czym przekładamy do masła rumiankowego z listkami tymianku
                                                                                                                                                                                          1. Podgrzewamy sos paprykowy, po czym wylewamy kilka łyżek na talerz. Na sos wykładamy uszka w maśle rumiankowym

                                                                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                                                                            Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                                                                                                                            Reporter: Rafał Zaręba

                                                                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana