Jesienią dynia króluje na naszych stołach. Można ją podawać w formie musów, ciast, babeczek oraz pieczoną do mięs i innych warzyw. Jednak co zrobić, aby zatrzymać jej smak na dłużej? Można ją zamarynować w occie. Będzie miała wyrazisty smak i wspaniałą konsystencję. Sprawdź, jak zrobić dynię w occie.
Dynia może być wykorzystywana nie tylko do wypieków i słonych potraw. Puree nada się również do zrobienia pysznego dyniowego irish creamu, czyli likieru na bazie whisky i śmietany. Sprawdź nasz prosty przepis na jesiennego drinka.
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon na potrawy z dyni. Rozgrzewająca zupa na bazie mleka kokosowego i imbiru to właściwie obowiązkowa pozycja o tej porze roku. Co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem tego warzywa? Oto propozycje Rafała Zaręby.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan przygotował potrawy z dyni. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smażona dynia marynowana, curry z dyni, ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kapustą. Macie ochotę?
Dynia, zdaniem Marcina Prokopa i Mikołaja Reya, nie jest doceniana przez Polaków i rzadko pojawia się na naszych stołach. A szkoda, bo można z niej robić nie tylko zupę, ale także marynaty, desery, purée, chipsy dyniowe, można jeść także pestki dyni, które zawierają duże ilości cynku, wzmacniającego organizm i poprawiającego wygląd paznokci oraz włosów. Jakie jeszcze wartości odżywcze ma dynia?
Julien Secher, który niestety odpadł z Mastechefa, oraz Anna Starmach przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: naleśniki suzette z dynią, zapiekankę ziemniaczano - dyniową, zupę cebulową z dynią oraz polędwicę wołową w sosie madera, a także żabie udka. A na deser banany z rumem.