Whisky czy whiskey do irish creamu?
Irish cream to popularny alkohol na bazie irlandzkiej whisky i śmietanki. Samo whisky w Irlandii wytwarzane jest na bazie słodu jęczmiennego, w przeciwieństwie od amerykańskiej whiskey, która wytwarzana jest na bazie kukurydzy. Zatem wybierając alkohol do dyniowego irish creamu lepiej jest wybrać oryginalnie irlandzki alkohol, gdyż ma on charakterystyczny posmak. Drink przygotowany z amerykańskiej whiskey może zupełnie inaczej smakować.
Dyniowy irish cream - przepis krok po kroku
Składniki:
- śmietanka kremówka - 200 ml,
- mleko skondensowane - 400 ml,
- irlandzka whisky - 400 ml,
- puree z dyni - 200 g,
- espresso - 30 ml (może być zamienione na kawę rozpuszczalną),
- gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki,
- cynamon - 0,5 łyżeczki,
- laska wanilii - 0,5.
Sposób przygotowania:
- Dynię przekroić, oczyścić z pestek i gniazda nasiennego. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec przez 20 minut w 200 stopniach.
- Kiedy dynia będzie gotowa, wyjąć ją z piekarnika, wybrać miąższ i zblendować na puree. Odważyć 200 gramów, jeśli zostanie więcej masy, można ją zamrozić.
- Do garnka wlać śmietankę i mleko kondensowane. Dodać przyprawy i puree z dyni. Całość grzać przez 30 minut nie doprowadzając do zagotowania (tak, aby nie doszło do ścięcia się mleka).
- Dolać espresso lub przygotować kawę rozpuszczalną - dwie łyżeczki rozpuścić w 30 ml wody. Dolać do wywaru.
- Po tym czasie zdjąć płyn z ognia i przestudzić. Wyjąć laskę wanilii.
- Do płynu dolać alkohol, dokładnie wymieszać i przelać do wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Szczelnie zakręcić.
- Dyniowy irish cream można podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Zobacz wideo: Dynia w roli głównej
Zobacz także:
- Jak przechowywać dynię? Ile czasu może leżakować w chłodni, a ile w domu?
- Puree dyniowe, czyli jesień na talerzu
- Dynia makaronowa - kiedy ją zbierać i co można z niej zrobić. Prosty przepis na wegańskie spaghetti z dyni
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: 5./15 WEST/Getty Images
podziel się: