Dyniowe naleśniki na sposób amerykański
Składniki na dyniowe naleśniki na sposób amerykański:
- Dynia piżmowa x 1 szt.
- Cukier, cynamon w proszku, anyż po 1 łyżce
- Jajka x 6 szt.
-
Mąka pszenna x 200g -250g
-
Cukier puder x 2 duże łyżki
-
Soda, proszek do pieczenia po 1 łyżce
-
Podsmażona dynia
-
Olej do smażenia
-
Jeżyna x 1 opak
-
Śliwka x 200g
-
Figi x 6 szt.
-
Syrop klonowy x 100 ml
-
Cukier puder do podsypania
-
Świeże liście mięty do dekoracji
Jak przyrządzić dyniowe naleśniki:
Dynię piżmową obierz, potnij w kostkę i podduś na patelni z cukrem, cynamonem i anyżem, aż dynia zmięknie. Wybij 6 żółtek i utrzyj z cukrem. W drugiej misce ubij na sztywno 6 białek, połącz obie masy razem, dodając mąkę pszenną, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia i wcześniej podsmażoną dynię.
Gdy masa będzie jednolita, odstaw ją na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie smaż naleśniki z każdej strony na rumiany kolor. Na talerzu ułóż porcje naleśników, udekoruj talerz owocami (jeżyna, śliwka, figa) i polej syropem klonowym.
Krem dyniowy z pomarańczą na mleku kokosowym
Składniki na krem dyniowy z pomarańczą na mleku kokosowym
- Dynia hokaido 2 szt.
-
Włoszczyzna 1 mały pęczek
-
Suche przyprawy (cukier, curry, paprykę słodką, suszony imbir, sól i zioła prowansalskie) po 1 dużej łyżce
-
Olej do smażenia
-
Mleko kokosowe 1 l
-
Sok z 5 pomarańczy
-
Miód do smaku
-
Pieprz cayenne 1 mała łyżka
-
Kwaśna śmietana 1 małe opak.
-
Pestki dyni 50g
-
Marynowany imbir 1 łyżka
Jak przyrządzić krem dyniowy z pomarańczą:
Dynie i włoszczyznę potnij na mniejsze kawałki, przełóż do miski, dodaj suche przyprawy (cukier, curry, paprykę słodką, suszony imbir, sól i zioła prowansalskie). Dodaj olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Warzywa ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 180 st.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej mlekiem kokosowym i sokiem z wyciśniętej pomarańczy. Całość zagotuj, a następnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem dopraw do smaku miodem i pieprzem cayenne.
Nalej porcję zupy do miski, na wierzch dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, pestki dyni i posiekany marynowany imbir.
Jesienne lecho z warzywami, kurczakiem i pieczoną dynią
Składniki na jesienne lecho z warzywami, kurczakiem i pieczoną dynią:
- Dynia zwykła 1 szt.
-
Sól do doprawienia
-
Filet kurczaka 2 szt.
-
Sól, papryka w proszku, pieprz czarny po 1 szt.
-
Cebula szalotka 6 szt.
-
Czosnek 5 ząbków
-
Marchew 2 szt.
-
Seler naciowy 1 szt.
-
Korzeń pietruszki 2 szt.
-
Papryka czerwona 2 szt.
-
Żółta cukinia 2 szt.
-
Liście jarmużu 200g
-
Pomarańcza 3 szt.
-
Sól, płatki chili, kumin po 1 małej łyżce
Jak przyrządzić jesienne lecho z warzywami, kurczakiem i pieczoną dynią:
Dynię pokrój na kostkę grubości 2x2 cm, posyp solą i wstaw do piekarnika na pieczenie na około 25 minut do temp. 190 st. C. Filet kurczak potnij w grubszą kostkę, dopraw solą, papryką i pieprzem, a następnie podsmaż w głębokim garnku z pokrojoną cebulą szalotką i czosnkiem.
Gdy kurczak się zrumieni, dodaj do smażenia pokrojoną marchew, seler naciowy i korzeń pietruszki. Całość duś tak długo, aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania dodaj do niej wcześniej podsmażoną na patelni paprykę czerwoną i żółtą cukinię. Gdy warzywa będą już gotowe w garnku, dodaj do nich wcześniej upieczoną dynię, liście jarmużu i pocięte filety pomarańczy. Lecho dopraw do smaku solą, płatkami chili i kuminem.
Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma