Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Dynia to warzywo zdrowe i niskokaloryczne, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Doskonale komponuje się z ostrymi, korzennymi przyprawami, co sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. W naszej kuchni Sebastian Olma przygotowuje z niej dyniowe naleśniki na sposób amerykański, krem dyniowy z pomarańczą oraz jesienne leczo z warzywami i kurczakiem. Poznaj wyjątkowe przepisy.

Dyniowe naleśniki na sposób amerykański

Składniki na dyniowe naleśniki na sposób amerykański:

  • Dynia piżmowa x 1 szt.
    • Cukier, cynamon w proszku, anyż po 1 łyżce
      • Jajka x 6 szt. 
        • Mąka pszenna x 200g -250g
          • Cukier puder x 2 duże łyżki
            • Soda, proszek do pieczenia po 1 łyżce
              • Podsmażona dynia
                • Olej do smażenia
                  • Jeżyna x 1 opak
                    • Śliwka x 200g
                      • Figi x 6 szt.
                        • Syrop klonowy x 100 ml
                          • Cukier puder do podsypania
                            • Świeże liście mięty do dekoracji

                               Jak przyrządzić dyniowe naleśniki:

                              Dynię piżmową obierz, potnij w kostkę i podduś na patelni z cukrem, cynamonem i anyżem, aż dynia zmięknie. Wybij 6 żółtek i utrzyj z cukrem. W drugiej misce ubij na sztywno 6 białek, połącz obie masy razem, dodając mąkę pszenną, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia i wcześniej podsmażoną dynię. 

                              Gdy masa będzie jednolita, odstaw ją na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie smaż naleśniki z każdej strony na rumiany kolor. Na talerzu ułóż porcje naleśników, udekoruj talerz owocami (jeżyna, śliwka, figa) i polej syropem klonowym. 

                              Krem dyniowy z pomarańczą na mleku kokosowym

                              Składniki na krem dyniowy z pomarańczą na mleku kokosowym

                              • Dynia hokaido 2 szt. 
                                • Włoszczyzna 1 mały pęczek
                                  • Suche przyprawy (cukier, curry, paprykę słodką, suszony imbir, sól i zioła prowansalskie) po 1 dużej łyżce
                                    • Olej do smażenia 
                                      • Mleko kokosowe 1 l 
                                        • Sok z 5 pomarańczy
                                          • Miód do smaku
                                            • Pieprz cayenne 1 mała łyżka
                                              • Kwaśna śmietana 1 małe opak. 
                                                • Pestki dyni 50g 
                                                  • Marynowany imbir 1 łyżka

                                                    Jak przyrządzić krem dyniowy z pomarańczą:

                                                    Dynie i włoszczyznę potnij na mniejsze kawałki, przełóż do miski, dodaj suche przyprawy (cukier, curry, paprykę słodką, suszony imbir, sól i zioła prowansalskie). Dodaj olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Warzywa ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 180 st. 

                                                    Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej mlekiem kokosowym i sokiem z wyciśniętej pomarańczy. Całość zagotuj, a następnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem dopraw do smaku miodem i pieprzem cayenne. 

                                                    Nalej porcję zupy do miski, na wierzch dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, pestki dyni i posiekany marynowany imbir. 

                                                    Jesienne lecho z warzywami, kurczakiem i pieczoną dynią

                                                    Składniki na jesienne lecho z warzywami, kurczakiem i pieczoną dynią:

                                                    • Dynia zwykła 1 szt.
                                                      • Sól do doprawienia
                                                        • Filet kurczaka 2 szt. 
                                                          • Sól, papryka w proszku, pieprz czarny po 1 szt.
                                                            • Cebula szalotka 6 szt. 
                                                              • Czosnek 5 ząbków
                                                                • Marchew 2 szt.
                                                                  • Seler naciowy 1 szt. 
                                                                    • Korzeń pietruszki 2 szt.
                                                                      • Papryka czerwona 2 szt.
                                                                        • Żółta cukinia 2 szt. 
                                                                          • Liście jarmużu 200g 
                                                                            • Pomarańcza 3 szt. 
                                                                              • Sól, płatki chili, kumin po 1 małej łyżce

                                                                                Jak przyrządzić jesienne lecho z warzywami, kurczakiem i pieczoną dynią:

                                                                                Dynię pokrój na kostkę grubości 2x2 cm, posyp solą i wstaw do piekarnika na pieczenie na około 25 minut do temp. 190 st. C. Filet kurczak potnij w grubszą kostkę, dopraw solą, papryką i pieprzem, a następnie podsmaż w głębokim garnku z pokrojoną cebulą szalotką i czosnkiem.

                                                                                Gdy kurczak się zrumieni, dodaj do smażenia pokrojoną marchew, seler naciowy i korzeń pietruszki. Całość duś tak długo, aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania dodaj do niej wcześniej podsmażoną na patelni paprykę czerwoną i żółtą cukinię. Gdy warzywa będą już gotowe w garnku, dodaj do nich wcześniej upieczoną dynię, liście jarmużu i pocięte filety pomarańczy. Lecho dopraw do smaku solą, płatkami chili i kuminem. 

                                                                                Luiza Bebłot

                                                                                Źródło: Sebastian Olma

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana