Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Dynia to warzywo zdrowe i niskokaloryczne, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Doskonale komponuje się z ostrymi, korzennymi przyprawami, co sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. W naszej kuchni Sebastian Olma przygotowuje z niej dyniowe naleśniki na sposób amerykański, krem dyniowy z pomarańczą oraz jesienne leczo z warzywami i kurczakiem. Poznaj wyjątkowe przepisy.

Dyniowe naleśniki na sposób amerykański

Składniki na dyniowe naleśniki na sposób amerykański:

  • Dynia piżmowa x 1 szt.
  • Cukier, cynamon w proszku, anyż po 1 łyżce
  • Jajka x 6 szt. 
  • Mąka pszenna x 200g -250g
  • Cukier puder x 2 duże łyżki
  • Soda, proszek do pieczenia po 1 łyżce
  • Podsmażona dynia
  • Olej do smażenia
  • Jeżyna x 1 opak
  • Śliwka x 200g
  • Figi x 6 szt.
  • Syrop klonowy x 100 ml
  • Cukier puder do podsypania
  • Świeże liście mięty do dekoracji

 Jak przyrządzić dyniowe naleśniki:

Dynię piżmową obierz, potnij w kostkę i podduś na patelni z cukrem, cynamonem i anyżem, aż dynia zmięknie. Wybij 6 żółtek i utrzyj z cukrem. W drugiej misce ubij na sztywno 6 białek, połącz obie masy razem, dodając mąkę pszenną, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia i wcześniej podsmażoną dynię. 

Gdy masa będzie jednolita, odstaw ją na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie smaż naleśniki z każdej strony na rumiany kolor. Na talerzu ułóż porcje naleśników, udekoruj talerz owocami (jeżyna, śliwka, figa) i polej syropem klonowym. 

Krem dyniowy z pomarańczą na mleku kokosowym

Składniki na krem dyniowy z pomarańczą na mleku kokosowym

  • Dynia hokaido 2 szt. 
  • Włoszczyzna 1 mały pęczek
  • Suche przyprawy (cukier, curry, paprykę słodką, suszony imbir, sól i zioła prowansalskie) po 1 dużej łyżce
  • Olej do smażenia 
  • Mleko kokosowe 1 l 
  • Sok z 5 pomarańczy
  • Miód do smaku
  • Pieprz cayenne 1 mała łyżka
  • Kwaśna śmietana 1 małe opak. 
  • Pestki dyni 50g 
  • Marynowany imbir 1 łyżka

Jak przyrządzić krem dyniowy z pomarańczą:

Dynie i włoszczyznę potnij na mniejsze kawałki, przełóż do miski, dodaj suche przyprawy (cukier, curry, paprykę słodką, suszony imbir, sól i zioła prowansalskie). Dodaj olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Warzywa ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 180 st. 

Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej mlekiem kokosowym i sokiem z wyciśniętej pomarańczy. Całość zagotuj, a następnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem dopraw do smaku miodem i pieprzem cayenne. 

Nalej porcję zupy do miski, na wierzch dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, pestki dyni i posiekany marynowany imbir. 

Jesienne lecho z warzywami, kurczakiem i pieczoną dynią

Składniki na jesienne lecho z warzywami, kurczakiem i pieczoną dynią:

  • Dynia zwykła 1 szt.
  • Sól do doprawienia
  • Filet kurczaka 2 szt. 
  • Sól, papryka w proszku, pieprz czarny po 1 szt.
  • Cebula szalotka 6 szt. 
  • Czosnek 5 ząbków
  • Marchew 2 szt.
  • Seler naciowy 1 szt. 
  • Korzeń pietruszki 2 szt.
  • Papryka czerwona 2 szt.
  • Żółta cukinia 2 szt. 
  • Liście jarmużu 200g 
  • Pomarańcza 3 szt. 
  • Sól, płatki chili, kumin po 1 małej łyżce

Jak przyrządzić jesienne lecho z warzywami, kurczakiem i pieczoną dynią:

Dynię pokrój na kostkę grubości 2x2 cm, posyp solą i wstaw do piekarnika na pieczenie na około 25 minut do temp. 190 st. C. Filet kurczak potnij w grubszą kostkę, dopraw solą, papryką i pieprzem, a następnie podsmaż w głębokim garnku z pokrojoną cebulą szalotką i czosnkiem.

Gdy kurczak się zrumieni, dodaj do smażenia pokrojoną marchew, seler naciowy i korzeń pietruszki. Całość duś tak długo, aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania dodaj do niej wcześniej podsmażoną na patelni paprykę czerwoną i żółtą cukinię. Gdy warzywa będą już gotowe w garnku, dodaj do nich wcześniej upieczoną dynię, liście jarmużu i pocięte filety pomarańczy. Lecho dopraw do smaku solą, płatkami chili i kuminem. 

Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości