Rozgrzewające zupy - przepisy Darii Ładochy

Na zewnątrz szaro, buro i chłodno? Według Darii Ładochy najlepszym remedium na jesienną słotę są zupy! Wypróbujcie jej przepisy na: rozgrzewającą zupę jesienną, zupę rybną z chrzanem i kolendrą, pikantną zupę z chorizo i pyszną cytrynową zupę z kurczakiem i cukinią!

Rozgrzewająca zupa na jesień

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • ½ selera pokrojonego w słupki
  • por tylko biała część pokrojona w talarki
  • ½ szklanki pęczaku
  • 2 l wywaru z jarzyn
  • ½ szklanka groszku mrożonego
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przyprawy:

  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru mielonego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy mielonej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy. Tak by się podprażyły na maśle. Następnie dodaj marchewkę i pora i wymieszaj. Dodaj seler i zalej bulionem. Wsyp kaszę i dodaj suszone grzyby. Następnie gotuj pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodaj passate pomidorową i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dużą ilością zielonej pietruszki

Zobacz też: Sałatka ziemniaczana i inne szybkie dania na przyjście gości >>>

Zupa rybna z chrzanem i kolendrą

Składniki:

  • 1 kg filetów bez skóry białych ryb (halibut, dorsz, sandacz)
  • kawałek selera startego na tarce o grubych oczkach
  • 1 tarta pietruszka
  • biała część pora pokrojonego w talarki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1,5 l bulionu
  • 1 tarta marchewka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 12 łyżki siekanej kolendry
  • sól, pieprz
  • sok z 1 limonki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

W garnku na maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy. dodaj warzywa i zalej bulionem. Gotuj około 12 minut. Dodaj pokrojoną rybę i doprowadź do wrzenia. Zagotuj i na koniec dodaj sok z limonki i chrzan. Przed podaniem posyp kolendrą.

Zobacz też: Dzień Kotleta Schabowego. W DDTVN przepisy Darii Ładochy na kotlety bez mięsa! >>>

Pikantna zupa z chorizo i ziemniakami

  • 1 kiełbasa chorizo
  • 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 l bulionu
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula czerwona posiekana w piórka
  • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • ½ szklanki cydru jabłkowego
  • ½ ugotowanej fasoli drobnej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • świeża papryczka chili
  • garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
  • garść pokruszonych i obranych pistacji
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta kuminu
  • szczypta papryki wędzonej

Przygotowanie:

Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki i podsmaż na patelni wraz z przyprawami. W garnku podgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem i chili. Dodaj papryki i zalej bulionem. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj podsmażone chorizo, fasolę i przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw jeszcze do smaku i posyp pietruszką i pistacjami.

Zobacz też: Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski! >>>

Cytrynowa zupa z kurczakiem i cukinią

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka białej kaszy gryczanej
  • 1,5 l wywaru z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 1 cebula biała pokrojona w piórka
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • 1 opakowanie tłustej śmietany
  • opakowanie orzechów włoskich - 50 g

Przyprawy:

  • świeży estragon
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Kurczaka posól i dodaj soli i podsmaż z obu stron by stał się chrupiący. Odstaw z patelni, gdy będzie gotowy. W garnku podgrzej resztę oliwy i podsmaż estragon wraz cebulą i czosnkiem. Dodaj marchewkę i całość zalej wywarem. Dodaj kaszę i gotuj 12 minut. Następnie dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, dopraw przyprawami i dodaj sok z cytryny wraz ze skórką. Na koniec zupę posyp orzechami.

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości