Dzień Kotleta Schabowego. W Dzień Dobry TVN przepisy Darii Ładochy na kotlety bez mięsa!

Dziś Dzień Kotleta Schabowego. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała przepisy na kotlety... bez schabu. Kotlety z kalarepki z zieloną pietruszką i parmezanem, kotlety z boczniaków, kotlety z kalafiora i ziołami oraz kotlety rybne ze szczypiorkiem i chili!

Kotlety z kalarepki z zieloną pietruszką i parmezanem

Zobacz też: Kuchnia polska – przepisy na tradycyjny polski obiad >>>

Składniki:

  • 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Dodatkowo sos: 1 łyżka serka śmietankowego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, garść posiekanej pietruszki

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, oraz przyprawami i parmezanem. Rozgrzej masło i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Następnie wymieszaj składniki sosu i podawaj z kotletami.

Kotlety z boczniaków

Zobacz też: Dorsz po angielsku – przepis na angielską rybę z frytkami >>>

Składniki:

  • 6 szt boczniaków
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 5 łyżek bułki tartej

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końce. Następnie kapelusze układamy na ręczniku papierowym, by całkowicie wyschły. Obtaczamy w mące, jajkach doprawionych solą oraz pieprzem i bułce tartej. Kotlety smażymy po obu stronach na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlety z kalafiora i ziołami

Zobacz też: Przepis na kotlet paryski >>>

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 jajka
  • kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia
  • 2 łyżki tartego sera cheddar

Przygotowanie:

Ugotowanego kalafiora rozdrobnić w melakserze a następnie przełożyć do miski i dodać sól, pieprz, 4 łyżki bułki tartej, jajka, drobno pokrojony szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i ser. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na umiarkowanym ogniu przez ok. 4 - 5 minut z każdej strony.

Kotlety rybne ze szczypiorkiem i chili

Składniki:

  • 800 g fileta z ryby bez skóry i ości
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek
  • łyżka koperku
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  • olej do smażenia
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 2 jajka
  • Do podania: sos sojowy, kolendra, zielony ogórek i kilka liści sałaty

Przygotowanie:

Rybę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka, posiekany szczypiorek, mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż nabiorą złocisto brązowego koloru. Kotleciki podajemy z sałatą, kolendrą i zielonym ogórkiem.

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości