Kotlety z kalarepki z zieloną pietruszką i parmezanem
Zobacz też: Kuchnia polska – przepisy na tradycyjny polski obiad >>>
Składniki:
- 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 duże jajko lub dwa małe
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- szczypta oregano
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- szczypta ziół prowansalskich
- masło klarowane do smażenia
- 2 łyżki tartego parmezanu
- Dodatkowo sos: 1 łyżka serka śmietankowego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, garść posiekanej pietruszki
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, oraz przyprawami i parmezanem. Rozgrzej masło i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Następnie wymieszaj składniki sosu i podawaj z kotletami.
Kotlety z boczniaków
Zobacz też: Dorsz po angielsku – przepis na angielską rybę z frytkami >>>
Składniki:
- 6 szt boczniaków
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 5 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końce. Następnie kapelusze układamy na ręczniku papierowym, by całkowicie wyschły. Obtaczamy w mące, jajkach doprawionych solą oraz pieprzem i bułce tartej. Kotlety smażymy po obu stronach na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotlety z kalafiora i ziołami
Zobacz też: Przepis na kotlet paryski >>>
Składniki:
- 1 duży kalafior
- oliwa lub olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 jajka
- kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia
- 2 łyżki tartego sera cheddar
Przygotowanie:
Ugotowanego kalafiora rozdrobnić w melakserze a następnie przełożyć do miski i dodać sól, pieprz, 4 łyżki bułki tartej, jajka, drobno pokrojony szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i ser. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na umiarkowanym ogniu przez ok. 4 - 5 minut z każdej strony.
Kotlety rybne ze szczypiorkiem i chili
Składniki:
- 800 g fileta z ryby bez skóry i ości
- pieprz
- sól
- szczypiorek
- łyżka koperku
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki otartej skórki z cytryny
- olej do smażenia
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 2 jajka
- Do podania: sos sojowy, kolendra, zielony ogórek i kilka liści sałaty
Przygotowanie:
Rybę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka, posiekany szczypiorek, mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż nabiorą złocisto brązowego koloru. Kotleciki podajemy z sałatą, kolendrą i zielonym ogórkiem.
Źródło: Daria Ładocha