Kuchnia polska – przepisy na tradycyjny polski obiad

Kuchnia polska to nie tylko pierogi, barszcz i ogórki kiszone, ale też wiele innych, mniej znanych potraw. Polska kuchnia to swego rodzaju miszmasz wielu kultur. Poznaj przepisy na tradycyjne polskie dania.

Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>

Kuchnia polska to najlepiej znana każdemu Polakowi kuchnia. Na jej ukształtowanie duży wpływ miały przemiany historyczne, które przeszła Polska. Dania są oparte głównie na węglowodanach – kaszach, pieczywie i potrawach mącznych. Typowe polskie dania charakteryzują smaki: słony, umiarkowanie ostry, ziołowy, korzenny. Tradycyjny polski obiad jest zwykle dwu-, a nawet trzydaniowy.

Kuchnia polska – co ją ukształtowało?

Geograficzne położenie kraju oraz historia Europy miały wpływ na to, że tereny Rzeczpospolitej Polskiej przez lata zamieszkiwane były przez wiele różnych narodów i kultur. Z tego powodu polska kuchnia ma naleciałości rusińskie, niemieckie, włoskie, francuskie oraz tatarsko-tureckie. Popularne są również dania pochodzące z żydowskiej kuchni. Polska posiada jednak potrawy charakterystyczne dla jej różnych regionów np. Śląska, Kaszub czy Podhala.

Tradycyjne polskie potrawy regionalne

W zależności od regionu w kuchni polskiej możemy wyróżnić specyficzne dania. W górach, na Podhalu , popularne są oscypki, czyli ser produkowany z owczego mleka. Na Śląsku – rolada, krupniok (nie mylić z krupnikiem!) i przepyszne kluski śląskie. Kaszuby z kolei słyną ze śledzia po kaszubsku i kaczki po pomorsku. Chociaż codzienny polski obiad w każdym z tych regionów może się od siebie różnić, można wymienić wiele dań popularnych w całym kraju.

Zobacz też: Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie! >>> 

Charakterystyczne polskie potrawy

Polska potrawa narodowa to zdecydowanie bigos, ale wśród najpopularniejszych możemy również wyróżnić gołąbki, pierogi, kotlety mielone i schabowe, golonkę, flaki czy galaretę mięsną. Polskie zupy również są nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni – rosół, barszcz, żurek goszczą na polskich stołach na co dzień i od święta.

Kuchnia polska – przepisy

Jeśli zastanawiasz się, jakie polskie jedzenie przygotować dla zagranicznych znajomych, żeby pokazać im naszą kuchnię, koniecznie wybierz bigos. To niezwykle popularne danie kapustne z pewnością przypadnie do gustu nawet wybrednym gościom. Choć tradycyjne polskie dania w każdym domu są bardzo podobne, tak w przypadku bigosu może być inaczej. Przepisów na niego jest całe multum. Poznaj nasz!

Składniki potrzebne do przygotowania 3–4 porcji:

  •  1 kg kapusty kiszonej,
  •  1 kg kapusty białej,
  •  800 g mięsa wieprzowego z łopatki,
  •  2 kiełbasy,
  •  20 gramów suszonych grzybów,
  •  2 łyżki musztardy i ketchupu,
  •  2 łyżki powideł śliwkowych,
  •  kilka ziaren ziela angielskiego,
  •  2 małe przeciery pomidorowe,
  •  kilka liści laurowych,
  •  sól,
  •  pieprz.

Przygotowanie:

Białą kapustę pokrój w paski, a kapustę kiszoną na mniejsze części. Wieprzowinę pokrój w kostkę. Wrzuć składniki do garnka i zalej wodą, tak aby w całości się pod nią znalazły. Przez około godzinę gotuj na wolnym ogniu. Równolegle mocz suszone grzyby w gorącej wodzie, również przez około godzinę. Następnie ostudź je, pokrój w kostkę i dodaj do bigosu. Do garnka dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i resztę składników, gotuj na małym ogniu ok. 2–3 godziny. Co jakiś czas mieszaj, aby bigos nie przywarł do dna.

Zobacz też: Kalafior z serem i boczkiem albo z palonym masłem! Kuchnia Andrzeja Polana >>> 

Tradycyjna kuchnia polska zakłada, że bigos może stanowić dodatek do obiadu, np. kotleta schabowego, lub może być podawany jako osobne danie.

Proste polskie zupy – lekka propozycja

Chociaż polskie jedzenie kojarzy się z tłustymi i ciężkimi potrawami, wcale nie musi takie być. Polskie dania obiadowe to nie tylko kotlety czy potrawy mączne. Ważny element kuchni stanowią zupy. Barszcz, krupnik czy chłodnik to łatwe do przyrządzenia polskie potrawy , które są smaczne i pożywne.

Polskie zupy – przepisy

Dania kuchni polskiej charakteryzuje wspaniały smak i od tej reguły nie odbiega krupnik. Ta polska zupa przygotowywana jest z kaszy jęczmiennej, od której wzięła swoją nazwę (gwarowo „krupy” oznaczają kaszę jęczmienną). Jak go zrobić?

Składniki na duży garnek zupy:

  •  4 litry wody,
  •  pęczek włoszczyzny,
  •  żeberka wieprzowe,
  •  0,5 kg ziemniaków,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  •  3 cebule,
  •  3 łyżki oleju,
  •  sól i pieprz.

Przygotowanie:

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę podsmaż na oleju, ziemniaki pokrój na małe kawałki. Włóż warzywa, żeberka i ziemniaki do dużego garnka i zalej 4 litrami wody. Dodaj sól i pieprz, a po zagotowaniu wsyp kaszę. Gotuj zupę przez około 45–60 minut.

Polskie przepisy są dosyć trudne w przygotowaniu i czasochłonne, jednak same dania są pożywne i smaczne, choć niektóre z nich nie u każdego znajdą uznanie . Flaki, czernina czy kaszanka mogą być przeszkodą nie do przeskoczenia ze względu na sposób produkcji i składniki, z których są zrobione. W kuchni jako naród nie mamy się czego wstydzić. Może polskie potrawy narodowe nie są tak popularne jak np. włoskie, ale również znajdują rzeszę fanów. Warto pamiętać, że gusta się zmieniają, a tradycyjne potrawy polskie coraz częściej zastępuje nowoczesna kuchnia polska .

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości