Zobacz też: Naleśniki idealne według Polana >>>Mielone kotlety - przepis
Klasyczny wieprzowy Składniki:
- 1 kg karkówki do zmielenia
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- Masło do smażenia
- Bułka tarta do panierowania
- Mleko do namoczenia kajzerki
- Sól, pieprz, majeranek, lubczyk
Przygotowanie:
Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Cebulę przesmażamy na maśle. Mięso, kajzerkę i cebulę mielimy w maszynce na średnim oczku. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na dowolne porcje, formujemy kotlety, obtaczamy w białku i bułce tartej. Od razu smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kotlety mielone podajemy z puree ziemniaczanym z chrzanem i burakami.
Zobacz też: Jak przygotować kotlet po wiedeńsku?
Zasmażane buraki
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki chrzan śmietankowy
- Śmietanka 30%
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy, dodajemy śmietankę i chrzan do smaku.
- 2 op. buraczki puree mrożone
- 1 cebulka
- Śmietanka 30%
- Masło do smażenia
- koperek
Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy buraczki, doprawiamy solą, pieprzem, na koniec śmietanka do smaku i koloru.
Poznaj przepis na kotlet paryski
Kotlet pożarski z kurczaka
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 udka bez kości
- 2 kajzerki
- Mleko do namoczenia kajzerki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- Szczypiorek
- Sól, pieprz czarny
- 300 g masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, mielimy również namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka, przesmażony krótko na maśle szczypiorek, sól, pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kotlety, obtaczamy w jaku roztrzepanym, bułce tartej i smażymy tym razem na maśle klarowanym.
- 500 g groszku zielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- Sól, pieprz,
- Rozmaryn świeży
- Na maśle przesmażamy cebule
Sprawdź jak przygotować kotlety po kijowsku >>>
Kotlety mielone z dorsza
Składniki:
- 1 kg fileta z dorsza bez skóry
- 2 jajka
- 2 kajzerki
- 2-3 łyżki majonezu
- Przyprawa curry
- Sól, pieprz
- Zielona dymka
- Koperek
- Olej do smażenia
- Masło do smażenia
Przygotowanie:
Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy, mielimy w maszynce do mięsa wraz z rybą. Do masy dodajemy żółtka, przesmażony na maśle szczypiorek, pieprz, sól, ale ostrożnie bo majonez jest intensywny. Koperek. dokładnie wyrabiamy , formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
- 150 g dyni marynowanej
- 160 g śliwki marynowanej
- 150 g gruszki marynowanej
- 6 jabłek
- 2 łyżki miodu
- Sok z cytryny
Jabłka obieramy i przesmażamy na miodzie, podlewamy delikatnie kilkoma kroplami wody i prużymy wraz z sokiem z cytryny. Miksujemy na puree. Kotlety mielone podajemy z puree.
Macie swój ulubiony przepis na kotlety mielone? Podzielcie się nim z nami w komentarzach!
Zobacz też: Naturalne sposoby na problemy z trawieniem
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN