W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kotlety mielone. Klasyczne wieprzowe, kotlety z kurczaka i kotlety z dorsza. Zobaczcie jak zrobić kotlety mielone wg przepisu Andrzeja i wypróbujcie je w domu - napiszcie jak Wam się udało!
Zobacz też: Naleśniki idealne według Polana >>>
Mielone kotlety - przepis
Klasyczny wieprzowy
Składniki:
-
1 kg karkówki do zmielenia
-
1 duża cebula
-
2 jajka
-
1 kajzerka
-
Masło do smażenia
-
Bułka tarta do panierowania
-
Mleko do namoczenia kajzerki
-
Sól, pieprz, majeranek, lubczyk
Przygotowanie:
Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Cebulę przesmażamy na maśle. Mięso, kajzerkę i cebulę mielimy w maszynce na średnim oczku. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na dowolne porcje, formujemy kotlety, obtaczamy w białku i bułce tartej. Od razu smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kotlety mielone podajemy z puree ziemniaczanym z chrzanem i burakami.
Zobacz też: Jak przygotować kotlet po wiedeńsku?
Zasmażane buraki
-
1 kg ziemniaków
-
2-3 łyżki chrzan śmietankowy
-
Śmietanka 30%
-
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy, dodajemy śmietankę i chrzan do smaku.
-
2 op. buraczki puree mrożone
-
1 cebulka
-
Śmietanka 30%
-
Masło do smażenia
-
koperek
Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy buraczki, doprawiamy solą, pieprzem, na koniec śmietanka do smaku i koloru.
Poznaj przepis na kotlet paryski
Kotlet pożarski z kurczaka
Składniki:
-
1 pierś z kurczaka
-
2 udka bez kości
-
2 kajzerki
-
Mleko do namoczenia kajzerki
-
100 g masła
-
2 jajka
-
2 żółtka
-
Szczypiorek
-
Sól, pieprz czarny
-
300 g masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, mielimy również namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka, przesmażony krótko na maśle szczypiorek, sól, pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kotlety, obtaczamy w jaku roztrzepanym, bułce tartej i smażymy tym razem na maśle klarowanym.
-
500 g groszku zielonego
-
1 papryka czerwona
-
1 cebula czerwona
-
Sól, pieprz,
-
Rozmaryn świeży
-
Na maśle przesmażamy cebule
Sprawdź jak przygotować kotlety po kijowsku >>>
Kotlety mielone z dorsza
Składniki:
-
1 kg fileta z dorsza bez skóry
-
2 jajka
-
2 kajzerki
-
2-3 łyżki majonezu
-
Przyprawa curry
-
Sól, pieprz
-
Zielona dymka
-
Koperek
-
Olej do smażenia
-
Masło do smażenia
Przygotowanie:
Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy, mielimy w maszynce do mięsa wraz z rybą. Do masy dodajemy żółtka, przesmażony na maśle szczypiorek, pieprz, sól, ale ostrożnie bo majonez jest intensywny. Koperek. dokładnie wyrabiamy , formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
-
150 g dyni marynowanej
-
160 g śliwki marynowanej
-
150 g gruszki marynowanej
-
6 jabłek
-
2 łyżki miodu
-
Sok z cytryny
Jabłka obieramy i przesmażamy na miodzie, podlewamy delikatnie kilkoma kroplami wody i prużymy wraz z sokiem z cytryny. Miksujemy na puree. Kotlety mielone podajemy z puree.
Macie swój ulubiony przepis na kotlety mielone? Podzielcie się nim z nami w komentarzach!
Zobacz też: Naturalne sposoby na problemy z trawieniem





