Przepisy kulinarne

Kotlety mielone według przepisu Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kotlety mielone. Klasyczne wieprzowe, kotlety z kurczaka i kotlety z dorsza. Zobaczcie jak zrobić kotlety mielone wg przepisu Andrzeja i wypróbujcie je w domu - napiszcie jak Wam się udało!

Zobacz też: Naleśniki idealne według Polana >>>
Mielone kotlety - przepis

Klasyczny wieprzowy
Składniki:

  • 1 kg karkówki do zmielenia
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • Masło do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania
  • Mleko do namoczenia kajzerki
  • Sól, pieprz, majeranek, lubczyk

Przygotowanie:

Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Cebulę przesmażamy na maśle. Mięso, kajzerkę i cebulę mielimy w maszynce na średnim oczku. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na dowolne porcje, formujemy kotlety, obtaczamy w białku i bułce tartej. Od razu smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kotlety mielone podajemy z puree ziemniaczanym z chrzanem i burakami.

Zobacz też: Jak przygotować kotlet po wiedeńsku?

Zasmażane buraki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki chrzan śmietankowy
  • Śmietanka 30%
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy, dodajemy śmietankę i chrzan do smaku.
  • 2 op. buraczki puree mrożone
  • 1 cebulka
  • Śmietanka 30%
  • Masło do smażenia
  • koperek

Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy buraczki, doprawiamy solą, pieprzem, na koniec śmietanka do smaku i koloru.

Zobacz film: Gdzie się podział kotlet mielony Marcina Prokopa? Źródło Dzień Dobry TVN


Poznaj przepis na kotlet paryski

Kotlet pożarski z kurczaka

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 udka bez kości
  • 2 kajzerki
  • Mleko do namoczenia kajzerki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • Szczypiorek
  • Sól, pieprz czarny
  • 300 g masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, mielimy również namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka, przesmażony krótko na maśle szczypiorek, sól, pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kotlety, obtaczamy w jaku roztrzepanym, bułce tartej i smażymy tym razem na maśle klarowanym.

  • 500 g groszku zielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • Sól, pieprz,
  • Rozmaryn świeży
  • Na maśle przesmażamy cebule

Sprawdź jak przygotować kotlety po kijowsku >>>


Kotlety mielone z dorsza

Składniki:

  • 1 kg fileta z dorsza bez skóry
  • 2 jajka
  • 2 kajzerki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Przyprawa curry
  • Sól, pieprz
  • Zielona dymka
  • Koperek
  • Olej do smażenia
  • Masło do smażenia

Przygotowanie:

Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy, mielimy w maszynce do mięsa wraz z rybą. Do masy dodajemy żółtka, przesmażony na maśle szczypiorek, pieprz, sól, ale ostrożnie bo majonez jest intensywny. Koperek. dokładnie wyrabiamy , formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

  • 150 g dyni marynowanej
  • 160 g śliwki marynowanej
  • 150 g gruszki marynowanej
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • Sok z cytryny

Jabłka obieramy i przesmażamy na miodzie, podlewamy delikatnie kilkoma kroplami wody i prużymy wraz z sokiem z cytryny. Miksujemy na puree. Kotlety mielone podajemy z puree.

Macie swój ulubiony przepis na kotlety mielone? Podzielcie się nim z nami w komentarzach! 

Zobacz też: Naturalne sposoby na problemy z trawieniem

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
81
7