Naturalne sposoby na problemy z trawieniem

Za tydzień Wigilia, a więc smażone ryby, groch z kapustą, pierogi, ciasta. Jest co trawić :)W studiu Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło podpowiedzieli, jak w naturalny sposób wspomóc trawienie.

1. Imbirowy tonik poprawiający trawienia - imbir jest jednym z najlepszych ziół wspomagających trawienie. Taki shot możesz pić po ciężkostrawnym posiłku. Aby wzmocnić trawienie przed posiłkiem możesz również plasterek imbiru posypać szczyptą soli i rzuć w tej postaci.

Tonik poprawiający trawienie:

około 50 ml świeżo wyciśniętego soku z imbiru

1 - 2 łyżeczki soku z cytryny

naturalny miód do smaku

Sok z imbiru wyciskamy w sokowirówce lub ścieramy na tarce i wyciskamy przez gazę. Tak przygotowany sok możemy przechowywać 1 - 2 dni w lodówce. Sok (w temperaturze pokojowej) łączymy z pozostałymi składnikami i wypijamy po obfitym posiłku.

Uwaga: przeciwwskazaniem do stosowania imbiru są choroby zapalne skóry, krwawienia i wrzody. Nie powinno się stosować jednocześnie imbiru i leków rozrzedzających krew (m.in. aspiryny). Jeśli bierzesz np. aspirynę stosuj imbir 2 godziny przed lub po jej zażyciu.

2. Chcesz polepszyć trawienie, ale nie rozgrzewając się zbyt mocno? Przyjmuj po posiłku 1 łyżeczkę prażonych nasion kopru. Możesz do nich dodać również szczyptę soli kamiennej. Jak podkreśla Przemek takie nasiona odświeżają również jamę ustną.

3. Napar z liści laurowych - wspaniale poprawia trawienie. Liście laurowe są od wieków wykorzystywany również w naszej, polskiej kuchni. Aby przygotować napar mocz przez około 10 minut 1/2 łyżeczki pokruszonych albo rozdrobnionych liści laurowych w filiżance gorącej wody. Dodaj szczyptę kardamonu i wypij po jedzeniu. To tip Vasanta Lada, jednego z najbardziej znanych lekarzy ajurwedyjskich na świecie. Uwaga: przeciwwskazaniem do używania zbyt dużej ilości liści laurowych (szczególnie olejku i wyciągu alkoholowego) jest ciąża.

4. Woda ziołowa na poprawienie trawienia - to wspaniały sposób na rozgrzanie organizmu zimą, a tym samym poprawianie trawienia. Skład może się odrobinę różnić w zależności od naszego zapotrzebowania i preferencji smakowych. Jeśli u podstawy naszych problemów trawiennych leży stres, warto do wody ziołowej dodaj melisy (świeżej lub suszonej), która zadziała uspokajająco i rozkurczowo na jelita. Termos z tak przygotowaną wodą możesz mieć cały dzień przy sobie i popijać ją zamiast zimnej wody (szczególnie w okresie jesienno - zimowym). Uwaga: lepiej nie używać cynamonu jeśli mamy tendencję do krwotoków z nosa lub obfitych miesiączek. Również kobiety w ciąży powinny ograniczyć ilość spożywanego cynamonu (mogą używać go w bardzo małych ilościach). Może on w umiarkowanych ilościach powrócić do jadłospisu karmiących mam. Z kolei przeciwwskazaniem do stosowania kardamonu są wrzodu na żołądku. Może on w nadmiarze wywoływać problemy z płodnością. Przeciwwskazaniem do stosowania melisy jest niedoczynność tarczycy.

Woda ziołowa:

300 ml wody

1/2 laski cynamonu

1 łyżeczka kopru włoskiego

1 łyżeczka kuminu

3 poszatkowane ziarenka kardamonu

1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków melisy

ciepła woda do podania

Przyprawy wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy około 5 - 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy melisę. Zostawiamy na kilka minut do zaparzenia. Przed podaniem gotową esencję rozcieńczamy ciepłą wodą. Możemy jej dolać kilka razy w ciągu dnia

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości