Naleśniki idealne według Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN naleśniki! No bo kto ich nie lubi? ;) Andrzej Polan przygotował naleśniki na słodko i w wersji wytrawnej. Na naszym stole pojawiły się naleśniki z farszem jak na ruskie, z kapustą i mięsem oraz naleśniki czekoladowe z kremem bananowym. Smacznego!

Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>

Przepis podstawowy na naleśniki

Składniki:

200 g mąki 2 jajka 250 ml mleka 250 ml wody Kawałek słoniny Szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko mieszamy z wodą, jajka roztrzepujemy rózgą i dodajemy mleko z wodą naprzemiennie z mąką i solą. Rozgrzewamy patelnię i mocno rozgrzaną smarujemy dokładnie słoniną, wylewamy ciasto cienko i smażymy. Takie naleśniki są doskonałe do farszów na słono, natomiast ubijając osobno pianę z białek otrzymujemy naleśniki biszkoptowe doskonałe do słodkich dodatków.

Farsz jak na ruskie:

4 gotowane ziemniaki 250 g twarogu wędzonego Szczypiorek, koperek, sól, pieprz, 4 jajka Masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy twaróg wędzony, przesmażoną na złoto cebulę na maśle, koperek. Farsz powinien być ostry, zatem nie żałujemy czarnego pieprzu ale z solą ostrożniej. Jajka sadzimy na patelni. Na naleśnik kładziemy porcję farszu, wykładamy jajko sadzone, brzegi naleśnika lekko składamy do środka, tak aby jajko było widoczne, podsmażamy na maśle, posypujemy szczypiorkiem i smacznego!

Z kapustą młodą i mięsem

Składniki:

1 szt. kapusta pekińska 2 szt. cebula 1 pęczek kopru Pomidory w puszce krojone, pieprz, sól 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe 150 g pieczarek 250 ml śmietany 18 proc. Sól, pieprz czarny, suszony lubczyk Masło klarowane do smażenia Natka pietruszki 330 g sera mozzarella

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną, dodajemy kapustę pekińską poszatkowaną, smażymy w trakcie dodajemy odsączone z zalewy pomidory krojone, zalewę natomiast zostawiamy. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy koper, doprawiamy sola, pieprzem, suszonym lubczykiem. Odstawiamy i studzimy. W rondlu przesmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i mięso. Smażymy 10 minut i dodajemy niecałą zalewę z pomidorów. Wszystko dusimy jeszcze około pół godziny. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy już bez gotowania śmietanę odważnie doprawiamy i jeszcze natka pietruszki. Naleśniki wypełniamy farszem mięsnym, posypujemy serem i zwijamy ruloniki. Układamy na kapiście w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy pozostałą zalewą z pomidorów, śmietaną, serem i wstawiamy do zapieczenia.

Flaczki jarskie

Składniki:

1 op. włoszczyzny 2 szt. cebuli Majeranek, imbir suszony, gałka muszkatołowa, pieprz, sól,

Przygotowanie:

Włoszczyznę kroimy w cienkie paski, przesmażamy na maśle, zalewamy wodą do 3 cm nad warzywami. Gotujemy do momentu aż warzywa będą prawie miękkie, doprawiamy solą, pieprzem, gałką imbirem, majerankiem. Naleśniki kroimy w paski 0,5 cm grubości i dodajemy do gotowego wywaru warzywnego. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Naleśniki czekoladowe z kremem bananowym

Składniki:

200 g mąki 100 g czekolady gorzkiej 2 jajek Ok. 250 ml wody Ok. 250 ml mleka Szczypta soli 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy, jajka ubijamy z cukrem, łączymy z czekoladą, mlekiem, wodą i mąką. Smażymy naleśniki.

4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g cukru 50 g masła 200 ml mleka 300 g obranych 1 szt. cytryny

Jajka łączymy z mąką ziemniaczaną, cukrem i bananami zmiksowanymi z sokiem z cytryny i skórką. Mleko zagotowujemy, do mleka dodajemy stopniowo jajka z bananem, zagotowujemy i na koniec dodajemy masło. Odstawiamy do przestudzenia. Kremem smarujemy naleśniki, zwijamy i kroimy na 4 części. Na dno naczynia wysmarowanego masłem wykładamy naleśnik i na niego ustawiamy na sztorc.

2 jajka 2 łyżki cukru Cukier wanilinowy 150 ml śmietany 18 proc. Szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier a po chwili żółtka. Do masy dodajemy śmietanę, cukier wanilinowy. Masę wylewamy na naleśniki i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości