naleśniki

    naleśniki

    TikTok wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze śmiesznymi filmikami i modą na krótkie układy taneczne. Nic bardziej mylnego. Niedawno tysiące osób na całym świecie zachwycił przepis na budyniowe placuszki w wersji mini. Banalnie proste danie wykonamy zaledwie w kilkanaście minut, a wasze dzieci je pokochają. Wyjaśniamy, na czym polega fenomen.

    Dutch Baby to niezwykle prosta i smaczna przekąska. Do wykonania samej podstawy potrzebnych jest tylko pięć składników, a dodatki to kwestia indywidualnych upodobań i fantazji kulinarnych. Sprawdź jeden z najkrótszych przepisów w naszej kuchni. Tym razem prosto od Katarzyny Bosackiej.

    Pankejki to placuszki w wersji amerykańskiej. Są nieco grubsze i bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników. Smaczne, pulchne, serwowane z przeróżnymi dodatkami, np. owocami lub syropem klonowym. Pancakes najczęściej podawane są na śniadanie, choć mogą być również pyszną przekąską w ciągu dnia, smakują bowiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Jajka w czasie Wielkanocy królowały na naszych stołach pod różnymi postaciami. Co zrobić z tymi, które nam zostały po świętach? Na pewno się nie zmarnują. Oparte na nich dania przyrządza w naszej kuchni Katarzyna Bosacka. Oto jej praktyczne przepisy.

    Lubisz naleśniki, ale brakuje ci pomysłu na to, jak podać je w nowym wydaniu? Z pomocą przychodzi Cristina Catese. Królowa kuchni specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN przygotowała swoje ulubione przepisy: klasyczne naleśniki z owocami, naleśniki w postaci saszetek, makaronu i zwykłych placuszków – od wersji polskiej po włoską. Jedno jest pewne – będzie przepysznie i lekko!

    Naleśniki, zarówno te na słodko, jak i w wersji wytrawnej, to potrawa znana na całym świecie (choć występuje pod róznymi nazwami). Mimo że przepis jest prosty, wiele osób zastanawia się, na czym najlepiej smażyć naleśniki, żeby były puszyste, nie rwały się ani nie przywierały do patelni.

    Naleśniki z borówkami w stylu amerykańskim, jajka na tostach, mini quiche ze szpinakiem, czekoladowe gofry z bitą śmietaną. Takie śniadanie w sobotni poranek może przygotować każdy tata. Dzieci na pewno będą zachwycone. Zobacz, jakie przepisy na słodki początek dnia przygotował Sebastian Olma.

    Dziś Aneta i Janek Kuroniowie zaserwowali nam dania wegańskie i wegetariańskie. Poznajcie ich przepisy na wieniec z nadzieniem szpinakowym, zupę z czerwonego curry i wegańskie naleśniki.

    Robert Stockinger wybrał się na drugie śniadanie do plażowej strefy Tchibo. Tam Zuzanna Bula wraz mamą Sylwią przygotowały flambirowane naleśniki w dwóch odsłonach: dla dzieci i dla dorosłych. Lubicie naleśniki?

    W kuchni Dzień Dobry TVN naleśniki! No bo kto ich nie lubi? ;) Andrzej Polan przygotował naleśniki na słodko i w wersji wytrawnej. Na naszym stole pojawiły się naleśniki z farszem jak na ruskie, z kapustą i mięsem oraz naleśniki czekoladowe z kremem bananowym. Smacznego!

    Iwona Zasuwa na co dzień śpiewa w chórkach u Kai. Prywatnie jest mamą małego alergika. Dlatego postanowiła zająć się również gotowaniem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: błyskawiczny barszcz domowy, jednoskładnikowe naleśniki z białej gryki, surówkę z kapusty z orientalną nutą oraz "mleczną" czekoladę. Na czym opierała się tworząc przepisy? I jak namówić dziecko do jedzenia jaglanki?

    Z okazji Dnia Dziecka Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne i kolorowe dania dla naszych pociech. Na stole pojawiły się: naleśnikowy tort z truskawkami, mrożony jogurt truskawkowo-malinowy, lemoniada truskawkowo-arbuzowa, chłodnik truskawkowy z zielonym ogórkiem i awokado oraz sałatka z truskawkami i smażonym serem camembert. Palce lizać!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: lemoniadę z pędami sosny i rabarbarem, ptysie z rabarbarem, drożdżowe z rabarbarem i cynamonem oraz naleśniki z rabarbarem, słonym karmelem i rozmarynem.

    W kolejnym odcinku Ogniem i nożem w szranki stanęli dziennikarze Dzień Dobry TVN: Ula Chincz i Piotr Kraśko. Pojedynkowali się na francuskie naleśniki wytaplane w pomarańczy. Kto wygrał tę walkę? Czyje ciasto na naleśniki bardziej trzymało się kupy? Kto, kogo sabotował? W czyich rękach wszystko twardnieje? Czyja pomarańcza po utarciu wyglądała, tak jakby była dwa tygodnie na Dominikanie? No i kto zachowywał się jak fleja? :)

    Piotr Kraśko twierdzi, że w życiu nie poznał żadnej Suzet, natomiast Ula Chincz, że nigdy nie robiła naleśników. Ktoś tu chyba kłamie... Kto? Już we czwartek kolejny odcinek "Ogniem i Nożem", a w nim pojedynek na naleśniki i cięte riposty! Sprawdźcie, kto wygrał tę walkę.

    Dzisiejsze przepisy polecamy tym, którym już nic nie zostało w lodówce po Świętach Bożego Narodzenia. Blogerzy kulinarni - Lena Kostylewa i Bartosz Gryszko - przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN naleśniki śmietankowe, biszkoptowe i zapiekane. Ile czasu zajęło Marcinowi Prokopowi opanowanie sztuki robienia wyśmienitych naleśników? :)

    W kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi dziś Andrzej Polan. Kucharz przygotował uwielbiane przez wszystkich naleśniki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na naleśnikowego sękacza z gruszkami i słodkim sosem waniliowym oraz naleśniki z kaszanką i burakami? Są naprawdę dobre!

    W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Tomasz Jakubiak. Kucharzowi pomagała zaś Klaudia Halejcio. Duet przygotował puszyste naleśniki i pierogi na słodko. Potrawy podano ze słodkimi konfiturami i dżemami. Czy wiedzieliście, że aktorka uwielbia robić owocowe przetwory?

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN chcemy uczcić powrót przypraw do barów mlecznych. Przypomnijmy, że w grudniu Ministerstwo Finansów zakazało używania ich w tanich jadłodajniach. Na szczęście ustawę znowelizowano. Z tego też powodu Andrzej Polan przygotował potrawy, znane z barów mlecznych. Na stole pojawiły się kultowe mielone - Andrzej nie bał się ich dobrze przyprawić ;-), oprócz nich - flaczki jarskie, naleśniki, leniwe kluski czy racuchy drożdżowe z jabłkami. Pychota!

    Już jutro Walentynki. A jak mówi przysłowie: do serca mężczyzny trafia się przez żołądek. A do serca kobiety? No właśnie. Jak myślicie? Póki co, w kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Fetraś, autorka bloga kulinarnego, przygotowała potrawy, którym nikt się nie oprze!

    Paradoksalne? Wcale nie! Są takie potrawy, które poziom stresu obniżają. Guacamole z awokado z chrzanem uspokaja, sałatka z avocado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek wycisza, a ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi stymulują "wzrost" serotoniny, neuroprzekaźnika szczęścia. Andrzej Polan w naszej kuchni zdradził, jak przygotować potrawy, które zadowolą nie tylko nasze podniebienie.

    Michał Baryza, finalista III edycji Top Model, pokazał nam, że dieta profesjonalnego modela to niekoniecznie kilka liści sałaty i niegazowana woda! Czy jedząc "normalnie" można zachować idealna sylwetkę? Ile pompek, "za karę", trzeba zrobić, żeby spalić kalorie po 3 pieczarkach? ;-)