Gorąca czekolada z piankami i bitą śmietaną
- porcje: 4-6
 - czas przygotowania: ok. 20 min.
 - stopień trudności: łatwe
 
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30-36%,
 - 800 ml mleka,
 - 200 g gorzkiej czekolady,
 - 2 łyżeczki pasty z wanilii,
 - 1-2 łyżki cukru,
 - szczypta soli,
 - 2 łyżki cukru pudru,
 - 2 łyżki mascarpone,
 - pianki marshmallow,
 - czekolada do dekoracji,
 - opcjonalnie: duża szczypta chili.
 
Przygotowanie:
400 ml śmietanki i całe mleko wlewamy do rondelka, na małym płomieniu podgrzewamy całość aż prawie się zagotuje. Dodajemy sól, cukier i wanilię, mieszamy do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy pokrojoną czekoladę partiami, po każdej dokładnie mieszając całość. W międzyczasie miksujemy 150 ml schłodzonej kremówki z mascarpone i cukrem pudrem. Uważamy, żeby masy nie zważyć. Gotową czekoladę przelewamy do filiżanek, dekorujemy ubitą śmietanką, piankami marshmallow i startą czekoladą. Samą czekoladę możemy również lekko doprawić chili, będzie miała jeszcze ciekawszy smak.
Makaron z serem – duża porcja
- czas przygotowania: 35 min.,
 - stopień trudności: łatwe,
 - porcje: 8-12.
 
Składniki:
- 800 g makaronu (rurki, świderki lub kolanka)
 - ok. 600 g mozzarelli (najlepiej twardej do starcia)
 - ok. 600 g sera cheddar, gruyere
 - 4 łyżki masła
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - 3,5-4 szklanek mleka
 - sól, pieprz
 - szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy ok. 7-8 min., nie powinien się rozgotować, wręcz powinien pozostać lekko twardy. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, żeby zahartować i wstrzymać proces gotowania. Jednocześnie w rondlu rozpuszczamy masło, następnie stopniowo dosypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, następnie stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając rózgą, żeby nie powstały grudki. Dodajemy sól, pieprz, pieprz cayenne, a potem ściągamy z gazu i dodajemy partiami starte sery, mieszamy do rozpuszczenia. Część sera zostawiamy do posypania na wierzchu, resztę rozpuszczamy w gorącym beszamelu. Wlewamy sos do makaronu, najlepiej po odcedzeniu ponownie wrzucić go do garnka, mieszamy dokładnie i przelewamy całość do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C i wstawiamy posypaną z wierzchu serem zapiekankę na ok. 25 min. do zapieczenia.
Smażone, chrupiące skrzydełka
- stopień trudności: łatwe,
 - porcje 6-8.
 
Składniki:
- 20-25 skrzydełek drobiowych,
 - 8 ząbków czosnku,
 - duża cebula,
 - 1,5 łyżki wędzonej papryki,
 - łyżka pieprzu cayenne,
 - płaska łyżeczka płatków chili,
 - 3 łyżki syropu klonowego,
 - sól
 - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
 - olej.
 
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielimy na porcje, przecinając w przegłubach. Lotki odkładamy np. do rosołu, a pozostałe kawałki przekładamy do miski. Cebulę wraz z czosnkiem i kilkoma łyżkami wody miksujemy na pastę. Dodajemy ją wraz z pozostałymi przyprawami, syropem klonowym i solą do skrzydełek i bardzo dokładnie obtaczamy w przyprawach. Następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i obtaczamy w niej drób. Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu i partiami smażymy skrzydełka na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym, żeby zachować chrupkość.
Naleśniki w gorącym syropie pomarańczowym a’la Crepes Suzette
- porcje: 16 szt.,
 - czas: 45 min.,
 - stopień trudności: średnie.
 
Składniki:
- 240 g mąki pszennej,
 - szczypta soli,
 - 60 g cukru pudru,
 - 4 jajka,
 - 500 ml mleka,
 - 120 ml wody gazowanej,
 - 60 ml likieru pomarańczowego,
 - 60 g roztopionego masła.
 
Składniki na sos:
- 160 g masła,
 - 6 łyżek cukru,
 - 4 pomarańcze,
 - 120 ml likieru pomarańczowego,
 - 4 łyżki brandy.
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, poza wodą gazowaną i masłem, umieszczamy w misce miksera. Ucieramy ciasto dolewając powoli wodę i jedną łyżkę rozpuszczonego masła. Zmiksowane, gładkie ciasto odstawiamy na 30 min., żeby odpoczęło. Następnie na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą rozpuszczonego masła patelni smażymy cieniutkie naleśniki. Z jednej, wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, drugą filetujemy. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy naleśniki przygotowujemy karmel. Wsypujemy cukier i powoli go rozpuszczamy, uważając na to, by go nie spalić i pamiętając o tym, że karmelu nie mieszamy.
Jak tylko karmel się rozpuści, ściągamy patelnię z ognia, wlewamy do niej sok z pomarańczy, likier, dodajemy skórkę i masło. Ponownie wstawiamy na gaz i podgrzewamy mieszając, w momencie kiedy masło już się rozpuści i całość ładnie połączy wkładamy fileciki z pomarańczy. Naleśniki składamy na ćwiartki, wkładamy pojedynczo na patelnię z sosem, dokładnie pokrywając naleśnika z każdej strony sosem, przesuwamy go i wkładamy następny itd. Gaz pod patelnią nie powinien być zbyt duży w momencie gdy układacie na nią naleśniki. Następnie podkręcamy płomień na maksa, wlewamy brandy i po chwili podpalamy całość. Uwaga na włosy, brwi i rzęsy, płomień może mocno wybuchnąć! Podajemy od razu, dekorując filecikami z pomarańczy.
Zobacz także:
- Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego
 - Co jeść na poprawę nastroju? Skorzystajcie z przepisów!
 - Włoska kuchnia na poprawę nastroju
 
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN