Zimowe przysmaki na poprawę nastroju. Zacznij przyjemnie ferie z daniami Mariety Mareckiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Proste przepisy na poprawę nastroju
Proste przepisy na poprawę nastroju
Kolorowe przekąski
Kolorowe przekąski
Włoskie wiosenne przysmaki
Włoskie wiosenne przysmaki
Włoskie smaki
Włoskie smaki
Poznaj przepisy na dania, które poprawiają nastrój. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza zimą, gdyż to właśnie wtedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i dającego dużo przyjemności. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała gorącą czekoladę z piankami i bitą śmietaną, chrupiące skrzydełka, makaron z serem oraz naleśniki z syropem pomarańczowym. Sprawdź przepisy na naszej stronie i rozpocznij ferie zimowe wyborną ucztą.

Gorąca czekolada z piankami i bitą śmietaną

  • porcje: 4-6
    • czas przygotowania: ok. 20 min.
      • stopień trudności: łatwe
        Gorąca czekolada z piankami i bitą śmietaną
        Gorąca czekolada z piankami i bitą śmietaną
        Gorąca czekolada z piankami i bitą śmietaną
        Źródło: Michał Żebrowski/East News

        Składniki:

        • 500 ml śmietanki kremówki 30-36%,
          • 800 ml mleka,
            • 200 g gorzkiej czekolady,
              • 2 łyżeczki pasty z wanilii,
                • 1-2 łyżki cukru,
                  • szczypta soli,
                    • 2 łyżki cukru pudru,
                      • 2 łyżki mascarpone,
                        • pianki marshmallow,
                          • czekolada do dekoracji,
                            • opcjonalnie: duża szczypta chili.

                              Przygotowanie:

                              400 ml śmietanki i całe mleko wlewamy do rondelka, na małym płomieniu podgrzewamy całość aż prawie się zagotuje. Dodajemy sól, cukier i wanilię, mieszamy do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy pokrojoną czekoladę partiami, po każdej dokładnie mieszając całość. W międzyczasie miksujemy 150 ml schłodzonej kremówki z mascarpone i cukrem pudrem. Uważamy, żeby masy nie zważyć. Gotową czekoladę przelewamy do filiżanek, dekorujemy ubitą śmietanką, piankami marshmallow i startą czekoladą. Samą czekoladę możemy również lekko doprawić chili, będzie miała jeszcze ciekawszy smak. 

                              Makaron z serem – duża porcja

                              • czas przygotowania: 35 min.,
                                • stopień trudności: łatwe,
                                  • porcje: 8-12.
                                    Makaron z serem – duża porcja
                                    Makaron z serem – duża porcja
                                    Makaron z serem – duża porcja
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Składniki:

                                    • 800 g makaronu (rurki, świderki lub kolanka)
                                      • ok. 600 g mozzarelli (najlepiej twardej do starcia)
                                        • ok. 600 g sera cheddar, gruyere
                                          • 4 łyżki masła
                                            • 4 łyżki mąki pszennej
                                              • 3,5-4 szklanek mleka
                                                • sól, pieprz
                                                  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)

                                                    Przygotowanie:

                                                    Makaron gotujemy ok. 7-8 min., nie powinien się rozgotować, wręcz powinien pozostać lekko twardy. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, żeby zahartować i wstrzymać proces gotowania. Jednocześnie w rondlu rozpuszczamy masło, następnie stopniowo dosypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, następnie stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając rózgą, żeby nie powstały grudki. Dodajemy sól, pieprz, pieprz cayenne, a potem ściągamy z gazu i dodajemy partiami starte sery, mieszamy do rozpuszczenia. Część sera zostawiamy do posypania na wierzchu, resztę rozpuszczamy w gorącym beszamelu. Wlewamy sos do makaronu, najlepiej po odcedzeniu ponownie wrzucić go do garnka, mieszamy dokładnie i przelewamy całość do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C i wstawiamy posypaną z wierzchu serem zapiekankę na ok. 25 min. do zapieczenia. 

                                                    Smażone, chrupiące skrzydełka

                                                    • stopień trudności: łatwe,
                                                      • porcje 6-8.

                                                        Składniki:

                                                        • 20-25 skrzydełek drobiowych,
                                                          • 8 ząbków czosnku,
                                                            • duża cebula,
                                                              • 1,5 łyżki wędzonej papryki,
                                                                • łyżka pieprzu cayenne,
                                                                  • płaska łyżeczka płatków chili,
                                                                    • 3 łyżki syropu klonowego,
                                                                      • sól
                                                                        • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                                          • olej.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Skrzydełka dzielimy na porcje, przecinając w przegłubach. Lotki odkładamy np. do rosołu, a pozostałe kawałki przekładamy do miski. Cebulę wraz z czosnkiem i kilkoma łyżkami wody miksujemy na pastę. Dodajemy ją wraz z pozostałymi przyprawami, syropem klonowym i solą do skrzydełek i bardzo dokładnie obtaczamy w przyprawach. Następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i obtaczamy w niej drób. Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu i partiami smażymy skrzydełka na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym, żeby zachować chrupkość. 

                                                                            Naleśniki w gorącym syropie pomarańczowym a’la Crepes Suzette

                                                                            • porcje: 16 szt.,
                                                                              • czas: 45 min.,
                                                                                • stopień trudności: średnie.
                                                                                  Naleśniki w gorącym syropie pomarańczowym a’la Crepes Suzette
                                                                                  Naleśniki w gorącym syropie pomarańczowym a’la Crepes Suzette
                                                                                  Naleśniki w gorącym syropie pomarańczowym a’la Crepes Suzette
                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 240 g mąki pszennej,
                                                                                    • szczypta soli,
                                                                                      • 60 g cukru pudru,
                                                                                        • 4 jajka,
                                                                                          • 500 ml mleka,
                                                                                            • 120 ml wody gazowanej,
                                                                                              • 60 ml likieru pomarańczowego,
                                                                                                • 60 g roztopionego masła.

                                                                                                  Składniki na sos:

                                                                                                  • 160 g masła,
                                                                                                    • 6 łyżek cukru,
                                                                                                      • 4 pomarańcze,
                                                                                                        • 120 ml likieru pomarańczowego,
                                                                                                          • 4 łyżki brandy.

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Wszystkie składniki, poza wodą gazowaną i masłem, umieszczamy w misce miksera. Ucieramy ciasto dolewając powoli wodę i jedną łyżkę rozpuszczonego masła. Zmiksowane, gładkie ciasto odstawiamy na 30 min., żeby odpoczęło. Następnie na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą rozpuszczonego masła patelni smażymy cieniutkie naleśniki. Z jednej, wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, drugą filetujemy. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy naleśniki przygotowujemy karmel. Wsypujemy cukier i powoli go rozpuszczamy, uważając na to, by go nie spalić i pamiętając o tym, że karmelu nie mieszamy.

                                                                                                            Jak tylko karmel się rozpuści, ściągamy patelnię z ognia, wlewamy do niej sok z pomarańczy, likier, dodajemy skórkę i masło. Ponownie wstawiamy na gaz i podgrzewamy mieszając, w momencie kiedy masło już się rozpuści i całość ładnie połączy wkładamy fileciki z pomarańczy. Naleśniki składamy na ćwiartki, wkładamy pojedynczo na patelnię z sosem, dokładnie pokrywając naleśnika z każdej strony sosem, przesuwamy go i wkładamy następny itd. Gaz pod patelnią nie powinien być zbyt duży w momencie gdy układacie na nią naleśniki. Następnie podkręcamy płomień na maksa, wlewamy brandy i po chwili podpalamy całość. Uwaga na włosy, brwi i rzęsy, płomień może mocno wybuchnąć! Podajemy od razu, dekorując filecikami z pomarańczy.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                            Źródło: Marieta Marecka

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana