Rozgrzewająca woda ziołowa
Składniki:
1/2 laski cynamonu cejlońskiego
6 ziarenek zielonego kardamonu
3 goździki
3 plasterki imbiru
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 l wody
ciepła woda do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wodę z przyprawy gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Podajemy w takiej formie lub rozcieńczone ciepłą wodą.
Porcja dla 2 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 25 - 30 minut.
Sałata "Ave, Cezar"
Grzanki czosnkowe:
2 kromki dobrej jakości żytniego lub bezglutenowego np. gryczanego chleba na zakwasie pokrojonego w kostkę
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 poszatkowany ząbek czosnku
100 g sałaty rzymskiej porwanej na mniejsze kawałki
1 - 2 pomidory malinowe pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w paski i grillowana na suchej patelni
1/2 ogórka pokrojonego w plasterki
tofu z sumakiem:
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
150 g naturalnego tofu pokrojonego w plastry
1 łyżka sosu sojowego dobrej jakości (bez szkodliwych dodatków m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
1 łyżeczka sumaku
dressing:
śmietanka z pestek słonecznika
50 g pestek słonecznika
150 ml wody
½ łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka niepasteryzowanego, jasnego miso
1 łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kromki chleba pokrojone w kostkę obtaczamy w oliwie i czosnku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. z termoobiegiem i pieczemy około 10 minut, aż będą przypieczone i chrupiące. Grzanki łączymy z pozostałymi składnikami. Przed podaniem polewamy dressingiem (2/3 przygotowanej porcji). Przygotowujemy tofu z sumakiem: na oliwie podsmażamy z dwóch stron plastry tofu. Kiedy będą lekko przyrumienione, polewamy je tofu. Odparowujemy chwilę tofu, aby pokryło plastry słoną glazurą. Na zakończenie tofu posypujemy sumakiem. Przygotowujemy dressing: pestki słonecznika miksujemy z wodą na jednolitą śmietankę. Śmietankę miksujemy z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitego sosu.
Porcja dla 2 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 25 minut (plus czas gotowania ciecierzycy)
Ciecierzyca w pomidorach
Składniki:
100 g ciecierzycy namoczonej na noc i dokładnie wypłukanej
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
2 poszatkowane szalotki
1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
250 ml passaty pomidorowej
1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
śmietanka z pestek słonecznika:
50 g pestek słonecznika
150 ml wody
do podania: 100 g ryżu Basmati (może być brązowy) ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Najlepiej i najszybciej zrobić to w szybkowarze. Odpowiednio ugotowana ciecierzyca powinna bez problemu rozgniatać się między palcami. Na oliwie podsmażamy rozmaryn. Kiedy wydobędzie się aromat, dodajemy szalotki. Podsmażamy je 2 - 3 minuty na dużym ogniu. Cały czas mieszamy. Uważamy, aby ich nie przypalić. Dodajemy zmieszany czosnek z imbirem. Jak wydobędzie się aromat, dodajemy tymianek, kmin rzymski i po chwili wlewamy passatę. Dodajemy sól. Całość dusimy przez chwilę i wlewamy 2/3 przygotowanej porcji śmietanki z pestek słonecznika. Gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty, aż smaki się połączą, a danie się zagęści. Podajemy z ryżem Basmati. Super smakuje również z prostą sałatką z ogórka, papryki, marchewki z sokiem cytryny i dobrej jakości olejem tłoczonym na zimno (np. rzepakowym).
Uwaga: Jeśli nie mamy energii na moczenie i gotowanie ciecierzycy, możemy w ostateczności użyć ciecierzycy ze słoika (lepiej nie z puszki). To zdecydowanie skróci i uprości wykonanie tego przepisu.
Porcja dla 5 osób (maksymalnie 2 - 3 czekoladki na porcję), trudność: łatwe, czas przygotowania: 10 minut (plus godzina chłodzenia)
Ajurwedyjska czekolada
Składniki:
2 łyżeczki mielonego cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
2 łyżeczki ashwagandhy
2 łyżeczki gotu kola
10 goździków
2 szczypty nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
4 - 5 łyżek kakao (najlepiej surowego)
4 łyżki naturalnego miodu
2 łyżki dobre jakości masła sklarowanego (najlepiej domowego)
olej ryżowy do wysmarowania papieru
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy przesypujemy do młynka do kawy i mielimy na bardzo drobny proszek. Przesypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i ugniatamy, aż masa będzie przypominała czekoladę. Masę wykładamy na papier do pieczenia posmarowany tłuszczem. Ugniatamy ją, tak aby utworzyła się "tabliczka" o grubości około 2 - 3 mm. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie kroimy czekoladę na mniejsze kawałki (o boku 1,5 - 2 cm). Jako, że ma tendencję do szybkiego roztapiania się, przechowujemy ją w lodówce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje