ciecierzyca

    ciecierzyca

    Hummus to danie, które w ostatnich latach coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Ta pasta z ciecierzycy i sezamu jest doskonałą propozycją na szybką przekąskę. Z czym jeść hummus, jeśli mamy niewiele czasu na przygotowanie lunchu?

    Strączki kryją w sobie mnóstwo białka i są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, zupa z soczewicy, pomidorów i curry, hummus z buraka, jednogarnkowe danie z fasolą i kolorowymi warzywami oraz pasta z fasoli z ogórkiem kiszonym i orzechami włoskimi - to propozycje Darii Ładochy. Poznaj jej wyjątkowe przepisy.

    Masz zły nastrój, gorszy dzień lub cierpisz na depresję? Dowiedź się, co jeść, by lepiej się poczuć. Do kuchni Dzień Dobry Wakacje zaprosiliśmy ekspertów zdrowego żywienia i autorów książki "Depresja. Jedzenie, które leczy" - Karolinę i Macieja Szaciłło. Skorzystajcie z ich przepisów na: rozgrzewającą wodę ziołową, ciecierzycę w pomidorach, ajurwedyjską czekoladę i sałatę "Ave, Cezar". Smacznego!

    Czy to urok polskich lasów przyciągnął Egipcjanina Josepha Ibrahima do Polski? Joseph, zwany Józkiem, wraz z rodziną, od dwóch lat mieszka w Polsce. Pracuje jako przedstawiciel handlowy. Jego hobby to zbieranie grzybów. Mikołaj Rey spotkał się z nim w lesie... na grzybach, a później wspólnie przygotowali falafel - tradycyjne egipskie danie.

    Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, zapobiega zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak. Można z niej zrobić praktycznie wszystko: od zupy przez drugie danie, pastę na kanapki, popcorn oraz smaczny i zdrowy deser. Jak? W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali kilka potraw z ciecierzycy.

    Po erze sushi i kebaba do Polski przyszła moda na hummus. Pasta z cieciorki zawiera dużo białka roślinnego i długo pozostaje w żołądku, dzięki czemu jest idealną przekąską nie tylko dla wegetarian, ale również osób dbających o szczupłą sylwetkę. Na sklepowych półkach możemy ją znaleźć z przeróżnymi dodatkami. A może warto samodzielnie zrobić hummus w domu? Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyny Bosackiej!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania dla osób cierpiących na alergię krzyżową, która polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej. Na stole pojawiły się: krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym; ciecierzyca z pęczakiem, kapustą włoską i świeżą bazylią; smażone banany w cieście z granatem i orzechowym dipem oraz witalny, zielony koktajl.

    Daria Ładocha zachęca do tego, by przygotowywać dzieciom potrawy z roślin strączkowych, bo są bardzo zdrowe i zawierają dużo wapnia. Jak je gotować, by nie były ciężkostrawne? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria przygotowała kotlety z soczewicy, pastę z ciecierzycy, wiosenna zupę z bobem i groszkiem oraz makaron z boczkiem i brokułami. Skorzystajcie z jej przepisów!

    W naszej kuchni króluje dziś groch włoski, czyli ciecierzyca. Krem z ciecierzycy, z suchą krakowską i pieczoną papryką, ciecierzyca z dynią i chorizo, podpłomyk z ciecierzycą, serem, boczkiem i szpinakiem - te potrawy poleca mistrz Andrzej Polan, który zachęca do kupowania surowej ciecierzycy.

    Do przygotowania hummusu potrzebujecie: ciecierzycy, wody, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, soli, tahini, oliwy, soku z cytryny oraz czosnku. Dużo składników, ale Piotr Kucharski - krok po kroku - wyjaśnia, co trzeba z nimi zrobić, aby powstał pyszny hummus.

    Monika Mrozowska z pomocą Katarzyny Jaworskiej przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki z ciecierzycy. Skorzystajcie z przepisów Moniki Mrozowskiej na szparagi w cieście z ciecierzycy z czerwonym pesto, ryż basmati z ciecierzycą w mleku kokosowym, gęstą zupą z ciecierzycą i mascarpone i humus.

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kulinarne marzenia Roberta Kantereita spełniła, blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak. Jak myślicie co najbardziej smakowało Robertowi: klasyczny hamburger, hamburger śródziemnomorski czy może burger z ciecierzycy lub łososia? ;)

    Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło napisali kolejną książkę, która w księgarniach pojawi się 9 listopada. "Przemytnicy na wakacjach” to kontynuacja książki „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”. W książce znajdziecie przepisy na dania z różnych stron świata.