Batony czekoladowe z cieciorką - przepis
Składniki:
- Mleczko kokosowe (21%) - 20 g (1 x Łyżka)
- Erytrytol - 10 g (2 x Łyżeczka)
- Ciecierzyca (w zalewie) - 20 g (2 x Łyżka)
- Czekolada gorzka – 7 g (1 x Kostka)
- Sezam, nasiona - 5 g (0.5 x Łyżka)
- Słonecznik, nasiona, łuskane - 5 g (0.5 x Łyżka)
- Mąka ryżowa - 5 g (0.5 x Łyżka)
- Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
- Soda oczyszczona - 1g (1 x Szczypta)
- Kardamon - 2 g (0.5 x Łyżeczka)
- Cynamon - 2 g (0.5 x Łyżeczka)
- Kakao 16%, proszek - 2 g (0.2 x Łyżeczka)
- Borówki amerykańskie - 100 g (2 x Garść)
Batony czekoladowe z cieciorką - sposób przygotowania
- Miksujemy w malakserze/ blenderze sezam i słonecznik do konsystencji przypominającej mokrą mąkę. Odkładamy na bok.
- Mielimy ryż brązowy na mąkę (nie musimy kupować gotowej mąki ryżowej) i mieszamy z mąką sezamowo-słonecznikową.
- Miksujemy ugotowaną ciecierzycę z mleczkiem, kakao, przyprawami.
- Dodajemy mączną mieszaninę oraz erytrol.
- Wykładamy małą foremkę keksówkę do pieczenia papierem i wlewamy ciasto. Pieczemy ok 20-25 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.
- Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone ciasto. Odstawiamy by czekolada stężała.
- Kroimy na 5 porcji. Podajemy z borówkami.
Zobacz też:
- Jak zrobić domowe batony proteinowe? Przepis na batony bez pieczenia to hit!
- Zdrowe niskokaloryczne przekąski do pracy i na wieczór
- Lody białkowe. Zdrowy, smaczny deser również dla sportowców
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Hanna Stolińska
Źródło zdjęcia głównego: Eva Gruendemann/Getty Images
podziel się: