Zupa curry z jarmużem - przepisy dietetyk Hanny Stolińskiej na opóźnianie efektów starzenia

zupa zurry z jarmużem
Zupa curry z jarmużem
Źródło: Ezume Images/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem przygotowane zostały dania, które są nie tylko pyszne, ale również opóźniają efekty starzenia. Swoimi przepisami podzieliła się dietetyk Hanna Stolińska. Jak zrobić zupę curry z jarmużem?

Zupa curry z jarmużem 

Składniki na zupę curry z jarmużem 

  • Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka) 
  • Cebula szalotka - 100 g (1 x Sztuka) 
  • Imbir - 5 g (1 x Plaster) 
  • Czosnek - 10 g (2 x Ząbek) 
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 90 g (7.5 x Łyżka) 
  • Kurkuma - 5 g (1 x Łyżeczka) 
  • Papryczka ostra (chili) - 10 g (0.5 x Sztuka) 
  • Bulion warzywny (domowy) - 1500 g (6 x Szklanka) 
  • Ziemniaki/ bataty - 140 g (2 x Sztuka/ 1 x Sztuka) 
  • Dynia - 300 g (1.5 x Porcja) 
  • Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka) 
  • Jarmuż - 20 g (1 x Garść) 
  • Mleko kokosowe bez cukru - 200 g (0.8 x Szklanka) 
  • Kolendra (świeża) - 5 g (0,5 x Łyżeczka) 
  • Sok z limonki - 6 g (1 x Łyżka)

Zupa curry z jarmużem - sposób przygotowania 

Zobacz także:

  1. Na oleju w garnku szklimy szalotkę, czosnek oraz przyprawy.
  2. Dodajemy pokrojone ziemniaki/bataty, paprykę, dynię oraz soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości około 15 minut.
  3. Pod koniec dodajemy jarmuż. Zupę zaprawiamy mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Posypujemy na talerzu kolendrą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości