Zupa curry z jarmużem
Składniki na zupę curry z jarmużem
- Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
- Cebula szalotka - 100 g (1 x Sztuka)
- Imbir - 5 g (1 x Plaster)
- Czosnek - 10 g (2 x Ząbek)
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 90 g (7.5 x Łyżka)
- Kurkuma - 5 g (1 x Łyżeczka)
- Papryczka ostra (chili) - 10 g (0.5 x Sztuka)
- Bulion warzywny (domowy) - 1500 g (6 x Szklanka)
- Ziemniaki/ bataty - 140 g (2 x Sztuka/ 1 x Sztuka)
- Dynia - 300 g (1.5 x Porcja)
- Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka)
- Jarmuż - 20 g (1 x Garść)
- Mleko kokosowe bez cukru - 200 g (0.8 x Szklanka)
- Kolendra (świeża) - 5 g (0,5 x Łyżeczka)
- Sok z limonki - 6 g (1 x Łyżka)
Zupa curry z jarmużem - sposób przygotowania
Zobacz także:
- Na oleju w garnku szklimy szalotkę, czosnek oraz przyprawy.
- Dodajemy pokrojone ziemniaki/bataty, paprykę, dynię oraz soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości około 15 minut.
- Pod koniec dodajemy jarmuż. Zupę zaprawiamy mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Posypujemy na talerzu kolendrą.
- Dlaczego warto jeść jarmuż? Przepisy na ciekawe dania z jarmużem
- Chipsy z jarmużu - jak je przyrządzić?
- Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Hanna Stolińska
Źródło zdjęcia głównego: Ezume Images/Getty Images
podziel się: