Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami

W naszej kuchni Beata Kartowicz i polskie „superfoods” w codziennej diecie! Poznajcie przepisy na dania z wykorzystaniem jarmużu, jagód, kaszy pęczak i borówek. Smacznego!

Zobacz też: Banan, kawa i jogurt. Czego jeszcze nie można jeść na pusty żołądek? >>>

Talerz wyśmienitych pomidorów z pesto z jarmużu

  • 4 pomidory : żółte, malinowe, tradycyjne krakowiaki, brunatne

    Pesto:

    • 30 g jarmużu
      • 1/2 ząbka czosnku
        • 2 łyżki prażonych orzechów włoskich
          • 15 g startego parmezanu
            • 70 ml oliwy extra virgin
              • łyżka miodu
                • 20 ml soku z cytryny
                  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

                    Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Następnie włożyć do miski. Dodać obrany czosnek, lekko podprażone orzechy włoskie, starty wcześniej parmezan, oliwę, miód i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować blenderem. Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na talerzu. Polać przygotowanym pesto i posypać pokruszonymi prażonymi orzechami włoskimi.

                    Chłodnik jagodowy z miętą i kwaśna śmietaną

                    • 300 g jagód + garść do dekoracji
                      • 2 szklanki wody
                        • 3 łyżki brązowego cukru
                          • 1 łyżka octu balsamicznego
                            • 4 łyżki sera mascarpone
                              • 3/4 szklanki mleka
                                • 1/2 łyżeczki cynamonu
                                  • 1 gwiazdka anyżu
                                    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
                                      • skórka otarta z jednej cytryny
                                        • garść bazylii
                                          • 200 g kwaśnej śmietany

                                            Zobacz też: Letnie greckie zupy - pychota! Przepisy >>>

                                            Jagody wsypać do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać 3 łyżki brązowego cukru, cynamon, anyż, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Zagotować, przykryć garnek pokrywą, a po 10 minutach przetrzeć przez sito. Trzymając nadal sito na naczyniu z zupą, wlać 1 szklankę zimnej wody, wypłukując resztki ugotowanych jagód. Do powstałego musu jagodowego dodać ocet balsamiczny, ser mascarpone, mleko. Wymieszać i dobrze schłodzić. Zimną zupę wlać do talerzy, dodać łyżkę kwaśnej śmietany na wierzch, ozdobić bazylią.

                                            Pomidory faszerowane kaszą pęczak

                                            • 6 średniej wielkości pomidorów
                                              • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
                                                • dwie średniej wielkości czerwone cebule
                                                  • pęczek natki pietruszki
                                                    • oliwa z oliwek
                                                      • sok z cytryny
                                                        • sól, pieprz

                                                          Kaszę ugotować z odrobiną soli i odcedzić. Pozostawić do ostygnięcia. Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką wyjąć nasiona i sok. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na tacy i odstawić na godzinę. Do miski wrzucić ugotowaną kaszę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać łyżkę oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W puste gniazda nasienne pomidorów włożyć farsz z kaszy, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra virgin. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

                                                          Zobacz też: Gołąbki tradycyjne i gołąbki dla leniwych. Przepis na pyszny obiad >>>

                                                          Placek na maślance z borówkami i maślaną kruszonką

                                                          • 250 g mąki pszennej
                                                            • 3 jaja
                                                              • 200 g cukru
                                                                • 200 g masła
                                                                  • 250 ml maślanki
                                                                    • 10 g proszku do pieczenia
                                                                      • otarta skórka z jednej pomarańczy
                                                                        • 100 ml soku ze świeżych pomarańczy
                                                                          • 1,5 płaskiej łyżeczki cukru waniliowego
                                                                            • szczypta soli
                                                                              • 500 g borówek

                                                                                Kruszonka:

                                                                                • 150 g masła
                                                                                  • 150 g mąki
                                                                                    • 150 g mąki krupczatki
                                                                                      • 150 g cukru pudru
                                                                                        • 1 łyżeczka cukru waniliowego

                                                                                          W misce roztrzepać ubijaczką jaja, masło i maślankę. Do drugiej miski wsyp i wymieszaj suche produkty, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Do ciasta dodaj otartą skórkę pomarańczową oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Stopniowo dodawaj suche produkty do miski z jajeczną mieszanką.

                                                                                          Kruszonka: do miski dodajemy suche produkty, mieszamy, następnie dodajemy masło i ucieramy do momentu uzyskania wilgotnej kruszonki.

                                                                                          Ciasto wylewamy na prostokątną blachę ( standardową ) wyłożoną papierem do pieczenia , na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Piec w temperaturze 180 st. przez 45-50 minut. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.

                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości