W studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka kliniczna Milena Nosek oraz pasjonatka domowych zapasów Sławomira Pieńkowska opowiedziały widzom, które produkty można mrozić.
- To ostatni dzwonek, by to lato zamknąć na zimę. Możemy zamrozić fasolkę szparagową, tylko musimy ją zblanszować, żeby zachować jej kolor. Marchew możemy mrozić, z tym, że zawsze surowce, zarówno jak owoce i warzywa, musimy najpierw wyselekcjonować, żeby nie wkładać do zamrażarki takich, które są przygniecione, z jakimś tam brązowym elementem, na pewno nieprzypleśniałe - tłumaczyła dietetyk.
- Pomidorów i ogórków nie mrozimy, to warzywa bogate w wodę. Ogólnie taka prosta zasada do zapamiętania jest taka, że im więcej produkt ma wody, tym jest gorszy do mrożenia - dodała.
Dlaczego warto mrozić?
Jakie produkty spożywcze mrozi pani Sławomira?
- Uwielbiam trzy owoce, które mrożę. Mrożę borówkę, mrożę wydrylowane wiśnie i maliny. Borówka jest wspaniała, ją się daje do koktajli zimą, które się robi z mleka, z banana i się wrzuca też mrożone maliny, takie koktajle są wspaniałe. Można robić też galaretki. Na gorącą galaretkę wrzuca się te mrożone owoce i one później smakują jak zupełnie świeże, które by się zerwało z krzaczka - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN pasjonatka domowych zapasów.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
- Mrożenie potraw przed świętami. Które dania można przygotować wcześniej?
- Czy mleko jest zdrowie? Ekspertka rozwiewa wszelkie wątpliwości
- Jest zakazana we Włoszech czy w Japonii. W Polsce często trafia na talerze
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News