Dalsza część tekstu pod wideo:
Ryba maślana - co to?
Ryba maślana to określenie handlowe stosowane dla kilku gatunków ryb importowanych. Zazwyczaj pod tą nazwą kryje się pompil, eskolar i kostropak. Mają one smaczne, lecz bardzo tłuste mięso. W Polsce można je dostać w postaci mrożonych filetów lub wędzonych tuszek. Restauracje ochoczo je wykorzystują do przygotowania sushi.
Ryba maślana - czy jest zdrowa?
Jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl, gatunki oznaczane jako ryba maślana charakteryzują się wysoką zawartością niacyny – witaminy z grupy B, ale niestety zawierają też estry woskowe, których ludzki organizm nie jest w stanie strawić. - Zawarte w niej woski nie są trawione przez ludzki organizm i u niektórych osób mogą powodować problemy z układem pokarmowym. Co gorsza, związki te są silnie alergizujące i mogą wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny - tłumaczyła dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska w rozmowie z redaktorką dziendobry.tvn.pl Katarzyną Oleksik.
Do najczęstszych objawów niestrawności należą:
- biegunka,
- bóle żołądkowo-jelitowe,
- wymioty,
- bóle głowy,
- a nawet dolegliwości sercowe.
Najczęściej pojawiają się one kilka godzin po konsumpcji.
Ryba maślana - gdzie została zakazana?
Ze względu na możliwe skutki uboczne ryba maślana została zakazana we Włoszech czy Japonii. Natomiast w innych krajach Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych na opakowaniu tego produktu powinno znaleźć się specjalne ostrzeżenie informujące o zagrożeniu związanym ze spożyciem.
Jak wskazują dietetycy, ostrożność zaleca się przede wszystkim: kobietom w ciąży, osobom z problemami jelit, złym wchłanianiem, dzieciom i seniorom.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe?
- Czy powinniśmy jeść ryby?
- Jaka jest najzdrowsza ryba? Ekspertka obaliła popularny mit
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: dietetycy.org.pl/dziendobry.tvn.pl
Źródło zdjęcia głównego: Bjorn Bakstad/Getty Images