ryby

    ryby

    Mazury cieszą się wielkim zainteresowaniem Polaków szczególnie w okresie wakacyjnym. Urokliwe jeziora i świeże ryby przyciągają tysiące turystów. W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey postanowił odwiedzić najbardziej smaczne miejsca.

    Roślina ta ma wiele odmian o specyficznych wymaganiach.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha, zwycięzca 8. edycji MasterChefa przygotował szproty na różne sposoby. Sprawdź jego przepisy na smażone klopsiki ze szprotki z pomidorami, rillette ze szprotek, empanadas ze szprotek, szprotki z tykwą w sosie pomidorowym.

    Akwarium to bardzo popularna dekoracja mieszkania.

    Udowadniają to pochodzące z Polski mistrzynie świata.

    Tołpyga to ryba pochodząca z Chin i Rosji. Jej występowanie w polskich jeziorach to efekt sztucznego zasiedlenia. Żyje razem z karpiami i amurami. Jest rybą płochliwą i bardzo ostrożną. Zazwyczaj jest łowiona przy okazji złowienia karpia. Sprawdź, na co bierze tołpyga i jak można przyrządzić złowioną rybę.

    Jakie zwierzęta można zobaczyć?

    Trewal jest bardzo smaczną i chudą rybą, której niemal zupełnie brak ości. Stąd też jest świetnym produktem do przygotowania z niej pasty rybnej. Sprawdź, jak przyrządzić pastę śniadaniową z wędzonym trewalem, kiełkami i orzechami włoskimi. 

    Kuchnię Dzień Dobry TVN tym razem zdominowały dania rybne. Przygotowaniem najlepszych propozycji zajął się Szymon Czerwiński, finalista V edycji programu MasterChef. Jak zrobić kotlety z makreli? Sprawdź przepis.

    Prawidłowe karmienie ma istotny wpływ na zdrowie i dobrą kondycję zarówno ryb akwariowych, jak i stawowych. Pokarm powinien być urozmaicony i dopasowany do gatunku ryb, jakie mamy w swojej hodowli. Jednak nie tylko na rodzaj pokarmu powinniśmy zwrócić uwagę, ale również na to, jak często karmić ryby i jak podawać im pokarm, aby się nie przejadały i nie były niedożywione.

    Nawet najtęższe mrozy nie są w stanie zniechęcić pasjonatów wędkarstwa podlodowego. Jakiej przynęty i wędki powinni używać, realizując się w tej metodzie?

    Roślinność wodna, do prawidłowego procesu fotosyntezy, a więc życia i rozwoju, potrzebuje węgla zawartego w CO₂. Pozyskuje się go z wody, w której jest składnikiem ubocznym procesu oddychania zwierząt i ryb. W przypadku dużych zbiorników wodnych i bujnych roślin, naturalny proces jest niewystarczający i gaz musi zostać doprowadzony dodatkowo z zewnątrz. Jaką rolę pełni CO₂ i jakie są sposoby wprowadzania go do akwarium?

    Jak smacznie przyrządzić dorsza? Czy dorsz bałtycki jest zdrowy? Co można zrobić z dorsza? Przepisy na dorsza: dorsz smażony, pieczony, na parze.

    Ryby – choć zdrowe i łatwo dostępne – na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Najwięcej zjadamy ich w okresie świąt. Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? Jak przygotowywać rybę, aby zatrzymać w niej jak najwięcej substancji odżywczych? Na ten temat rozmawialiśmy z Agnieszką Piskałą-Topczewską, dietetyczką. 

    "Delfiny nadają imiona swoim dzieciom".

    Lin. Ryba ta najlepiej smakuje usmażona, a następnie ugotowana w śmietanie. Można też przygotować ją w wersji mniej kalorycznej. Warto natomiast pamiętać, że w opcji smażonej nie usuwamy łusek. Skąd w ogóle wziął się lin w polskich jeziorach?

    Głęboko w oceanach żyją stworzenia, o których nadal wiemy bardzo mało albo nic. Jednym z nich jest niezwykle rzadka ryba Macropinna microstoma. Ostatnio stało się o niej głośno w świecie nauki i przyrodniczych ciekawostek.

    Afrykarium jest największą atrakcją wrocławskiego ZOO. W basenach i akwariach można zobaczyć wiele gatunków zwierząt oraz przedszkole dla płaszczek. - Trzy gatunki płaszczek postanowiły nas obdarować maluchami - mówi Jakub Kordas, kierownik akwariów.

    Akwarium dla bojownika ma więcej wymagań niż to dla innych gatunków ryb. Zaleca się dużo większą kontrolę czystości zbiornika wodnego i utrzymywanie stałego odczynu pH. Jakie akwarium dla bojownika będzie najlepsze?

    Skrzynka wędkarska to jedno z najważniejszych akcesoriów każdego wędkarza: mieści nie tylko wszystkie mniejsze i większe przedmioty, które są przydatne w czasie zasiadki, ale pełni również funkcję siedziska czy plecaka. Skrzynka wędkarska z wyposażeniem często stanowi skarb wieloletniego kolekcjonowania niezbędnych akcesoriów.

    Węgorz europejski to ryba, która rozmnaża się w Morzu Sargassowym, a następnie migruje do europejskich słodkich wód śródlądowych. Jest rybą zagrożoną wyginięciem, a jej okres ochronny reguluje szereg przepisów międzynarodowych. Węgorz elektryczny to tak naprawdę strętwa, która mylnie była kojarzona z węgorzem.

    Leszcz jest wszechobecny w całej Europie, a także poza nią, dlatego często trafia na nasze talerze. Można go przyrządzić na wiele sposobów - ugotować, usmażyć lub zapiec. Ryba leszcz ma wiele drogocennych witamin.

    Najpopularniejsza ryba hodowlana w Polsce, karp, to także stały element naszych kulinarnych tradycji. Jego obecność na świątecznym stole wydaje się być nieodzowna. To, jak smakuje karp zależy od jego wagi. Mniejsze mają delikatniejsze mięso, większe są mniej soczyste, więc idealnie nadają się na filety. Skąd karp wziął się w naszym kraju?

    Kuchnia szwedzka znana jest na świecie jako niezwykle zdrowa i wartościowa. Szwedzi najchętniej sięgają po dania rybne i owoce morza. Najpopularniejsze są śledzie, makrele, łososie i anchois.

    Rodzaj podłoża do akwarium roślinnego ma ogromny wpływ na późniejszą pielęgnację roślin, a także na szybkość ich wzrostu. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkową, żywą dekorację w swoim domu, warto bliżej przyjrzeć się produktom, które oferowane są na rynku. Zarówno o rybki, jak i o rośliny w akwarium należy dbać, a pierwszym krokiem do ich prawidłowego rozwoju jest zapewnienie im odpowiedniego stanowiska. Sprawdź, kiedy wybrać żwirek, a kiedy zdecydować się na gotowy substrat.

    Ryba fugu, nazy­wana rów­nież roz­dymką, jest bar­dzo intry­gu­ją­cym zwie­rzę­ciem. W chwili zagro­że­nia nabiera do swo­jego ciała sporą ilość wody i zamie­nia się w naje­żoną kol­cami kulkę. Jed­nak nie z tego powodu jest znana od lat Japoń­czy­kom. Swoją sławę zawdzię­cza wyjąt­ko­wemu sma­kowi oraz temu, że nie­od­po­wied­nio przy­rzą­dzona staje się śmier­telną tru­ci­zną, ze względu na tok­syny zawarte w swoim wnę­trzu. 

    Czy ogromne węże morskie istnieją? Legendy o nich od wieków są żywe wśród marynarzy i ludzi morza, a doniesieniami o kolejnych stworach zajmowali się nawet poważni naukowcy. Może dlatego konger mierzący aż sześć metrów wzbudza takie zainteresowanie, skoro to największa schwytana dotychczas ryba.

    Świeża bałtycka rybka prosto z kutra? Właściciele nadbałtyckich smażalni ryb przyznają, że większość ryb, które podają, nigdy nie pływała w naszym morzu. Ryb w Bałtyku jest coraz mniej, a małe, rodzime rybołówstwo umiera. Temat został poruszony w magazynie Uwaga! TVN.

    Pierwsza myśl, jaka kojarzy się z wędkarzem? Mężczyzna w sile wieku lub senior na emeryturze, który od świtu czuwa na krzesełku nad brzegiem rzeki czy jeziora - w jednej ręce wędka, a w drugiej termos z gorącą herbatą lub czymś mocniejszym. Tymczasem chcę Wam przedstawić 22-letnią Julię, która wprowadzi nas do swojego wędkarskiego świata.