Ta sytuacja to przestroga nie tylko dla dzieci, ale przede wszystkim rodziców. Wystarczy chwila nieuwagi, by doszło do tragedii. Do sieci trafiło bowiem nagranie, w którym mała dziewczynka, leżąc na pomoście karmi ryby. W ciągu kilku sekund doszło do niebezpiecznego zwrotu akcji. Co się wydarzyło?
Laura Barajas przez ponad miesiąc próbowała poradzić sobie z konsekwencjami zakażenia bakterią Vibrio vulnificus, o której mówi się, że jest "mięsożerna". 40-latka w zeszłą środę musiała poddać się amputacji wszystkich kończyn. Prawdopodobnie organizm kobiety został zainfekowany po zjedzeniu ryby z lokalnego targu.
Chcesz stworzyć akwarium i nie wiesz, jak się za to zabrać? Dowiedz się, czego potrzebujesz, aby je urządzić. Czy filtr kaskadowy to dobry pomysł dla właściciela zbiornika i jego przyszłych mieszkańców?
Właściciele nadmorskich apartamentów wprowadzają zasady, zgodnie z którymi na terenie obiektów nie można samodzielnie smażyć ryb. Za złamanie tych zakazów grożą kary i to niemałe.
Wyjazd nad morze niemal zawsze wiąże się z tymczasową zmianą diety. Zazwyczaj nie odmawiamy sobie wizyty w smażalni ryb. Warto wiedzieć, które z nich będą dla nas wartościowe, a jakie lepiej omijać szerokim łukiem.
Sezon grillowy to doskonały moment, żeby przyjrzeć się daniom z karpia. Mikołaj Rey wyruszył na Lubelszczyznę, czyli do miejsca, gdzie jest on hodowany od lat. Odkrył, że rybę przyrządzić można na wiele, pysznych sposobów.
Kasia ma czterdzieści lat i jest - najprawdopodobniej - najdłużej żyjącą na świecie piranią. Jak zwierzak trafił do Polski? Czym żywi się ta ryba? Zapytaliśmy o to jej obecnego opiekuna Ryszarda Szablińskiego oraz byłego dyrektora Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Świnoujściu Józefa Plucińskiego.
Agnieszka Ostrowska-Błońska i Paweł Błoński obecnie mieszkają na Mazurach, ale jeszcze niedawno byli związani z Bieszczadami. Urzekły ich jeziora i w ciągu kilku dni podjęli decyzję, że przeprowadzają się na północ Polski. Jak zdradzili w materiale Dzień Dobry TVN, na miejscu dostrzegli pewien problem, z którym postanowili się zmierzyć.
Zakładanie akwarium może się wydawać czynnością prostą, ale w gruncie rzeczy wcale tak nie jest. Nawet doświadczony akwarysta, zakładając kolejny zbiornik, musi poszerzyć swoją wiedzę na temat specyficznych wymagań rybek, które zamierza w nim hodować.
Karp to ryba, która budzi spore kontrowersje. Niektórych odstrasza jej specyficzny smak, inni narzekają na bardzo dużą ilość ości. Mimo to, to właśnie ona pojawi się na świątecznych stołach w wielu domach. Czy warto ją jeść? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, aby mieć pewność, że jest świeża? Jak rozpoznać, że karp hodowany był w Polsce? O tym wszystkim porozmawialiśmy z Ewą Gajko, dietetyczką.
Rośliny to świetny element dekoracyjny każdego akwarium. Dzięki nim akwarium stanie się prawdziwą ozdobą mieszkania. Ponadto rośliny akwariowe dbają o ryby i tworzą im bezpieczne środowisko do życia.
Szukasz pomysłu na ciekawy obiad przypominający smakiem i aromatem wakacje? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorza Zawierucha pokazał jak połączyć mięso, ryby czy owoce morza z sosem pomidorowym. Sprawdź pyszne przepisy krok po kroku.
Na zakończenie lata w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne potrawy rybne. Jak zrobić pieczonego fileta halibuta z pomidorkami, kaparami i bazylią? Sprawdź przepis krok po kroku.
Pobyt nad morzem bez wizyty w smażalni? Wiele osób nie potrafi sobie tego wyobrazić. Ale nawet świeża ryba prosto z kutra, często okazuje się, świeżo rozmrożoną. Jak znaleźć dobrą rybę nad polskim morzem? Sprawie przyjrzeli się reporterzy programu Uwaga TVN.
Mazury cieszą się wielkim zainteresowaniem Polaków szczególnie w okresie wakacyjnym. Urokliwe jeziora i świeże ryby przyciągają tysiące turystów. W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey postanowił odwiedzić najbardziej smaczne miejsca.
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha, zwycięzca 8. edycji MasterChefa przygotował szproty na różne sposoby. Sprawdź jego przepisy na smażone klopsiki ze szprotki z pomidorami, rillette ze szprotek, empanadas ze szprotek, szprotki z tykwą w sosie pomidorowym.