ryby

    ryby

    Afrykarium jest największą atrakcją wrocławskiego ZOO. W basenach i akwariach można zobaczyć wiele gatunków zwierząt oraz przedszkole dla płaszczek. - Trzy gatunki płaszczek postanowiły nas obdarować maluchami - mówi Jakub Kordas, kierownik akwariów.

    Węgorz europejski to ryba, która rozmnaża się w Morzu Sargassowym, a następnie migruje do europejskich słodkich wód śródlądowych. Jest rybą zagrożoną wyginięciem, a jej okres ochronny reguluje szereg przepisów międzynarodowych. Węgorz elektryczny to tak naprawdę strętwa, która mylnie była kojarzona z węgorzem.

    Leszcz jest wszechobecny w całej Europie, a także poza nią, dlatego często trafia na nasze talerze. Można go przyrządzić na wiele sposobów - ugotować, usmażyć lub zapiec. Ryba leszcz ma wiele drogocennych witamin.

    Najpopularniejsza ryba hodowlana w Polsce, karp, to także stały element naszych kulinarnych tradycji. Jego obecność na świątecznym stole wydaje się być nieodzowna. To, jak smakuje karp zależy od jego wagi. Mniejsze mają delikatniejsze mięso, większe są mniej soczyste, więc idealnie nadają się na filety. Skąd karp wziął się w naszym kraju?

    Kuchnia szwedzka znana jest na świecie jako niezwykle zdrowa i wartościowa. Szwedzi najchętniej sięgają po dania rybne i owoce morza. Najpopularniejsze są śledzie, makrele, łososie i anchois.

    Rodzaj podłoża do akwarium roślinnego ma ogromny wpływ na późniejszą pielęgnację roślin, a także na szybkość ich wzrostu. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkową, żywą dekorację w swoim domu, warto bliżej przyjrzeć się produktom, które oferowane są na rynku. Zarówno o rybki, jak i o rośliny w akwarium należy dbać, a pierwszym krokiem do ich prawidłowego rozwoju jest zapewnienie im odpowiedniego stanowiska. Sprawdź, kiedy wybrać żwirek, a kiedy zdecydować się na gotowy substrat.

    Ryba fugu, nazy­wana rów­nież roz­dymką, jest bar­dzo intry­gu­ją­cym zwie­rzę­ciem. W chwili zagro­że­nia nabiera do swo­jego ciała sporą ilość wody i zamie­nia się w naje­żoną kol­cami kulkę. Jed­nak nie z tego powodu jest znana od lat Japoń­czy­kom. Swoją sławę zawdzię­cza wyjąt­ko­wemu sma­kowi oraz temu, że nie­od­po­wied­nio przy­rzą­dzona staje się śmier­telną tru­ci­zną, ze względu na tok­syny zawarte w swoim wnę­trzu. 

    Osoby spod znaku Ryb urodziły się pomiędzy 20 lutego a 20 marca. Cechą, która w największym stopniu odzwierciedla ich charakter jest wrażliwość. Ryby posiadają bardzo dobrze rozwiniętą empatię, a ich horoskop na dziś, na jutro i kolejne dni, obfituje zwykle w wydarzenia związane z pomocą drugiemu człowiekowi. Ich altruizm niestety niejednokrotnie obraca się przeciwko nim samym.

    Zawierają wiele składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, zdrowe tłuszcze, aminokwasy i witaminy. Ryby – bo o nich mowa – coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Dlaczego warto je jeść? Jakie wybrać? Czy te pochodzące z Bałtyku to faktycznie taki przysmak, jak twierdzą nasi rybacy? O tym mówił nam dr inż. Wojciech Sawicki, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności.

    Niedawno w sieci pojawiła się informacja, że piosenkarz Robbie Williams zatruł się rtęcią, jedząc bardzo dużo ryb. Jak się okazuje, nie tylko w rybach, ale także w wielu innych produktach spożywczych wykrywane są metale ciężkie, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. O tym, czego unikać i jak zdiagnozować zatrucie opowiedział nam Eryk Matuszkiewicz, internista, toksykolog.

    Wedle wszelkich zaleceń żywieniowych powinniśmy zjadać średnio dwie porcje ryb tygodniowo. W czasie zakupów możemy wymagać od sprzedawcy informacji, z jakiej hodowli dana ryba pochodzi. Czy ryby, które kupujemy w sklepach są kontrolowane na zawartość różnych zanieczyszczeń, w tym niebezpiecznej dla naszego zdrowia rtęci? Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dr Reginę Wierzejską z Instytutu Żywności i Żywienia.

    W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe przepisy na dania rybne przedstawił - Jakub Kasprzak, który zajął III miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night w kategorii danie główne! Smacznego.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Dębicka, ekspert MSC Polska powiedziała nam dlaczego ważnym jest, aby kupować ryby pochodzące z certyfikowanych połowów. Jak rozpoznać je w sklepie? Dlaczego dziki łosoś nie jest łososiowy? Wypróbujcie przepisy Darii Ładochy na: zupę rybną, sałatkę z komosą i wędzoną makrelą oraz dorsza w sosie z pomidorków.

    Mikołaj Rey wybrał się na Mazury, nie tylko po to, by zjeść rybę i spróbować tamtejszych tradycyjnych potraw, ale też po to, by ponurkować. O swoim pierwszym nurkowaniu, pod okiem profesjonalisty, o kuchni Warmii i Mazur opowiedział w Dzień Dobry TVN. Pamiętajcie, by nie najadać się przed nurkowaniem!

    Kilka dni temu klient jednego z supermarketów w zakupionej rybie znalazł pasożyty, które po spożyciu przez człowieka mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zaprosiliśmy do Dzień Dobry TVN restauratora Mateusza Gesslera, aby powiedział, jak wygląda świeża ryba, jak szybko należy ją zjeść po złowieniu i czy jedzenie surowej ryby jest bezpieczne. Dowiedzieliśmy się również, po czym poznać rybę hodowlaną.

    Czy w Warszawie, czy w Kołobrzegu zawsze zapraszamy do naszej kuchni najlepszych kucharzy i serwujemy Wam najsmaczniejsze potrawy. Tym razem do kuchni, na statku, zaprosiliśmy kucharzy: Roberta Bochenko i Ryszarda Pileckiego. Panowie przygotowują dla Was potrawy ze świeżych ryb: ceviche z troci z guacamole, turbota z patelni z karmelizowanymi świeżymi warzywami, sałatkę z dorsza oraz zupę rybną z nutą trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Smacznego!