- W powiecie nowodworskim na Pomorzu pięć osób trafiło do szpitala po spożyciu ryb z Zalewu Wiślanego. U pacjentów pojawiły się objawy, takie jak bóle mięśni i ciemne zabarwienie moczu.
- Wspólny komunikat Wojewody Pomorskiej, Wojewody Warmińsko-Mazurskiego, Głównego Inspektora Sanitarnego, Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, Warmińsko-Mazurskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, Pomorskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska, Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego w sprawie wystąpienia przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego (choroba Haff).
- Choroba Zalewu Wiślanego - przyczyna, objawy, hospitalizacja.
Dalsza część tekstu pod wideo:
Podejrzenie choroby Zalewu Wiślanego. Pięć osób trafiło do szpitala
Jak informuje GIS, w ostatnim czasie odnotowano pięć przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego u mieszkańców powiatu nowodworskiego. Pacjenci byli hospitalizowani z takimi objawami jak:
- bóle mięśni,
- ciemne zabarwienie moczu,
- cechy niewydolności nerek.
Wystąpiły one w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech półkilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym.
- Hospitalizacje były krótkie, żaden z pacjentów nie wymagał dializy, nie wystąpiły powikłania - zaznacza GIS.
W komunikacie poinformowano, że pobrano próbki wody z Zalewu Wiślanego, a ryby (świeże i mrożone) przekazano do badania w Państwowym Instytucie Weterynarii - PIB w Puławach. Wyniki mają być znane w ciągu kilku tygodni. Do tego czasu zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego.
Choroba Zalewu Wiślanego - co to jest?
Choć choroba Zalewu Wiślanego (choroba Haff) znana jest od stu lat, to nie ustalono jednoznacznie toksyny, która ją wywołuje. Zachorowania występują bowiem rzadko.
- Objawy choroby, takie jak silne bóle mięśni i ciemne zabarwienie moczu, pojawiają się krótko po spożyciu znacznej ilości ryb, często ustępują samoistnie lub po nawodnieniu pacjenta w warunkach szpitalnych, w rzadkich sytuacjach występuje ostra niewydolność nerek wymagająca dializ - czytamy w komunikacie.
Jak zalecono, po spożyciu ryb, w przypadku wystąpienia opisanych objawów, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Zobacz także:
- Mała ość gardle - duży problem. Lekarz pokazuje, jak reagować
- Ponad setka dzieci źle się poczuła po zjedzeniu szkolnego obiadu. W daniu znaleziono martwego węża
- Sezam łuskany wycofany z obrotu. GIS ostrzega: "Należy skontaktować się z lekarzem"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło zdjęcia głównego: Julia Nagy/Getty Images