GIS poinformował, że w partii łososia sałatkowego wykryto bakterię salmonelli. O jaki konkretnie produkt chodzi i do czego może doprowadzić zjedzenie zanieczyszczonej ryby?
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.
GIS wycofuje ze sprzedaży partię łososia
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował na swojej stronie internetowej, że w "w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek" łososia sałatkowego. W komunikacie podkreślono, że spożycie zanieczyszczonej ryby może doprowadzić do rozwoju zatrucia pokarmowego.
Produkt, w którym wykryto groźną bakterię to: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King. Numer partii: 0616, termin przydatności do spożycia: 25.02.2025. Kod kreskowy: 5 901576 05749. Producentem artykuły jest: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska.
Inspektorat przekazał, że producent podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wadliwej partii. Natomiast "organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu".
Salmonella - jak bardzo jest niebezpieczna?
Bakteria salmonelli po przedostaniu się do organizmu może wywołać zatrucie pokarmowe. Do najbardziej typowych objawów schorzenia należą m.in. bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.
Zakażenie może być szczególnie groźne dla małych dzieci, osób starszych lub tych z obniżoną odpornością. Niekiedy po kontakcie z bakterią rozwija się u nich zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica (sepsa).
Zobacz także:
- Rodzynki wycofywane ze sklepów. Wykryto w nich toksynę zagrażającą zdrowiu
- Bakteria wykryta w jednym z serów. Sprawdź, czy go nie kupiłeś
- Popularna drogeria wycofuje dwa produkty. Wykryto w nich ciała obce
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: GIS
Źródło zdjęcia głównego: AlexRaths/Getty Images