Groźna bakteria w partii łososia. GIS wydał specjalny komunikat

łosoś
W partii łososia wykryto salmonellę
Źródło: AlexRaths/Getty Images

GIS poinformował, że w partii łososia sałatkowego wykryto bakterię salmonelli. O jaki konkretnie produkt chodzi i do czego może doprowadzić zjedzenie zanieczyszczonej ryby?

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.

13811150_zatrucie-salmonella_MP4HIGH
Zatrucie salmonellą
Niebezpieczne skutki zatrucia salmonellą. Jak ustrzec się przed salmonellą? Czego się wystrzegac? Rozmowa ze specjalistą - dr Piotrem Gryblasem.
Źródło: Dzień Dobry TVN

GIS wycofuje ze sprzedaży partię łososia

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował na swojej stronie internetowej, że w "w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek" łososia sałatkowego. W komunikacie podkreślono, że spożycie zanieczyszczonej ryby może doprowadzić do rozwoju zatrucia pokarmowego.

Produkt, w którym wykryto groźną bakterię to: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King. Numer partii: 0616, termin przydatności do spożycia: 25.02.2025. Kod kreskowy: 5 901576 05749. Producentem artykuły jest: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska.

zanieczyszczona partia łososia
Groźna bakteria w partii łososia
zanieczyszczona partia łososia
Źródło: GIS

Inspektorat przekazał, że producent podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wadliwej partii. Natomiast "organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu".

wycofana partia łososia
Salmonella w partii łososia
wycofana partia łososia
Źródło: GIS

Salmonella - jak bardzo jest niebezpieczna?

Bakteria salmonelli po przedostaniu się do organizmu może wywołać zatrucie pokarmowe. Do najbardziej typowych objawów schorzenia należą m.in. bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.

Zakażenie może być szczególnie groźne dla małych dzieci, osób starszych lub tych z obniżoną odpornością. Niekiedy po kontakcie z bakterią rozwija się u nich zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica (sepsa).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości