Kupiłeś takie jajka? GIS ostrzega przed Salmonellą
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego opublikowano komunikat:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.,
- numer partii: 24.11.2024 (6),
- termin przydatności do spożycia: 24.11.2024,
- kod na skorupce jaja: 1PL 14271316,
- kod kreskowy: 5909000517929,
- producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.
Jak poinformował inspektorat, producent wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024 (6). Chodzi o całą partię – zarówno klasę wagową M, jak i klasę wagową L, ponieważ pochodziły one z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia.
Zatrucie Salmonellą - objawy
GIS podkreślił, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu, należy skontaktować się z lekarzem.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się od 6 godzin do 3-7 dni i są to:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
Jak czytamy na stronie gov.pl, niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sanepid wykrył groźne bakterie, ale ośrodek dalej przyjmował. "Zysk kosztem dzieci"
- Salmonella i E.coli w mięsnym przysmaku Polaków. GIS wydał ostrzeżenie
- Duża sieć sklepów wycofała partię produktu. Wydano ostrzeżenie
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło zdjęcia głównego: Edwin Remsberg/Getty Images