GIS na swojej stronie internetowej informuje o wycofywanych ze sklepów partiach artykułów spożywczych, które mogą zagrażać zdrowiu konsumentów.
Bakterie w tatarze wołowym
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ważne ostrzeżenie. W wyniku działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach produktu mięsnego. Mowa o: Tatarze wołowym 200 g, numer partii: 1801207. Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024 rok. Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Producent po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu niezwłocznie uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują ten proces.
GIS ostrzega przed tatarem
Jak przekazał GIS, spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem. Konsumentom nie zaleca się jedzenia towaru z partii objętej komunikatem.
Jak czytamy na stronie pacjent.gov.pl, najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego to:
- silny ból brzucha,
- biegunka,
- wzdęcia,
- wymioty,
- gorączka,
- dreszcze,
- poczucie osłabienia organizmu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Trzymasz te produkty w szafce? To często popełniany błąd. 5 rzeczy, które powinny trafić do lodówki
- O tym pamiętaj przed spożyciem truskawek. Niektóre z nich mogą być niebezpieczne
- Takich chipsów bekonowych już nie zjesz. Unia Europejska wprowadza zakaz ich sprzedaży
Autor: Justyna Piąsta
Źródło: gov.pl, pacjent.gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: Vittoria Lombardi/Getty Images