Latem żywność powinna być schowana w lodówce, by mogła dłużej pozostać w stanie umożliwiającym jej spożycie. Dotyczy to także produktów, które wiele osób zazwyczaj trzyma w kuchennych szafkach czy na blacie. Zdradzamy, o jakie rzeczy chodzi.
Dalsza część tekstu poniżej
Jak prawidłowo przechowywać żywność latem?
Aby bezpiecznie przechowywać żywność w lodówce, zwłaszcza w okresie letnim, należy pamiętać o ustawieniu odpowiedniej temperatury. Powinna ona wynosić poniżej pięciu stopni Celsjusza. Dzięki temu nie namnożą się szkodliwe bakterie, a w efekcie jedzenie będzie dłużej nadawało się do spożycia.
Aby żywność się nie psuła, warto też skorzystać ze szczelnych pojemników do przechowywania. Powinny być w nim umieszczone przede wszystkim składniki wysokiego ryzyka, czyli na przykład mięso, jajka czy mleko. Na szczególną uwagę zasługują również produkty, które zostały już otwarte. Dobrze jest zjeść je w pierwszej kolejności. Warto też pamiętać o pewnej prostej zasadzie dotyczącej sprzętu - jeśli półki w lodówce nie będą przepełnione, to będzie ona bardziej efektywnie pracować.
Te produkty powinny być w lodówce, zwłaszcza gdy jest gorąco
Latem możemy przebierać w sezonowych warzywach i owocach, których pełno jest na targowiskach i w sklepach spożywczych. By zachowały świeżość oraz doskonały smak, należy je jednak odpowiednio przechowywać, najlepiej w lodówce. Przy wysokiej temperaturze psują się bowiem o wiele szybciej. To jednak nie jedyne produkty, które powinny znaleźć się latem w zimnym miejscu. O tych 5 rzeczach wiele osób zapomina.
W lodówce powinny być przechowywane również:
- aloes,
- sosy,
- mąka,
- suszone owoce,
- masło orzechowe.
Dlaczego ważne jest przechowywanie w chłodzie?
Chociaż większość kosmetyków wcale tego nie wymaga, to świeży aloes zdecydowanie trzeba umieścić w lodówce, zwłaszcza latem. Jest to bowiem składnik, który bardzo szybko się psuje. To samo dotyczy otwartej butelki z aloesem w płynie. Schładzanie tej rośliny jest też ważne z innego powodu. Gdy jest zimna, potrafi być prawdziwym zbawieniem w przypadku oparzeń słonecznych. Obowiązkowo w lodówce muszą być też przechowywane ketchupy, musztardy i inne sosy. Co więcej warto je umieścić na drzwiach urządzenia, gdyż dodatkowo zmniejszy to ryzyko rozwoju bakterii. To samo dotyczy sosu sojowego. Jeśli nie będzie trzymany w lodówce, po jakimś czasie zmieni swój smak.
W chłodzie należy też przechowywać niektóre rodzaje mąki. Chodzi przede wszystkim o mąki pełnoziarniste i orzechowe, które szybko jełczeją poza lodówką. Zimno znacząco przedłuży ich zdatność do spożycia, gdyż przez zarodki i otręby zawierające błonnik mogą psuć się szybciej. W lodówce warto przechowywać również masło orzechowe. Trzymane w temperaturze pokojowej z pewnością będzie się łatwiej rozsmarowywać, ale jeśli chcemy przedłużyć jego trwałość, najlepiej jest umieścić je jednak w chłodzie.
W lodówce muszą być trzymane też owoce w formie suszonej. Zwłaszcza jeśli nie będą wykorzystane przez najbliższych kilka miesięcy. Najlepiej umieścić je w dolnej komorze, gdzie panuje temperatura między 3 a 8 stopni Celsjusza.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co przechowywać w lodówce i na której półce, a czego absolutnie tam nie wkładać?
- Jak rozmieszczać jedzenie w lodówce? Nieprzestrzeganie zasad może skończyć się zatruciem
- Włóż gąbkę kuchenną do lodówki. Szybko zauważysz różnicę
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: polki.pl
Źródło zdjęcia głównego: AndreyPopov/GettyImages