Plastikowe pojemniki na żywność są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ich negatywne działanie objawia się pod postacią chorób cywilizacyjnych, nowotworów oraz zaburzeń płodności. Czy jest dla nich zamiennik?
W trakcie porządkowania lodówki warto pamiętać o tym, że każda grupa produktów spożywczych powinna znaleźć w niej odpowiednie miejsce. Niektóre artykuły powinny trafić na górną lub dolną półkę, inne dobrze jest umieścić w drzwiach.
Słonecznik to nie tylko ulubiony kwiat Vincenta van Gogha i efektowna ozdoba ogrodu. To także prawdziwa bomba witaminowa i doskonała przekąska na letnie wypady za miasto.
Trwa sezon na maliny. Niestety, te smaczne owoce szybko się psują. Dlatego, by przedłużyć ich świeżość, warto zastosować trik z TikToka. Podpowiadamy, jak przechowywać owoce jagodowe.
Choć gąbkę kuchenną zazwyczaj używamy do mycia naczyń, to może mieć ona szereg innych zastosowań. Jedno z nich przedstawiamy w poniższym artykule. To sprytny patent, który zwalczy wilgoć oraz nieprzyjemne zapachy w lodówce.
Mrożenie żywności pozwala zdecydowanie dłużej cieszyć się świeżością wybranych produktów, to także świetny sposób na magazynowanie domowych zapasów jedzenia. Niestety, nie wszystkie składniki spożywcze można przechowywać w bardzo niskiej temperaturze. Czego nie powinniśmy wkładać do zamrażarki?
Oliwa z oliwek to wyjątkowy olej roślinny. Może być stosowana w kuchni, kosmetyce, a nawet do opalania. Poznaj oliwę i jej niesamowite właściwości prozdrowotne.
Jan Kuroń, w cyklu "Jasiek zna się!", tym razem radzi, jak je przechowywać owoce, warzywa i zioła, by zachowały świeżość na dłużej. Które z nich lubią chłód, a których absolutnie nie należy wkładać do lodówki? Czy da się "reanimować" przyschniętą włoszczyznę i inne warzywa korzenne? Jan Kuroń pokazał również jak przyspieszyć dojrzewanie awokado i bananów. Czy wiesz, co wspólnego mają ze sobą rajstopy i cebula?
Pan Jan Ancypo, miłośnik podlaskich tradycji, opowiedział nam o dawnych sposobach przechowywania i konserwowania żywności. Jak długo produkty mogły leżeć w piwnicach? Jak gospodarze utrzymywali tam stałą i niską temperaturę? I jak prawidłowo zakonserwować mięso lub biały ser?
W czym przechowywać wędlinę, mięso, a jak ser? W papier do pieczenia, śniadaniowy czy w pudełkach plastikowych, a może w opakowaniach styropianowych? Jak ustrzec się przed listeriami i śluzowcami? O tym w studiu dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka Agnieszka Piskała. Jaki mogą mieć wpływ garnki na Alzheimera?