O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr inż. Karolina Kowalczyk, technolog żywienia.
Doskonale sprawdzi się do przechowywania i przenoszenia zdrowych posiłków.
Co dokładnie się zmieni?
Dlaczego to ważne?
Jak długo ją przetrzymywać i w jakich warunkach?
Czy można go schować do lodówki?
Plastikowe pojemniki na żywność są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ich negatywne działanie objawia się pod postacią chorób cywilizacyjnych, nowotworów oraz zaburzeń płodności. Czy jest dla nich zamiennik?
Oto poradnik.
W trakcie porządkowania lodówki warto pamiętać o tym, że każda grupa produktów spożywczych powinna znaleźć w niej odpowiednie miejsce. Niektóre artykuły powinny trafić na górną lub dolną półkę, inne dobrze jest umieścić w drzwiach.
Temperatura pokojowa nie jest do tego najlepsza.
Katarzyna Bosacka komentuje.
20 tys. osób rocznie trafia do szpitali z poważnymi zatruciami pokarmowymi, a ponad 80 tys. regularnie leczy dolegliwości żołądkowe.
Słonecznik to nie tylko ulubiony kwiat Vincenta van Gogha i efektowna ozdoba ogrodu. To także prawdziwa bomba witaminowa i doskonała przekąska na letnie wypady za miasto.
Jak prawidłowo ją przechowywać?
Trwa sezon na maliny. Niestety, te smaczne owoce szybko się psują. Dlatego, by przedłużyć ich świeżość, warto zastosować trik z TikToka. Podpowiadamy, jak przechowywać owoce jagodowe.
Choć gąbkę kuchenną zazwyczaj używamy do mycia naczyń, to może mieć ona szereg innych zastosowań. Jedno z nich przedstawiamy w poniższym artykule. To sprytny patent, który zwalczy wilgoć oraz nieprzyjemne zapachy w lodówce.
"Szok termiczny, który im fundujemy, sprawia, że psują się znacznie szybciej".
Mrożenie żywności pozwala zdecydowanie dłużej cieszyć się świeżością wybranych produktów, to także świetny sposób na magazynowanie domowych zapasów jedzenia. Niestety, nie wszystkie składniki spożywcze można przechowywać w bardzo niskiej temperaturze. Czego nie powinniśmy wkładać do zamrażarki?
Oliwa z oliwek to wyjątkowy olej roślinny. Może być stosowana w kuchni, kosmetyce, a nawet do opalania. Poznaj oliwę i jej niesamowite właściwości prozdrowotne.
Jan Kuroń, w cyklu "Jasiek zna się!", tym razem radzi, jak je przechowywać owoce, warzywa i zioła, by zachowały świeżość na dłużej. Które z nich lubią chłód, a których absolutnie nie należy wkładać do lodówki? Czy da się "reanimować" przyschniętą włoszczyznę i inne warzywa korzenne? Jan Kuroń pokazał również jak przyspieszyć dojrzewanie awokado i bananów. Czy wiesz, co wspólnego mają ze sobą rajstopy i cebula?
Pan Jan Ancypo, miłośnik podlaskich tradycji, opowiedział nam o dawnych sposobach przechowywania i konserwowania żywności. Jak długo produkty mogły leżeć w piwnicach? Jak gospodarze utrzymywali tam stałą i niską temperaturę? I jak prawidłowo zakonserwować mięso lub biały ser?
W czym przechowywać wędlinę, mięso, a jak ser? W papier do pieczenia, śniadaniowy czy w pudełkach plastikowych, a może w opakowaniach styropianowych? Jak ustrzec się przed listeriami i śluzowcami? O tym w studiu dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka Agnieszka Piskała. Jaki mogą mieć wpływ garnki na Alzheimera?