Tarnina skarbem Bieszczad. Wykorzystasz ją nie tylko w kuchni

Tarnina skarbem Bieszczad. Wykorzystasz ją nie tylko w kuchni
Tarnina – bieszczadzki skarb
Źródło: Dzień Dobry TVN
Bieszczady to kraina, która niezmiennie zachwyca swoimi malowniczymi krajobrazami. Jesienią nabiera szczególnie wyjątkowych barw, wydając na świat dzikie owoce tarniny. Czym charakteryzuje się ten wyjątkowy krzew i do czego jest obecnie wykorzystywany?
Artykuł w skrócie:
  • Tarnina to wyjątkowy krzew, z którego słyną Bieszczady
  • Zbierana po przymrozkach, nadaje się do przygotowania wielu przetworów, np. marmolad i kompotów
  • Tarnina wykorzystywana jest również do tworzenia ścian tężni solankowych

Tarnina - prawdziwe dobro Bieszczad

Tarnina to ciernisty krzew z rodziny różowatych, powszechnie występujący w Polsce. Dlaczego przymrozki są potrzebne do jej rozwoju?

- One są potrzebne, żeby ją przymrozić. Jest wtedy bardziej miękka i dojrzała - wyjaśniła Monika Tomaszewska, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego.

Jak podkreślił Piotr Sztukowski, który również zajmuje się agroturystyką, w Bieszczadach zdążył już osiedlić się na dobre.

- Mamy gospodarstwo, uprawiamy stare odmiany zbóż - zaznaczył.

Choć z tarniny można przygotować niezwykle smaczne przetwory, takie, jak, m.im. kompot czy marmolada, jej zbieranie nie należy do najłatwiejszych zajęć.

- Mówi się na nią dzika śliwa. Po dwóch tygodniach zbierania tarniny ma się ręce pełne cierni. Jest to, niestety, bolesne - zdradziła Monika Tomaszewska.

Tarnina nie tylko do jedzenia. Jak można wykorzystać ten niezwykły krzew?

Jak się okazuje, tarnina przydaje się nie tylko w kuchni. Dlaczego jest ona tak często wycinana?

- Tarninę wycinamy po to, żeby budować z niej ściany tężni solankowych. Takie tężnie, najstarsze i największe, są w Ciechocinku, a w tej chwili mamy je już w całej Polsce - wyjaśnił Ryszard Wojtasiewicz.

Przewodniczący Stowarzyszenia Polskie Tężnie dodał przy tym, że tarnina jest niezwykle pożytecznym krzewem.

- Tarnina jest najtwardszym drzewem, jakie rośnie na naszych ziemiach. Jest twardsza od dębu, od wszystkich innych drzew. Poza tym, tarnina zawiera bardzo dużo taniny (grupy naturalnych związków organicznych występujących w roślinach, które mają przeciwzapalne właściwości - przyp. red.) - zaznaczył.

Prof. Łukasz Łuczaj, etnobotanik z Uniwersytetu Rzeszowskiego, wspomniał natomiast o tym, dlaczego warto hodować tarninę na własnym podwórku.

- Tarnina jest świetnym materiałem na żywopłot. Jeśli jej pilnujemy i co roku ten teren przy tarninie przykaszamy, to będziemy mieli świetny kolczasty żywopłot, przez który nie przejdzie żadna owca ani koń - podsumował.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości