Co i jak można zamrozić przed świętami? "Popełniamy wiele błędów"

Jak mrozić i rozmrażać jedzenie?
Mrożenie i rozmrażanie - zdrowe zasady
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wiele osób decyduje się mrozić produkty przed świętami. W ten sposób nie muszą stać w kolejkach tworzących się w sklepach tuż przed Wielkanocą. Nie każdy jednak wie, jak odpowiednio zamrozić mięso czy ciasta, by nie narazić swojego zdrowia. W Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym technolog żywienia dr inż. Karolina Kowalczyk.

Mrożenie produktów przed świętami

Mrożenie to jeden z najskuteczniejszych sposobów przechowywania żywności, pozwalający zachować jej pełnię smaku, aromatu i wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że szczególnie przed świętami wielu z nas sięga po tę metodę. W studiu Dzień Dobry TVN technolog żywienia dr inż. Karolina Kowalczyk opowiedziała widzom, co i jak można zamrozić przed świętami.

- Popełniamy wiele błędów, bo nie wiemy, co można mrozić, a czego nie. Możemy zamrozić mięso mielone, ale od razu po zakupie. Jego trwałość w lodówce to dwa dni. Jeżeli więc zamrozimy je tydzień przed świętami, to bezpiecznie rozmrozimy. Ważne, żeby wypuścić tlen, bo powietrze psuje nam jakość mięsa - powiedziała ekspertka.

- Mięsa mielonego nie przetrzymujemy dłużej niż trzy miesiące. Mięso w całości możemy mrozić do sześciu miesięcy, tu również wypuszczamy powietrze. Należy jednak pamiętać, że mrożenie produktów zatrzymuje trwałość, ale jeśli coś kupimy i zostawimy w lodówce, to jakieś procesy psucia już tam zachodzą, a mrożenie ich nie odwróci - dodała.

Bezpieczne mrożenie - uważaj na te błędy

Co w przypadku mięs gotowanych czy pasztetów? - Cały mięsień możemy mrozić do pół roku. Jeżeli jest domowy pasztet, bez konserwantów, dużej ilości wody, to po rozmrożeniu w lodówce możemy spożywać go przez trzy dni. Pasztet kupiony w kawałku z dodatkami może zmienić konsystencję - ostrzegła dr. inż. Karolina Kowalczyk.

Podczas świąt na stołach królują ciasta. Czy możemy mrozić tradycyjne wypieki? - Ciasta mrozimy tylko bez żadnych dodatków. Świetnie nadaje się do tego babka drożdżowa, piaskowa. Ciasto surowe też możemy mrozić, ale od razu po rozmrożeniu musimy je wykorzystać - zaznaczyła technolog żywienia.

Czy możemy mrozić jaja? Zobacz całą rozmowę w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl. 

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości