Ten mazurek będzie hitem tegorocznej Wielkanocy. Jest robiony na wzór dubajskiej czekolady

dubajski mazurek
Ten mazurek może stać się hitem tegorocznej Wielkanocy - jest na wzór dubajskiej czekolady
Źródło: Anadolu / Contributor/Getty Images/TikTok

Dubajska czekolada podbiła internet już jakiś czas temu, stając się ulubioną słodkością wielu osób. Teraz przyszedł czas na dubajski mazurek. Wypiek może stać się hitem tegorocznej Wielkanocy. Jak go przygotować? Oto przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20250310_Pistacje_REP_napisy
Moda na pistacje – smak, który podbija serca - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium

Sekret dubajskich smakołyków

W ostatnim czasie słodycze, określane mianem dubajskich, podbijają internet i nasze kubki smakowe. Ich sekretem jest połączenie niesamowicie aromatycznej pasty pistacjowej, idealnie kremowej i słodkiej, z niesamowitą teksturą ciasta kataifi lub posiekanego i podsmażonego ciasta filo.

Jak zrobić dubajski mazurek?

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki,
  • 80 g masła,
  • łyżeczka śmietanki 30%,
  • 60 g cukru pudru,
  • żółtko.

Składniki na dubajskie nadzienie do mazurka:

  • 100 g ciasta filo,
  • 4 łyżeczki pasty pistacjowej,
  • łyżeczka masła.

Składniki na polewę:

  • tabliczka białej lub deserowej czekolady,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • 50 g posiekanych pistacji.

Jak przygotować dubajski mazurek:

Składniki na kruchy spód mieszamy ze sobą i dokładnie zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Kiedy nie będzie grudek, wstawiamy ją do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy ciasto filo - podsmażamy je na maśle i kiedy osiągnie złoty kolor, zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy krem pistacjowy i dokładnie mieszamy, aż całość się dobrze połączy, a ciasto filo pokryje masłem. Jeśli tak się nie stanie - dodajemy jeszcze łyżeczkę pasty pistacjowej.

Ciasto na kruchy spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy na blasze tak, aby miało rant, żeby nałożony krem się nie "wylewał" ze spodu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Po tym czasie, jeśli się zabrązowi, wyjmujemy i studzimy.

Na chłodny spód wykładamy masę pistacjową.

Teraz pora na przygotowanie polewy - czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju kokosowego. Kiedy będzie płynna, polewamy wierzch naszego mazurka i jeszcze na płynną masę wysypujemy pistacje. Można je wyspać na brzegach ciasta lub po całej powierzchni - wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.

Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości