Dubajska czekolada podbiła internet już jakiś czas temu, stając się ulubioną słodkością wielu osób. Teraz przyszedł czas na dubajski mazurek. Wypiek może stać się hitem tegorocznej Wielkanocy. Jak go przygotować? Oto przepis.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Sekret dubajskich smakołyków
W ostatnim czasie słodycze, określane mianem dubajskich, podbijają internet i nasze kubki smakowe. Ich sekretem jest połączenie niesamowicie aromatycznej pasty pistacjowej, idealnie kremowej i słodkiej, z niesamowitą teksturą ciasta kataifi lub posiekanego i podsmażonego ciasta filo.
Jak zrobić dubajski mazurek?
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki,
- 80 g masła,
- łyżeczka śmietanki 30%,
- 60 g cukru pudru,
- żółtko.
Składniki na dubajskie nadzienie do mazurka:
- 100 g ciasta filo,
- 4 łyżeczki pasty pistacjowej,
- łyżeczka masła.
Składniki na polewę:
- tabliczka białej lub deserowej czekolady,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- 50 g posiekanych pistacji.
Jak przygotować dubajski mazurek:
Składniki na kruchy spód mieszamy ze sobą i dokładnie zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Kiedy nie będzie grudek, wstawiamy ją do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy ciasto filo - podsmażamy je na maśle i kiedy osiągnie złoty kolor, zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy krem pistacjowy i dokładnie mieszamy, aż całość się dobrze połączy, a ciasto filo pokryje masłem. Jeśli tak się nie stanie - dodajemy jeszcze łyżeczkę pasty pistacjowej.
Ciasto na kruchy spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy na blasze tak, aby miało rant, żeby nałożony krem się nie "wylewał" ze spodu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Po tym czasie, jeśli się zabrązowi, wyjmujemy i studzimy.
Na chłodny spód wykładamy masę pistacjową.
Teraz pora na przygotowanie polewy - czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju kokosowego. Kiedy będzie płynna, polewamy wierzch naszego mazurka i jeszcze na płynną masę wysypujemy pistacje. Można je wyspać na brzegach ciasta lub po całej powierzchni - wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.
@leniwe.buly Dubajski Mazurek- a co, na bogato trzeba przywitać to pierwsze słońce 🧡🌞 Składniki: 🌞 chrupką warstwą: - 1/3 ciasta filo od @henglein.pl - 3-4 lyzeczki pasty z pistacji - 1 łyżeczka masła 🌞 kruche ciasto - 1 szklanka mąki - ok 80 g masla - 1 łyżeczka śmietanki 30% - 1/4 szklanki cukru pudru - 1 żółtko 🌞 góra: - 1 roztopiona biała czekolada - posiekane pistacje Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać i ugnieść do jednolitej masy. Następnie wstawić na conajmniej godzinkę do lodówki. Ciasto filo podsmażyć na maśle (oczywiście jak macie ciasto kataifi to lepiej ✨) i zmieszać z pistacjowym kremem. Kruche ciasto po schodzeniu rozwałkować na mniej niż centrymetr grubości i wyłożyć na blaszkę lub papier. Piec w temperaturze 200 stopni, góra-dół ok 15-20 minut aż będzie pięknie złote. Jak lekko przestygnie możemy wyłożyć naszą chrupką warstwę w miarę równomiernie. Następnie możemy polać wszytsko białą rozpuszczoną czekoladą i włożyć do lodówki aby stężała. Ozdabiamy dowolnie ✨ Smacznego 🧡 #mazurek #dubajskaczekolada #dubajskačokolada #dubaichocolate #pistacje #krempistacjowy #pistachio #pistachiocake #ciastopistacjowe #pistacjowymazurek #wielkanoc #kuchniapolska #polskiewypieki #deser #krucheciasto #wielkanocneprzepisy #przepisy #ciasto Przepis na Mazurka dubajska czekolada Prosty przepis na Mazurka Prosty Mazurek
♬ Rich Girl - Gwen Stefani
Zobacz także:
- Jaki mazurek przygotować na Wielkanoc? Sprawdź nasze pomysły i przepisy naszych kucharzy
- Mazurek jak z bajki. Co zrobić, by nie był zbyt słodki?
- Wielkanocne mazurki... na słono - sprawdzone przepisy Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: TikTok
Źródło zdjęcia głównego: Anadolu / Contributor/Getty Images/TikTok