Cztery oblicza sernika na Wielkanoc - od klasyki po nowoczesne inspiracje. Przepisy Andrzeja Polana

Cztery oblicza sernika na Wielkanoc - od klasyki po nowoczesne inspiracje. Przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sernik, który łączy pokolenia
Sernik, który łączy pokolenia
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

Wielkanoc bez sernika? Trudno to sobie wyobrazić! To właśnie ten deser od lat króluje na świątecznych stołach, zachwycając kremową konsystencją i bogactwem smaków. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował kilka wariantów tego pysznego ciasta.

Kucharz przygotował klasyczny sernik, sernik miłosny z jabłkami, sernik mrożący nasze serca, a także sernik gotowany "Kukułka kuka". Przepisy poniżej.

Wielkanocne inspiracje z wieprzowiną w roli głównej. Przepisy świąteczne Andrzeja Polana
Świąteczna uczta Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sernik klasyczny

Składniki:

  • kilogram twarogu mielonego,
  • 100 g cukru drobnego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 120 g masła,
  • 4 jajka,
  • 70 g mąki.

Sposób przygotowania:

Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy partiami cukier, cukier wanilinowy i twaróg. Następnie dodajemy śmietanę, całe jajka, ucieramy chwilę, wsypujemy mąkę, mieszamy i gotowe. Przekładamy do tortownicy i pieczemy - najlepiej na kruchym spodzie - w temp. 170 stopni, przez około 50 minut.

Sernik miłosny z jabłkami

Sernik miłosny z jabłkami
Sernik miłosny z jabłkami
Sernik miłosny z jabłkami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 50 g rodzynek,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • cynamon,
  • szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 50 g masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

Składniki na masę jabłkową i dekorację:

  • 4 polskie jabłka,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka mąki,
  • cynamon,
  • 100 g orzechów laskowych prażonych,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

Mąkę siekamy z masłem i rodzynkami, dodajemy cukier, żółtka, cynamon i sól. Wyrabiamy szybko ciasto, wyklejamy dno tortownicy i wstawiamy do zapieczenia w temp. 180 stopni, na czas około 15 minut.

Kruszonka do sernika: Wszystko razem miksujemy i wypiekamy kruszonkę, którą później rozdrabniamy jeszcze bardziej.

Jabłka prażymy z cukrem, miksujemy, dodajemy mąkę i cynamon. Kiedy tylko masa zacznie tężeć, wykładamy ją na upieczony sernik, posypujemy kruszonką i dekorujemy smażonymi jabłkami oraz orzechami prażonymi w karmelu.

Sernik mrożący nasze serca

Sernik mrożący nasze serca
Sernik mrożący nasze serca
Sernik mrożący nasze serca
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 300 g sera z wiaderka,
  • puszka mleka słodzonego skondensowanego,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • cukier wanilinowy,
  • skórka z cytryny.

Składniki na sos owocowy i dodatki:

  • 2 opak. owoców leśnych mrożonych,
  • kilka truskawek, malin, borówek do dekoracji,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru,
  • konfitura z płatków róży.

Sposób przygotowania:

Śmietankę schładzamy, a następnie ubijamy na puch. W misce miksujemy serek z mlekiem skondensowanym, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Łączymy wszystko razem, delikatnie mieszamy i wykładamy do tortownicy z kominem. Wstawiamy do zamrożenia. Owoce rozmrażamy, przesmażamy z cukrem, na koniec dodajemy mąkę rozpuszczoną w małej ilości wody. Powstałą konfiturę studzimy. Przed podaniem sernika wlewamy ją do środka i podajemy z owocami.

Sernik gotowany - "Kukułka kuka"

Sernik gotowany - "Kukułka kuka"
Sernik gotowany - "Kukułka kuka"
Sernik gotowany - "Kukułka kuka"
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • kilogram twarogu mielonego,
  • 4 jajka,
  • 2 opak. budyniu waniliowego,
  • 120 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 200 ml mleka + 100 ml do budyniu,
  • 2 opak. cukru wanilinowego,
  • paczka biszkoptów,
  • skórka z cytryny,
  • 300 g kukułek,
  • 100 ml śmietanki 36%,
  • 50 ml alkoholu.

Sposób przygotowania:

200 ml mleka podgrzewamy z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy partiami twaróg, mieszając przez cały czas. Kiedy masa zgęstnieje, dodajemy mleko z budyniami i jajkami. Mieszamy i zagotowujemy. Masę wykładamy na biszkopty. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy kukułki, rozpuszczamy, a na koniec, jeśli chcemy, dodajemy alkohol. Polewamy sernik sosem po wierzchu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości