Wielkanoc bez sernika? Trudno to sobie wyobrazić! To właśnie ten deser od lat króluje na świątecznych stołach, zachwycając kremową konsystencją i bogactwem smaków. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował kilka wariantów tego pysznego ciasta.
Kucharz przygotował klasyczny sernik, sernik miłosny z jabłkami, sernik mrożący nasze serca, a także sernik gotowany "Kukułka kuka". Przepisy poniżej.
Sernik klasyczny
Składniki:
- kilogram twarogu mielonego,
- 100 g cukru drobnego,
- 100 ml śmietany 18%,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 120 g masła,
- 4 jajka,
- 70 g mąki.
Sposób przygotowania:
Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy partiami cukier, cukier wanilinowy i twaróg. Następnie dodajemy śmietanę, całe jajka, ucieramy chwilę, wsypujemy mąkę, mieszamy i gotowe. Przekładamy do tortownicy i pieczemy - najlepiej na kruchym spodzie - w temp. 170 stopni, przez około 50 minut.
Sernik miłosny z jabłkami
Składniki:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 50 g rodzynek,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru trzcinowego,
- cynamon,
- szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 50 g masła,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki śmietany 18%.
Składniki na masę jabłkową i dekorację:
- 4 polskie jabłka,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka mąki,
- cynamon,
- 100 g orzechów laskowych prażonych,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
Mąkę siekamy z masłem i rodzynkami, dodajemy cukier, żółtka, cynamon i sól. Wyrabiamy szybko ciasto, wyklejamy dno tortownicy i wstawiamy do zapieczenia w temp. 180 stopni, na czas około 15 minut.
Kruszonka do sernika: Wszystko razem miksujemy i wypiekamy kruszonkę, którą później rozdrabniamy jeszcze bardziej.
Jabłka prażymy z cukrem, miksujemy, dodajemy mąkę i cynamon. Kiedy tylko masa zacznie tężeć, wykładamy ją na upieczony sernik, posypujemy kruszonką i dekorujemy smażonymi jabłkami oraz orzechami prażonymi w karmelu.
Sernik mrożący nasze serca
Składniki:
- 300 g sera z wiaderka,
- puszka mleka słodzonego skondensowanego,
- 500 ml śmietanki 36%,
- cukier wanilinowy,
- skórka z cytryny.
Składniki na sos owocowy i dodatki:
- 2 opak. owoców leśnych mrożonych,
- kilka truskawek, malin, borówek do dekoracji,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g cukru,
- konfitura z płatków róży.
Sposób przygotowania:
Śmietankę schładzamy, a następnie ubijamy na puch. W misce miksujemy serek z mlekiem skondensowanym, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Łączymy wszystko razem, delikatnie mieszamy i wykładamy do tortownicy z kominem. Wstawiamy do zamrożenia. Owoce rozmrażamy, przesmażamy z cukrem, na koniec dodajemy mąkę rozpuszczoną w małej ilości wody. Powstałą konfiturę studzimy. Przed podaniem sernika wlewamy ją do środka i podajemy z owocami.
Sernik gotowany - "Kukułka kuka"
Składniki:
- kilogram twarogu mielonego,
- 4 jajka,
- 2 opak. budyniu waniliowego,
- 120 g cukru,
- 200 g masła,
- 200 ml mleka + 100 ml do budyniu,
- 2 opak. cukru wanilinowego,
- paczka biszkoptów,
- skórka z cytryny,
- 300 g kukułek,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 50 ml alkoholu.
Sposób przygotowania:
200 ml mleka podgrzewamy z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy partiami twaróg, mieszając przez cały czas. Kiedy masa zgęstnieje, dodajemy mleko z budyniami i jajkami. Mieszamy i zagotowujemy. Masę wykładamy na biszkopty. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy kukułki, rozpuszczamy, a na koniec, jeśli chcemy, dodajemy alkohol. Polewamy sernik sosem po wierzchu.
Zobacz także:
- Sernik wielkanocny - przepis. Jak zrobić sernik na Wielkanoc?
- Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"
- Wszystkie oblicza sernika. Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowy wielkanocny deser
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News