Wielkanoc bez słodkości? Trudno to sobie wyobrazić. Ale czy mazurek musi ociekać lukrem, a sernik powodować wagowe wyrzuty sumienia? Dziś udowodnimy, że świąteczne wypieki mogą być pyszne, a jednocześnie... bez grama cukru. Zdrowsze, lżejsze i wciąż obłędnie smaczne – takie będą pomysły Bartka Boratyna w kuchni Dzień Dobry TVN, które zachwycą nawet największych łasuchów.
Babka wielkanocna bez cukru
Składniki:
- 6 jajek,
- 250 g ksylitolu,
- 300 g mąki pszennej,
- 70 g maki ziemniaczanej ,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g rozpuszczonego masła,
- 100 g białej czekolady bez cukru,
- wanilia,
- zest z cytryny,
- sok z cytryny,
- bakalie do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Całe jajka ubijamy z ksylitolem i wanilią, zestem i sokiem z cytryny na puszystą masę - około 10 min. Masło rozpuszczamy i za pomocą pędzla smarujemy dokładnie foremkę. Odważamy za pomocą wagi mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Do mieszającej się masy jajecznej wsypujemy mąki, mieszamy do połączenia składników, a na samym końcu wlewamy ciepłe masło. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej wcześniej rozpuszczonym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem.
Białą czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch upieczonego ciasta białą polewą. Dekorujemy ulubionymi bakaliami.
Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!
Sernik bez cukru
Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 400 g serka philadelfia,
- 130 g erytrytolu,
- 4 jajka,
- rodzynki i skórka pomarańczowa,
- świeże owoce do dekoracji.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła,
- 35 g ksylitolu,
- 75 g mąki.
Sposób przygotowania:
Masło, ksylitol, kakao i mąkę ugniatamy do powstania sypkiej kruszonki. Pieczemy na blaszce ok. 15 min w temp. 180 stopni. Serek mascarpone, serek philadelfia i erytrytol mieszamy w robocie kuchennym na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników i delikatnym ubiciu jajek.
Gotową kruszonkę przesypujemy na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia, przekładamy rodzynki i skórkę obtoczoną w mące, a następnie delikatnie wylewamy masę sernikową.
Do wypieku stosujemy blaszkę o średnicy 20 cm. Pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 150 st. bez termoobiegu ok. 100 min.
Gotowy, ostudzony sernik wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy świeżym owocami.
Mazurek czekoladowo-śliwkowy
Składniki:
- 100 g masła,
- 50 g cukru kokosowego,
- 150 g mąki,
- łyżka kakao,
- jajko,
- 200 g ciemnej czekolady,
- 200 g śmietanki 36%,
- powidła śliwkowe,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
Z powyższych składników zagniatamy ciasto kruche (tj. masła z cukrem kokosowym, jajkiem, mąką i kakao). Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm i przekładamy do foremki na mazurka. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 min. Upieczone ciasto smarujemy konfiturą śliwkową z dodatkiem cynamonu, a następnie przelewamy ganache z ciemnej czekolady (czyli zagotowaną śmietanką wymieszaną z czekoladą).
Odkładamy do zastygnięcia na kilka godzin. Po wystygnięciu dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Pascha wielkanocna bez cukru
Składniki:
- 1 kg twarogu do zmielenia,
- 100 g orzechów włoskich,
- 250 g rodzynek,
- mocna herbata do gotowania rodzynek,
- 200 g masła,
- 250 g miodu,
- 10 żółtek,
- skórka z cytryny,
- skórka z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Ser mielimy w maszynce 3 razy lub kupujemy już zmielony. Rodzynki gotujemy w herbacie i studzimy. Ulubiony miód ucieramy z masłem (koniecznie w temperaturze pokojowej) na puch, następnie kolejno dodajemy do masy żółtka. Dalej dodajemy zmielony ser, orzechy i namoczone rodzynki. Całość mieszamy dokładnie, zawijamy w lnianą ściereczkę i odciskamy.
Przygotowaną masę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, całość powinna się znajdować w sitku. Po tym czasie możemy udekorować paschę świątecznymi dodatkami.
Zobacz także:
- Babka, mazurek, pascha, a może coś innego? Jakie słodkie wypieki przygotować na Wielkanoc?
- Świąteczne ciasta z twistem Bartka Boratyna. Jakie wypieki warto podać na wielkanocnym stole?
- Wielkanocne wypieki z nutką ekstrawagancji. Przepisy Michała Toczyłowskiego na niebanalne słodkości
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: East News/Wojciech Olkuśnik