Wielkanocne słodkości bez cukru, ale nie bez smaku. Wypróbujcie przepisy Bartka Boratyna

Babka wielkanocna bez cukru
Świąteczne słodkości bez cukru
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wielkanoc bez słodkości? Trudno to sobie wyobrazić. Ale czy mazurek musi ociekać lukrem, a sernik powodować wagowe wyrzuty sumienia? Dziś udowodnimy, że świąteczne wypieki mogą być pyszne, a jednocześnie... bez grama cukru. Zdrowsze, lżejsze i wciąż obłędnie smaczne – takie będą pomysły Bartka Boratyna w kuchni Dzień Dobry TVN, które zachwycą nawet największych łasuchów.

Babka wielkanocna bez cukru

Babka wielkanocna bez cukru
Babka wielkanocna bez cukru
Babka wielkanocna bez cukru
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 250 g ksylitolu,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 70 g maki ziemniaczanej ,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g rozpuszczonego masła,
  • 100 g białej czekolady bez cukru,
  • wanilia,
  • zest z cytryny,
  • sok z cytryny,
  • bakalie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Całe jajka ubijamy z ksylitolem i wanilią, zestem i sokiem z cytryny na puszystą masę - około 10 min. Masło rozpuszczamy i za pomocą pędzla smarujemy dokładnie foremkę. Odważamy za pomocą wagi mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Do mieszającej się masy jajecznej wsypujemy mąki, mieszamy do połączenia składników, a na samym końcu wlewamy ciepłe masło. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej wcześniej rozpuszczonym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem.

Białą czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch upieczonego ciasta białą polewą. Dekorujemy ulubionymi bakaliami.

Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!

Sernik bez cukru

Sernik bez cukru
Sernik bez cukru
Sernik bez cukru
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 400 g serka philadelfia,
  • 130 g erytrytolu,
  • 4 jajka,
  • rodzynki i skórka pomarańczowa,
  • świeże owoce do dekoracji.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła,
  • 35 g ksylitolu,
  • 75 g mąki.

Sposób przygotowania:

Masło, ksylitol, kakao i mąkę ugniatamy do powstania sypkiej kruszonki. Pieczemy na blaszce ok. 15 min w temp. 180 stopni. Serek mascarpone, serek philadelfia i erytrytol mieszamy w robocie kuchennym na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników i delikatnym ubiciu jajek.

Gotową kruszonkę przesypujemy na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia, przekładamy rodzynki i skórkę obtoczoną w mące, a następnie delikatnie wylewamy masę sernikową.

Do wypieku stosujemy blaszkę o średnicy 20 cm. Pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 150 st. bez termoobiegu ok. 100 min.

Gotowy, ostudzony sernik wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy świeżym owocami.

Mazurek czekoladowo-śliwkowy

Mazurek czekoladowo-śliwkowy
Mazurek czekoladowo-śliwkowy
Mazurek czekoladowo-śliwkowy
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 50 g cukru kokosowego,
  • 150 g mąki,
  • łyżka kakao,
  • jajko,
  • 200 g ciemnej czekolady,
  • 200 g śmietanki 36%,
  • powidła śliwkowe,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

Z powyższych składników zagniatamy ciasto kruche (tj. masła z cukrem kokosowym, jajkiem, mąką i kakao). Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm i przekładamy do foremki na mazurka. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 min. Upieczone ciasto smarujemy konfiturą śliwkową z dodatkiem cynamonu, a następnie przelewamy ganache z ciemnej czekolady (czyli zagotowaną śmietanką wymieszaną z czekoladą).

Odkładamy do zastygnięcia na kilka godzin. Po wystygnięciu dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Pascha wielkanocna bez cukru

Pascha wielkanocna bez cukru
Pascha wielkanocna bez cukru
Pascha wielkanocna bez cukru
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 1 kg twarogu do zmielenia,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 250 g rodzynek,
  • mocna herbata do gotowania rodzynek,
  • 200 g masła,
  • 250 g miodu,
  • 10 żółtek,
  • skórka z cytryny,
  • skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Ser mielimy w maszynce 3 razy lub kupujemy już zmielony. Rodzynki gotujemy w herbacie i studzimy. Ulubiony miód ucieramy z masłem (koniecznie w temperaturze pokojowej) na puch, następnie kolejno dodajemy do masy żółtka. Dalej dodajemy zmielony ser, orzechy i namoczone rodzynki. Całość mieszamy dokładnie, zawijamy w lnianą ściereczkę i odciskamy.

Przygotowaną masę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, całość powinna się znajdować w sitku. Po tym czasie możemy udekorować paschę świątecznymi dodatkami.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości