Któż nie kocha naleśników? Choć mówi się, że pochodzą z Francji, to w Polsce do mistrzostwa doprowadziliśmy ich serwowanie. Jemy je w wersji wytrawnej i deserowej. Te z serem, czy konfiturą to śniadaniowy klasyk. Czy można je udoskonalić? Tak! Oto przepisy, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn.
Kucharz przyrządził szarlotkę z gruszkami i budyniem, sernikobrownie, ciasto "jajko sadzone na szpinaku", a także wytrawną tartę ze szparagami i boczkiem. Przepisy poniżej.
Ciasto na naleśniki
Składniki:
- 5 jajek
- łyżeczka soli
- 10 g cukru (opcjonalnie)
- 180 g mąki
- 500 ml mleka
Przygotowanie:
Jajka łączymy z solą i (opcjonalnie) cukrem. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy mleko, następnie wszystkie składniki łączymy, na końcu dodając mleko. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
Naleśniki z borowikami
Składniki na farsz:
- 250 g borowików
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 400 g ricotty
- 2 łyżki parmezanu
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nadzienie: Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Posiekany czosnek smażymy na nieprzywierającej patelni, na oliwie, dodajemy borowiki, sól i pieprz, i dalej smażymy. Deglasujemy białym winem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wyłączamy ogień i odstawiamy na bok.
Ricottę odsączamy z nadmiaru wody na durszlaku położonym na misce. Łączymy ją ze startym parmezanem i szczyptą soli, a następnie dodajemy usmażone grzyby i odstawiamy na bok.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na połowę każdego naleśnika nakładamy obfitą warstwę ricotty i kremu grzybowego. Składamy naleśniki na pół. Układamy je w naczyniu żaroodpornym – jeden obok drugiego. Opcjonalnie posypujemy pozostałym serem.
Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Zaraz po upieczeniu danie jest gotowe do podania.
Naleśniki ze szparagami i mozzarellą
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 3 gałązki tymianku
- 250 g mozzarelli
- masło klarowane do smażenia
- gałka muszkatołowa
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki cukru oraz łyżki masła. Gotujemy 5 min., osączamy.
Tymianek myjemy, siekamy. Mozzarellę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wsypujemy 2 łyżki mąki, chwilę smażymy. Mieszając, stopniowo wlewamy 2 szklanki mleka. Dodajemy 1/4 sera mozzarella, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Na każdy naleśnik nakładamy po 3 szparagi, posypujemy tymiankiem i połową sera, zwijamy.
Układamy w posmarowanym 2 łyżkami masła naczyniu żaroodpornym, polewamy beszamelem, posypujemy resztą mozzarelli. Pieczemy 10-15 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Naleśniki z twarogiem i truskawkami
Składniki:
- 500 g truskawek
- 300 g białego sera
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 cytryny (potrzebna będzie otarta skórka)
- masło do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Truskawki umyj, odetnij szypułki, pokrój na kawałki. Naleśniki posmaruj masą serową, dodaj owoce, zwiń w ruloniki. Przed podaniem naleśniki przysmaż na odrobinie masła. Podawaj z cukrem pudrem.
Crepes Suzette
- 5 pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Na patelnię wsyp cukier, skarmelizuj go, po czym dodaj masło i sok wyciśnięty z pomarańczy. Nie martw się, jeśli powstaną karmelowe grudki, z czasem się rozpuszczą.
Usmażone naleśniki złóż w trójkąty, zanurz w pomarańczowym karmelu, gotuj kilka minut. Tuż przed podaniem naleśniki polej likierem i poczekaj, aż alkohol wyparuje.
Zobacz także:
- Szybkie ciasta bez pieczenia. Pomysł na niebanalny deser
- Przepis na ciasto z budyniem - dobry na łatwy deser z owocami, galaretką lub z kokosem
- Ciasto leniwej synowej, czyli prosty przepis na szybki deser
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News