Wiosenne naleśniki na słodko i słono. Przepisy Bartka Boratyna

Naleśniki z twarogiem i truskawkami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Naleśnikowe rewolucje z Bartkiem Boratynem
Naleśnikowe rewolucje z Bartkiem Boratynem
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Któż nie kocha naleśników? Choć mówi się, że pochodzą z Francji, to w Polsce do mistrzostwa doprowadziliśmy ich serwowanie. Jemy je w wersji wytrawnej i deserowej. Te z serem, czy konfiturą to śniadaniowy klasyk. Czy można je udoskonalić? Tak! Oto przepisy, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn.

Kucharz przyrządził szarlotkę z gruszkami i budyniem, sernikobrownie, ciasto "jajko sadzone na szpinaku", a także wytrawną tartę ze szparagami i boczkiem. Przepisy poniżej.

Ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 5 jajek
  • łyżeczka soli
  • 10 g cukru (opcjonalnie)
  • 180 g mąki
  • 500 ml mleka

Przygotowanie:

Jajka łączymy z solą i (opcjonalnie) cukrem. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy mleko, następnie wszystkie składniki łączymy, na końcu dodając mleko. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.

Naleśniki z borowikami

Składniki na farsz:

  • 250 g borowików
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 400 g ricotty
  • 2 łyżki parmezanu
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nadzienie: Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Posiekany czosnek smażymy na nieprzywierającej patelni, na oliwie, dodajemy borowiki, sól i pieprz, i dalej smażymy. Deglasujemy białym winem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wyłączamy ogień i odstawiamy na bok.

Ricottę odsączamy z nadmiaru wody na durszlaku położonym na misce. Łączymy ją ze startym parmezanem i szczyptą soli, a następnie dodajemy usmażone grzyby i odstawiamy na bok.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na połowę każdego naleśnika nakładamy obfitą warstwę ricotty i kremu grzybowego. Składamy naleśniki na pół. Układamy je w naczyniu żaroodpornym – jeden obok drugiego. Opcjonalnie posypujemy pozostałym serem.

Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Zaraz po upieczeniu danie jest gotowe do podania.

Naleśniki z borowikami - przepis i składniki
Naleśniki z borowikami - przepis i składniki
Źródło: Adam Burakowski/East News

Naleśniki ze szparagami i mozzarellą

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 3 gałązki tymianku
  • 250 g mozzarelli
  • masło klarowane do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki cukru oraz łyżki masła. Gotujemy 5 min., osączamy.

Tymianek myjemy, siekamy. Mozzarellę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wsypujemy 2 łyżki mąki, chwilę smażymy. Mieszając, stopniowo wlewamy 2 szklanki mleka. Dodajemy 1/4 sera mozzarella, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Na każdy naleśnik nakładamy po 3 szparagi, posypujemy tymiankiem i połową sera, zwijamy.

Układamy w posmarowanym 2 łyżkami masła naczyniu żaroodpornym, polewamy beszamelem, posypujemy resztą mozzarelli. Pieczemy 10-15 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Naleśniki ze szparagami i mozzarellą - przepis i składniki
Naleśniki ze szparagami i mozzarellą - przepis i składniki
Źródło: Adam Burakowski/East News

Naleśniki z twarogiem i truskawkami

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 300 g białego sera
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 cytryny (potrzebna będzie otarta skórka)
  • masło do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Truskawki umyj, odetnij szypułki, pokrój na kawałki. Naleśniki posmaruj masą serową, dodaj owoce, zwiń w ruloniki. Przed podaniem naleśniki przysmaż na odrobinie masła. Podawaj z cukrem pudrem.

Naleśniki z twarogiem i truskawkami - przepis i składniki
Naleśniki z twarogiem i truskawkami - przepis i składniki
Źródło: Adam Burakowski/East News

Crepes Suzette

  • 5 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotowanie:

Na patelnię wsyp cukier, skarmelizuj go, po czym dodaj masło i sok wyciśnięty z pomarańczy. Nie martw się, jeśli powstaną karmelowe grudki, z czasem się rozpuszczą.

Usmażone naleśniki złóż w trójkąty, zanurz w pomarańczowym karmelu, gotuj kilka minut. Tuż przed podaniem naleśniki polej likierem i poczekaj, aż alkohol wyparuje.

Crepes Suzette - przepis i składniki
Crepes Suzette - przepis i składniki
Źródło: Adam Burakowski/East News

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości