Gdy za oknem mróz i śnieg, a my marzymy o czymś słodkim, warto sięgnąć po proste, a zarazem pyszne desery. W zimowe weekendy, kiedy chcemy odpocząć i nie spędzać godzin w kuchni, idealnie sprawdzą się szybkie przepisy Andrzeja Polana, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Kucharz przyrządził rurki naleśnikowe, pomarańczową przyjemność oraz drożdżówki na dwa sposoby. Przepisy znajdziesz poniżej.
Rurki naleśnikowe
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki,
- 2 jajka,
- 150 ml mleka,
- 150 ml wody,
- cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- masło klarowane do smażenia.
Składniki na nadzienie:
- 300 ml śmietanki 36%,
- 2 czekolady karmelowe,
- 300 g truskawek mrożonych,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- kilka truskawek świeżych,
- mięta.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w misce i odstawiamy na 10-15 minut. W nakrętce butelki plastikowej po napoju robimy otwór za pomocą ostrego końca noża, a potem do butelki wlewamy przygotowane ciasto i na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem wylewamy esy floresy. Kiedy tylko ciasto zaczyna się nam ścinać, zwijamy rurki i układamy na talerzu.
Następnie 100 ml śmietanki podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Potem czekoladę kruszymy i zalewamy podgrzaną śmietanką. Po chwili mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałą śmietankę ubijamy i dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Truskawki mrożone wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i zagotowujemy. Rurki podajemy z kremem z czekolady, kisielem z truskawek i truskawkami świeżymi wymieszanymi z miętą.
Pomarańczowa przyjemność
Składniki:
- 8 pomarańczy czerwonych,
- 300 ml śmietanki 36%,
- cukier wanilinowy,
- 5 żółtek,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- cukier trzcinowy,
- opalarka do cukru.
Przygotowanie:
Pomarańcze przekrawamy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Potem wyciskamy z niego sok i przelewamy go przez sitko. Zagotowujemy, dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką, a potem dodajemy troszkę skórki z pomarańczy. Zagotowujemy do momentu, aż masa stanie się jak lekki budyń. Masę wlewamy do połówek wydrążonych pomarańczy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem wierzch posypujemy cukrem trzcinowym, opalarką karmelizujemy cukier i zajadamy się deserem.
Drożdżówki na dwa sposoby
Składniki:
- kilogram mąki,
- 6 żółtek,
- jajko,
- 150 g cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 200 g masła,
- 70 g drożdży,
- 500 ml mleka,
- szczypta drożdży,
- kilogram smalcu,
- cynamon,
- cukier do obtaczania drożdżówek,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- wałek drewniany bez rączek lub opakowanie po chipsach,
- folia aluminiowa.
Składniki na krem karmelowy:
- 100 g drobnego cukru,
- pół tabliczki czekolady białej,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 50 g masła.
Przygotowanie:
Z drożdży, lekko podgrzanego mleka, 2-3 łyżek cukru i mąki przygotowujemy rozczyn, a potem odstawiamy go do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ubijamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym, dodajemy rozpuszczone masło. Łączymy z rozczynem, pozostałą mąką i wyrabiamy ciasto, a potem odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy, jedną kroimy w podłużne trójkąty, posypujemy czekoladą startą i zwijamy rogaliki, odstawiamy do wyrośnięcia. Drugą połowę kroimy w paski o szerokości 2cm. Drewniany wałek lub opakowanie po chipsach owijamy folią aluminiową, stroną błyszczącą na zewnątrz, a następnie owijamy paskami ciasta. Smarujemy masłem rozpuszczonym wymieszanym z cynamonem, obtaczamy w cukrze i wstawiamy do pieczenia. ustawiamy temperaturę na 180 stopni.
A co z rogalikami? Smalec rozpuszczamy na patelni i smażymy niczym pączki. I podobnie jak wcześniejsze ciastko, obtaczamy w cukrze z cynamonem, ale wcześniej smarujemy wodą. A żeby było jeszcze lepiej, przygotowujemy krem karmelowy. Z cukru robimy karmel, a potem dodajemy gorącą śmietankę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i dodajemy masło oraz czekoladę białą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i schładzamy. Idealny dodatek do naszych drożdżówek.
Zobacz także:
- Cztery kawowe desery, idealne na upalne popołudnie. Wypróbuj przepisy Darii Ładochy
- Te desery stały się viralami w sieci. Bartek Boratyn zdradzi przepisy na wyjątkowe słodkości
- Desery Anity Włodarczyk. Co słodkiego jada polska sportsmenka?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News