Słodka chwila przyjemności w zimowy weekend. Przepisy na desery według Andrzeja Polana

Desery według przepisu Andrzeja Polana
Desery według przepisu Andrzeja Polana
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Gdy za oknem mróz i śnieg, a my marzymy o czymś słodkim, warto sięgnąć po proste, a zarazem pyszne desery. W zimowe weekendy, kiedy chcemy odpocząć i nie spędzać godzin w kuchni, idealnie sprawdzą się szybkie przepisy Andrzeja Polana, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharz przyrządził rurki naleśnikowe, pomarańczową przyjemność oraz drożdżówki na dwa sposoby. Przepisy znajdziesz poniżej.

Rurki naleśnikowe

Deser według przepisu Andrzeja Polana
Deser według przepisu Andrzeja Polana
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • cukier wanilinowy,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • masło klarowane do smażenia.

Składniki na nadzienie:

  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 2 czekolady karmelowe,
  • 300 g truskawek mrożonych,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • kilka truskawek świeżych,
  • mięta.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w misce i odstawiamy na 10-15 minut. W nakrętce butelki plastikowej po napoju robimy otwór za pomocą ostrego końca noża, a potem do butelki wlewamy przygotowane ciasto i na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem wylewamy esy floresy. Kiedy tylko ciasto zaczyna się nam ścinać, zwijamy rurki i układamy na talerzu.

Następnie 100 ml śmietanki podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Potem czekoladę kruszymy i zalewamy podgrzaną śmietanką. Po chwili mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałą śmietankę ubijamy i dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Truskawki mrożone wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i zagotowujemy. Rurki podajemy z kremem z czekolady, kisielem z truskawek i truskawkami świeżymi wymieszanymi z miętą.

Pomarańczowa przyjemność

Pomarańczowa przyjemność według przepisu Andrzeja Polana
Pomarańczowa przyjemność według przepisu Andrzeja Polana
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 8 pomarańczy czerwonych,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • cukier wanilinowy,
  • 5 żółtek,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • cukier trzcinowy,
  • opalarka do cukru.

Przygotowanie:

Pomarańcze przekrawamy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Potem wyciskamy z niego sok i przelewamy go przez sitko. Zagotowujemy, dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką, a potem dodajemy troszkę skórki z pomarańczy. Zagotowujemy do momentu, aż masa stanie się jak lekki budyń. Masę wlewamy do połówek wydrążonych pomarańczy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem wierzch posypujemy cukrem trzcinowym, opalarką karmelizujemy cukier i zajadamy się deserem. 

Drożdżówki na dwa sposoby

Drożdżówki według przepisu Andrzeja Polana
Drożdżówki według przepisu Andrzeja Polana
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • kilogram mąki,
  • 6 żółtek,
  • jajko,
  • 150 g cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 200 g masła,
  • 70 g drożdży,
  • 500 ml mleka,
  • szczypta drożdży,
  • kilogram smalcu,
  • cynamon,
  • cukier do obtaczania drożdżówek,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • wałek drewniany bez rączek lub opakowanie po chipsach,
  • folia aluminiowa.

Składniki na krem karmelowy:

  • 100 g drobnego cukru,
  • pół tabliczki czekolady białej,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

Z drożdży, lekko podgrzanego mleka, 2-3 łyżek cukru i mąki przygotowujemy rozczyn, a potem odstawiamy go do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ubijamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym, dodajemy rozpuszczone masło. Łączymy z rozczynem, pozostałą mąką i wyrabiamy ciasto, a potem odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy, jedną kroimy w podłużne trójkąty, posypujemy czekoladą startą i zwijamy rogaliki, odstawiamy do wyrośnięcia. Drugą połowę kroimy w paski o szerokości 2cm. Drewniany wałek lub opakowanie po chipsach owijamy folią aluminiową, stroną błyszczącą na zewnątrz, a następnie owijamy paskami ciasta. Smarujemy masłem rozpuszczonym wymieszanym z cynamonem, obtaczamy w cukrze i wstawiamy do pieczenia. ustawiamy temperaturę na 180 stopni.

A co z rogalikami? Smalec rozpuszczamy na patelni i smażymy niczym pączki. I podobnie jak wcześniejsze ciastko, obtaczamy w cukrze z cynamonem, ale wcześniej smarujemy wodą. A żeby było jeszcze lepiej, przygotowujemy krem karmelowy. Z cukru robimy karmel, a potem dodajemy gorącą śmietankę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i dodajemy masło oraz czekoladę białą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i schładzamy. Idealny dodatek do naszych drożdżówek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości