Materiał promocyjny

Cztery kawowe desery, idealne na upalne popołudnie. Wypróbuj przepisy Darii Ładochy

Cztery kawowe desery, idealne na upalne popołudnie. Wypróbuj przepisy Darii Ładochy
DD_20240525_Kuchnia_REP
Dni robią się coraz dłuższe i bardziej upalne. Co można zrobić, żeby się ochłodzić i jednocześnie spałaszować coś słodkiego w miłym towarzystwie? Oczywiście podać pyszny deser z dodatkiem kawy. Zachwyci zarówno ciebie, jak i przyjaciółki, które wpadną z wizytą. Oto cztery przepisy Darii Ładochy, w których królują najpopularniejsze rodzaje kawy.

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przyrządziła kawowe słodkości. Jako pomoc wykorzystała ekspres JURA C8, dzięki któremu przygotowała cztery najpopularniejsze rodzaje kawy - espresso, americano, cappucino i latte - w szwajcarskiej jakości i pełni smaku. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk i dzieje się prawdziwa magia. Urządzenie wyróżnia się nie tylko nowoczesnością, ale też wyjątkowym, eleganckim designem. Jest także bardzo proste w czyszczeniu. C8, wyposażony w opatentowane technologie JURA, jest idealnym wyborem na pierwszy ekspres. Przypadnie do gustu przede wszystkim tym, dla których ważna jest bezkompromisowa jakość.

Ciasto na kawowym spodzie, bez pieczenia 

Składniki:

  • 500 g mascarpone,
    • 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
      • sok z 1/2 cytryny,
        • łyżka cukru pudru,
          • 500 g świeżych malin,
            • filiżanka czarnej kawy.

              Przygotowanie:

              Blachę wyłóż nasączonymi w kawie biszkoptami. Potem ubij śmietankę na sztywno, a mascarpone zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie ręcznie połącz z bitą śmietaną. Masę wyłóż na biszkopty, a na wierzchu ułóż maliny. Wstaw do lodówki na dwie godziny.

              Kawowy sernik

              Kawowy sernik
              Kawowy sernik
              Kawowy sernik
              Źródło: Ola Skowron/East News

              Składniki:

              • 200 g ciasteczek owsianych,
                • 60 g masła,
                  • 750 g twarogu na sernik,
                    • 250 g mascarpone,
                      • 4 jajka,
                        • 200 g drobnego cukru,
                          • 200 g gorzkiej czekolady,
                            • 2 łyżki mąki pszennej,
                              • 4 łyżki espresso.

                                Przygotowanie:

                                Ciastka zmiksuj na drobny pył, dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem i umieść w niej masę ciasteczkową. Później wstaw do lodówki. Do miski miksera włóż twaróg i mascarpone, a potem dodaj jajka, cukier, mąkę i 4 łyżki kawy, następnie delikatnie miksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy serowej. Piecz sernik w piekarniku, w funkcji na parze, w 150 st. C, przez 60 minut.

                                Krem cappuccino z truskawkami

                                Składniki:

                                • 4 łyżeczki żelatyny,
                                  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
                                    • 3 żółtka,
                                      • 250 ml cappuccino,
                                        • 50 g drobnego cukru.

                                          Do dekoracji:

                                          • 200 g schłodzonej śmietanki,
                                            • ziarenka kawy,
                                              • 300 g truskawek.

                                                Przygotowanie:

                                                Żelatynę namocz w 1/4 szklanki wody i odstaw na 8 minut. Do miski wyłóż żółtka, dodaj cukier wanilinowy, cappuccino i zmiksuj. Potem ubij na gęstą masę, możesz ją delikatnie podgrzać. Dodaj żelatynę i odstaw do ostygnięcia. Przełóż krem do pucharków i wstaw do lodówki. Ubij śmietanę, obierz truskawki i udekoruj deser bitą śmietaną, truskawkami i ziarenkami kawy.

                                                Mrożone latte z lodami malinowymi i jeżynami

                                                Składniki:

                                                • 2 szklanki latte,
                                                  • 2 kulki lodów waniliowych,
                                                    • 500 g jeżyn,
                                                      • 50 g białej czekolady.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Zaparz 2 szklanki latte, dodaj lody, jeżyny i pokruszoną czekoladę.

                                                        Zobacz także:

                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                        Materiał promocyjny
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć

                                                        Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?