Materiał promocyjny

Cztery kawowe desery, idealne na upalne popołudnie. Wypróbuj przepisy Darii Ładochy

Cztery kawowe desery, idealne na upalne popołudnie. Wypróbuj przepisy Darii Ładochy
DD_20240525_Kuchnia_REP
Dni robią się coraz dłuższe i bardziej upalne. Co można zrobić, żeby się ochłodzić i jednocześnie spałaszować coś słodkiego w miłym towarzystwie? Oczywiście podać pyszny deser z dodatkiem kawy. Zachwyci zarówno ciebie, jak i przyjaciółki, które wpadną z wizytą. Oto cztery przepisy Darii Ładochy, w których królują najpopularniejsze rodzaje kawy.

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przyrządziła kawowe słodkości. Jako pomoc wykorzystała ekspres JURA C8, dzięki któremu przygotowała cztery najpopularniejsze rodzaje kawy - espresso, americano, cappucino i latte - w szwajcarskiej jakości i pełni smaku. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk i dzieje się prawdziwa magia. Urządzenie wyróżnia się nie tylko nowoczesnością, ale też wyjątkowym, eleganckim designem. Jest także bardzo proste w czyszczeniu. C8, wyposażony w opatentowane technologie JURA, jest idealnym wyborem na pierwszy ekspres. Przypadnie do gustu przede wszystkim tym, dla których ważna jest bezkompromisowa jakość.

Ciasto na kawowym spodzie, bez pieczenia 

Składniki:

  • 500 g mascarpone,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżka cukru pudru,
  • 500 g świeżych malin,
  • filiżanka czarnej kawy.

Przygotowanie:

Blachę wyłóż nasączonymi w kawie biszkoptami. Potem ubij śmietankę na sztywno, a mascarpone zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie ręcznie połącz z bitą śmietaną. Masę wyłóż na biszkopty, a na wierzchu ułóż maliny. Wstaw do lodówki na dwie godziny.

Kawowy sernik

Kawowy sernik
Kawowy sernik
Kawowy sernik
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 200 g ciasteczek owsianych,
  • 60 g masła,
  • 750 g twarogu na sernik,
  • 250 g mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki espresso.

Przygotowanie:

Ciastka zmiksuj na drobny pył, dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem i umieść w niej masę ciasteczkową. Później wstaw do lodówki. Do miski miksera włóż twaróg i mascarpone, a potem dodaj jajka, cukier, mąkę i 4 łyżki kawy, następnie delikatnie miksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy serowej. Piecz sernik w piekarniku, w funkcji na parze, w 150 st. C, przez 60 minut.

Krem cappuccino z truskawkami

Składniki:

  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 3 żółtka,
  • 250 ml cappuccino,
  • 50 g drobnego cukru.

Do dekoracji:

  • 200 g schłodzonej śmietanki,
  • ziarenka kawy,
  • 300 g truskawek.

Przygotowanie:

Żelatynę namocz w 1/4 szklanki wody i odstaw na 8 minut. Do miski wyłóż żółtka, dodaj cukier wanilinowy, cappuccino i zmiksuj. Potem ubij na gęstą masę, możesz ją delikatnie podgrzać. Dodaj żelatynę i odstaw do ostygnięcia. Przełóż krem do pucharków i wstaw do lodówki. Ubij śmietanę, obierz truskawki i udekoruj deser bitą śmietaną, truskawkami i ziarenkami kawy.

Mrożone latte z lodami malinowymi i jeżynami

Składniki:

  • 2 szklanki latte,
  • 2 kulki lodów waniliowych,
  • 500 g jeżyn,
  • 50 g białej czekolady.

Przygotowanie:

Zaparz 2 szklanki latte, dodaj lody, jeżyny i pokruszoną czekoladę.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości