W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przyrządziła kawowe słodkości. Jako pomoc wykorzystała ekspres JURA C8, dzięki któremu przygotowała cztery najpopularniejsze rodzaje kawy - espresso, americano, cappucino i latte - w szwajcarskiej jakości i pełni smaku. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk i dzieje się prawdziwa magia. Urządzenie wyróżnia się nie tylko nowoczesnością, ale też wyjątkowym, eleganckim designem. Jest także bardzo proste w czyszczeniu. C8, wyposażony w opatentowane technologie JURA, jest idealnym wyborem na pierwszy ekspres. Przypadnie do gustu przede wszystkim tym, dla których ważna jest bezkompromisowa jakość.
Ciasto na kawowym spodzie, bez pieczenia
Składniki:
- 500 g mascarpone,
- 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżka cukru pudru,
- 500 g świeżych malin,
- filiżanka czarnej kawy.
Przygotowanie:
Blachę wyłóż nasączonymi w kawie biszkoptami. Potem ubij śmietankę na sztywno, a mascarpone zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie ręcznie połącz z bitą śmietaną. Masę wyłóż na biszkopty, a na wierzchu ułóż maliny. Wstaw do lodówki na dwie godziny.
Kawowy sernik
Składniki:
- 200 g ciasteczek owsianych,
- 60 g masła,
- 750 g twarogu na sernik,
- 250 g mascarpone,
- 4 jajka,
- 200 g drobnego cukru,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki espresso.
Przygotowanie:
Ciastka zmiksuj na drobny pył, dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem i umieść w niej masę ciasteczkową. Później wstaw do lodówki. Do miski miksera włóż twaróg i mascarpone, a potem dodaj jajka, cukier, mąkę i 4 łyżki kawy, następnie delikatnie miksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy serowej. Piecz sernik w piekarniku, w funkcji na parze, w 150 st. C, przez 60 minut.
Krem cappuccino z truskawkami
Składniki:
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 3 żółtka,
- 250 ml cappuccino,
- 50 g drobnego cukru.
Do dekoracji:
- 200 g schłodzonej śmietanki,
- ziarenka kawy,
- 300 g truskawek.
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w 1/4 szklanki wody i odstaw na 8 minut. Do miski wyłóż żółtka, dodaj cukier wanilinowy, cappuccino i zmiksuj. Potem ubij na gęstą masę, możesz ją delikatnie podgrzać. Dodaj żelatynę i odstaw do ostygnięcia. Przełóż krem do pucharków i wstaw do lodówki. Ubij śmietanę, obierz truskawki i udekoruj deser bitą śmietaną, truskawkami i ziarenkami kawy.
Mrożone latte z lodami malinowymi i jeżynami
Składniki:
- 2 szklanki latte,
- 2 kulki lodów waniliowych,
- 500 g jeżyn,
- 50 g białej czekolady.
Przygotowanie:
Zaparz 2 szklanki latte, dodaj lody, jeżyny i pokruszoną czekoladę.
Zobacz także:
- Desery energetyczne jak kawa. Przepisy Bartka Boratyna na kawowe słodkości
- Cafe Affogato. Najprostszy włoski deser na lato
- Krem kawowy, czyli idealny deser do kawy lub herbaty
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News