Makaronowe dania, dzięki którym odzyskasz energię. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Makarony, które sprawdzą się w ferie
Makarony, które sprawdzą się w ferie
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Brakuje Ci energii? Potrzebujesz odbudować swoje siły? Sięgnij po przepisy Darii Ładochy na makarony. Dzięki nim odzyskasz energię, a do tego zjesz pyszny, zdrowy i pożywny posiłek. Sprawdź, jak przygotować orzechową zupą z makaronem, spaghetti z chorizo i krewetkami, makaron z łososiem, cherry i fetą, makaron chow mien z kurczakiem oraz kokardki z owocami, śmietanką i cynamonem. Poznaj przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Orzechowa zupa z makaronem

Orzechowa zupa z makaronem
Orzechowa zupa z makaronem
Orzechowa zupa z makaronem
Źródło: Żebrowski/East News

Składniki:

  • 100 g suchego makaronu ryżowego,
    • 500 g boczniaków lub innych wybranych grzybów,
      • 2 łyżki oleju rzepakowego,
        • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
          • 3 szalotki obrane i pokrojone w piórka,
            • 1,5 bulionu,
              • 1/2 łyżki drobno startego lub posiekanego imbiru,
                • 3 ząbku czosnku posiekane,
                  • 2 łyżki masła orzechowego,,
                    • 1/2 łyżki curry w proszku ,
                      • łyżka cukru palmowego lub brązowego,
                        • łyżka sos rybnego,
                          • szklanka mleka kokosowego,
                            • łyżka soku z limonki,
                              • 2 papryczki chili posiekane,
                                • liście bazylii tajskiej lub mięty,
                                  • garść prażonych orzeszków ziemnych.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Makaron namocz w gorącej wodzie przez 20 minut. Na patelni podsmaż olej, dodaj szalotki oraz grzyby i podsmażaj, aż grzyby odparują wodę i staną się chrupiące i złociste. W garnku rozgrzej dodatkową łyżkę oleju i podsmaż czosnek oraz imbir. Następnie dodaj masło orzechowe, przyprawę curry oraz cukier. Dodaj sos sojowy, sos rybny oraz bulion. Zagotuj i dodaj mleko kokosowe. Gotuj 3 minuty i dodaj makaron. Następnie dodaj makaron i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szalotkę, grzyby, sok z limonki, chili, orzeszki ziemne. Podawaj z bazylią tajską lub miętą.

                                    Spaghetti z chorizo i krewetkami

                                    Spaghetti z chorizo i krewetkami
                                    Spaghetti z chorizo i krewetkami
                                    Spaghetti z chorizo i krewetkami
                                    Źródło: Żebrowski/East News

                                    Składniki:

                                    • opakowanie świeżego makaronu,
                                      • ½ cukinii pokrojonej w ćwiertki,
                                        • 400 g surowych krewetek szarych,
                                          • zielona pietruszka,
                                            • sok z cytryny,
                                              • skórka z cytryny,
                                                • 3 ząbki czosnku,
                                                  • 2 szalotki,
                                                    • łyżka oliwy z oliwek,
                                                      • łyżka masła,
                                                        • sól, pieprz,
                                                          • kiełbasa chorizo pokrojona w cienkie plastry,
                                                            • 2 łyżki mascarpone,
                                                              • 100 ml słodkiej śmietanki,
                                                                • szklanka białego wina.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź na sitku. Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj szalotkę, czosnek oraz chorizo - uważaj, by go nie przypalić. Następnie dodaj krewetki oraz wino. Gdy alkohol odparuje, dodaj śmietankę, mascarpone oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec udekoruj zieloną pietruszką oraz skórką z cytryny.

                                                                  Makaron z łososiem, pomidorkami cherry i fetą

                                                                  Makaron z łososiem, pomidorkami cherry i fetą
                                                                  Makaron z łososiem, pomidorkami cherry i fetą
                                                                  Makaron z łososiem, pomidorkami cherry i fetą
                                                                  Źródło: Żebrowski/East News

                                                                  Składniki:

                                                                  • ½ pęczka zielonych szparagów (w sezonie),
                                                                    • 200 g makaronu pappardelle,
                                                                      • łyżka oliwy z oliwek,
                                                                        • 250 g pomidorków cherry,
                                                                          • 150 ml śmietany 30%,
                                                                            • 3 ząbki czosnku,
                                                                              • garść posiekanej zielonej pietruszki,
                                                                                • garść liści bazylii,
                                                                                  • 250 g łososia bez skóry świeżego,
                                                                                    • 50 g sera feta.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Odcedź i zostaw ½ szklankę wody z której gotował się makaron. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż łososia z obu tron i odstaw na talerz. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekany czosnek i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Dodaj pomidorki cherry przekrojone na połówki.

                                                                                      Dodaj makaron i wodę z makaronu i całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i dodaj śmietankę. Na koniec dodaj łososia, posyp ziołami i dodaj ser feta pokruszony.

                                                                                      Makaron chow mein z kurczakiem

                                                                                      Makaron chow mein z kurczakiem
                                                                                      Makaron chow mein z kurczakiem
                                                                                      Makaron chow mein z kurczakiem
                                                                                      Źródło: Żebrowski/East News

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 2 łyżki oleju roślinnego,
                                                                                        • 2 ząbki czosnku,
                                                                                          • szalotka pokrojona wzdłuż na pół,
                                                                                            • 200 g piersi z kurczaka,
                                                                                              • 120 g marchewki,
                                                                                                • garść orzechów ziemnych,
                                                                                                  • 2 łyżki szczypiorku pokrojonego na mniejsze kawałki,
                                                                                                    • garść strąków groszku cukrowego (ok 100 g),
                                                                                                      • 100 g makaronu chow mein,
                                                                                                        • papryczka chili,
                                                                                                          • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                                                                            • łyżka sosu ostrygowego,
                                                                                                              • sok z ½ limonki,
                                                                                                                • zielona papryka cienko pokrojona do dekoracji.

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Szalotkę podsmaż na gorącym oleju z obu stron. Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż go z papryczką chili. Dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie plastry. Następnie dodaj marchewkę i groszek cukrowy. W tym czasie makaron ugotuj makaron. Wrzuć go na wrzątek i gotuj 3 minuty. Następnie odcedź go, przepłucz zimną wodą.

                                                                                                                  Dodaj do warzyw wraz z sosem sojowym i ostrygowym. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj szczypiorek, orzechy i skrop sokiem z limonki. Przed podaniem udekoruj świeżą, zieloną papryką.

                                                                                                                  Kokardki z owocami, śmietanką i cynamonem

                                                                                                                  Kokardki z owocami, śmietanką i cynamonem
                                                                                                                  Kokardki z owocami, śmietanką i cynamonem
                                                                                                                  Kokardki z owocami, śmietanką i cynamonem
                                                                                                                  Źródło: Żebrowski/East News

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • opakowanie makaronu kokardki,
                                                                                                                    • 300 oczyszczonych truskawek, pokrojonych w połówki,
                                                                                                                      • 300 g borówek,
                                                                                                                        • 300 g malin,
                                                                                                                          • 200 ml śmietanki 36%,
                                                                                                                            • 250 g mascarpone,
                                                                                                                              • 4 łyżki miodu,
                                                                                                                                • 3 łyżki płatków migdałowych,
                                                                                                                                  • cynamon.

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj mascarpone, cynamon i miód. Gotuj 2-3 minuty. Makaron serwuj z sosem i ze świeżymi owocami. Na koniec dodaj podprażone migdały.

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Żebrowski/East News

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana