Przepisy Darii Ładochy
Orzechowa zupa z makaronem
Składniki:
- 100 g suchego makaronu ryżowego,
- 500 g boczniaków lub innych wybranych grzybów,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 3 szalotki obrane i pokrojone w piórka,
- 1,5 bulionu,
- 1/2 łyżki drobno startego lub posiekanego imbiru,
- 3 ząbku czosnku posiekane,
- 2 łyżki masła orzechowego,,
- 1/2 łyżki curry w proszku ,
- łyżka cukru palmowego lub brązowego,
- łyżka sos rybnego,
- szklanka mleka kokosowego,
- łyżka soku z limonki,
- 2 papryczki chili posiekane,
- liście bazylii tajskiej lub mięty,
- garść prażonych orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowania:
Makaron namocz w gorącej wodzie przez 20 minut. Na patelni podsmaż olej, dodaj szalotki oraz grzyby i podsmażaj, aż grzyby odparują wodę i staną się chrupiące i złociste. W garnku rozgrzej dodatkową łyżkę oleju i podsmaż czosnek oraz imbir. Następnie dodaj masło orzechowe, przyprawę curry oraz cukier. Dodaj sos sojowy, sos rybny oraz bulion. Zagotuj i dodaj mleko kokosowe. Gotuj 3 minuty i dodaj makaron. Następnie dodaj makaron i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szalotkę, grzyby, sok z limonki, chili, orzeszki ziemne. Podawaj z bazylią tajską lub miętą.
Spaghetti z chorizo i krewetkami
Składniki:
- opakowanie świeżego makaronu,
- ½ cukinii pokrojonej w ćwiertki,
- 400 g surowych krewetek szarych,
- zielona pietruszka,
- sok z cytryny,
- skórka z cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 szalotki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- sól, pieprz,
- kiełbasa chorizo pokrojona w cienkie plastry,
- 2 łyżki mascarpone,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- szklanka białego wina.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź na sitku. Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj szalotkę, czosnek oraz chorizo - uważaj, by go nie przypalić. Następnie dodaj krewetki oraz wino. Gdy alkohol odparuje, dodaj śmietankę, mascarpone oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec udekoruj zieloną pietruszką oraz skórką z cytryny.
Makaron z łososiem, pomidorkami cherry i fetą
Składniki:
- ½ pęczka zielonych szparagów (w sezonie),
- 200 g makaronu pappardelle,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 250 g pomidorków cherry,
- 150 ml śmietany 30%,
- 3 ząbki czosnku,
- garść posiekanej zielonej pietruszki,
- garść liści bazylii,
- 250 g łososia bez skóry świeżego,
- 50 g sera feta.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Odcedź i zostaw ½ szklankę wody z której gotował się makaron. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż łososia z obu tron i odstaw na talerz. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekany czosnek i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Dodaj pomidorki cherry przekrojone na połówki.
Dodaj makaron i wodę z makaronu i całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i dodaj śmietankę. Na koniec dodaj łososia, posyp ziołami i dodaj ser feta pokruszony.
Makaron chow mein z kurczakiem
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 ząbki czosnku,
- szalotka pokrojona wzdłuż na pół,
- 200 g piersi z kurczaka,
- 120 g marchewki,
- garść orzechów ziemnych,
- 2 łyżki szczypiorku pokrojonego na mniejsze kawałki,
- garść strąków groszku cukrowego (ok 100 g),
- 100 g makaronu chow mein,
- papryczka chili,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka sosu ostrygowego,
- sok z ½ limonki,
- zielona papryka cienko pokrojona do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Szalotkę podsmaż na gorącym oleju z obu stron. Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż go z papryczką chili. Dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie plastry. Następnie dodaj marchewkę i groszek cukrowy. W tym czasie makaron ugotuj makaron. Wrzuć go na wrzątek i gotuj 3 minuty. Następnie odcedź go, przepłucz zimną wodą.
Dodaj do warzyw wraz z sosem sojowym i ostrygowym. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj szczypiorek, orzechy i skrop sokiem z limonki. Przed podaniem udekoruj świeżą, zieloną papryką.
Kokardki z owocami, śmietanką i cynamonem
Składniki:
- opakowanie makaronu kokardki,
- 300 oczyszczonych truskawek, pokrojonych w połówki,
- 300 g borówek,
- 300 g malin,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 250 g mascarpone,
- 4 łyżki miodu,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj mascarpone, cynamon i miód. Gotuj 2-3 minuty. Makaron serwuj z sosem i ze świeżymi owocami. Na koniec dodaj podprażone migdały.
Zobacz także:
- Strozzapreti – przepis na włoskie danie
- Przepisy "MasterChef": Makarony w smakowitym wydaniu, zaskocz swoich bliskich
- Makaron ze smażonym ogórkiem - zaskakujący, tani i pyszny pomysł na obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Żebrowski/East News