Nazwa „ strozzapreti ” wywodzi się z połączenia dwóch włoskich słów – strozzare, czyli „dusić” oraz prete czyli „ksiądz”. Do dzisiaj nie wiadomo, dlaczego akurat taka nazwa. Legenda podaje, że jeden z toskańskich księży tak zachłannie go jadł, że aż się udusił. Być może jednak nazwa pochodzi od sposobu zawijania tego makaronu – zazwyczaj jest on zawijany wzdłuż, w postać niezamknięte rurki. Istnieje też teoria, że nazwa pochodzi od doświadczeń gospodyń z Romagni – były zmuszone przygotowywać ten rodzaj makaronu, aby spłacić księżom część czynszu za dzierżawę ziemi. Do dzisiaj makaron strozzapreti jest robiony ręcznie. Do jego produkcji mogą być używane również bardzo drobno pokrojone grzyby – wtedy zyskuje ciemny kolor.
Jak zrobić makaron strozzapreti? Przepis krok po kroku
Ten rodzaj makaronu można dostać w sklepach z włoską żywnością. Przyrządza się go na wiele sposobów. Oto kilka prostych i szybkich przepisów na dania z wykorzystaniem strozzapreti.
Strozzapreti z suszonymi pomidorami
Składniki:
- makaron strozzapreti,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- 100 ml. czerwonego wina,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- papryka peperoncino,
- 6 suszonych pomidorów,
- świeża bazylia.
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy i szklimy na patelni.
- Dodajemy pomidory z puszki i drobno posiekaną paprykę peperoncino.
- Odparowujemy wodę, aby powstała masa była jak najbardziej gęsta. Jeśli się to nie udaje, można wspomóc się koncentratem pomidorowym i dodać szczyptę cukru.
- Dolewamy 100 ml czerwonego wina i odparowujemy, następnie wrzucamy suszone pomidory oraz dodajemy drobno pokrojoną świeżą bazylię.
- Całość doprawiamy według uznania solą, pieprzem, można dodać trochę oregano lub tymianku.
Przygotowanie makaronu strozzapreti – zagotować wodę, posolić, dodać odrobinę oliwy. Makaron należy gotować na małym ogniu, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić, a następnie całość wrzucić na patelnię, podgrzać i podawać.
Makaron strozzapreti z cukinią i wędliną - przepis
Składniki:
- ćwiartka cebuli,
- 250 g makaronu strozzapreti,
- 3 małe cukinie pokrojone w cienkie paski,
- 12 kwiatów cukinii,
- 80 g pokrojonej w paski, wędzonej wędliny,
- 2 łyżki oliwy,
- parmezan,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Makaron ugotować na sposób al-dente,
- Umyć i osuszyć kwiaty cukinii, odciąć niejadalną część, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć cebulkę,
- Na patelnię wrzucić paski cukinii i szynkę,
- Dusić wszystko razem pod przykryciem przez 5 minut,
- Po tym czasie dodać pokrojone w paski kwiaty cukinii i gotować jeszcze ok. 3 minuty,
- Makaron przygotowany al-dente wymieszać z sosem i posypać startym parmezanem.
Szybkie, studenckie strozzapreti z sosem serowym - przepis
Składniki:
- ser żółty mozzarella lub inny pokrojony w plasterki, jak na kanapki – ok. 10 dkg,
- 1 śmietana 18%,
- makaron strozzapreti,
- papryka czerwona,
- tymianek,
- bazylia,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- kilka plastrów boczku.
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron strozzapreti jak w przepisie na opakowaniu.
- Boczek kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na patelni.
- Dorzucamy do tego pokrojoną w kostkę paprykę.
- Wszystko razem podsmażamy do momentu, aż papryka stanie się miękka.
- Zdejmujemy wszystko z patelni, odsączamy z tłuszczu.
- Na suchej, czystej patelni rozkładamy plastry sera żółtego i topimy go, aż stanie się płynny.
- Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, tymianek, bazylię, czerwoną paprykę i 3 duże łyżki śmietanki 18%.
- Całość mieszamy do momentu, aż ser ze śmietaną stworzą jednolitą masę.
- Na patelnię wrzucamy boczek z papryką.
- Gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Łączymy powstały sos z makaronem i danie gotowe.
Strozzapreti z sosem carbonara - przepis
Z jakiegoś powodu wiele osób uważa, że carbonara to sos oparty na śmietanie. Oryginalny włoski przepis jej nie zawiera.
Składniki:
- 2 jajka,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
- 30 g parmezanu lub sera pecorino,
- sól i pieprz.
Makaron strozzapreti ugotować według przepisu.
Przygotowanie dania:
- Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na suchej patelni, orzuć posiekaną natkę pietruszki i pokrojony bardzo dorbno czosnek, chwilę podsmażyć.
- Na patelnię wrzucamy makaron i lekko podsmażamy razem z boczkiem, natką i czosnkiem.
- Całość zdejmujemy z patelni i na gorący makaron wlewamy roztrzepane jajka.
- Wsypujemy część startego parmezanu, solimy, pieprzymy i wszystko razem mieszamy; powstanie lekki, kremowy sos.
- Po wyłożeniu dania na talerze posypujemy je parmezanem. Można przyozdobić listkiem świeżej bazylii.
Zobacz także:
- Sekrety smaku Italii. Włoska kuchnia to nie tylko jedzenie
- Sos do spaghetti – jaki jest najlepszy? Z czego zrobić? Pomysły i przepisy
- Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem parmezanem
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. marcomayer/ Getty Images