Jak smakują Włochy?

Partner sekcji:
Jak smakują Włochy?
Materiał promocyjny

Sekrety smaku Italii. Włoska kuchnia to nie tylko jedzenie

dania kuchnia włoskiej
Sekrety smaku Italii
Źródło: Getty Images
Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych na świecie. Jest integralną, powszechnie rozpoznawalną częścią bogatej, włoskiej kultury. Choć niemal każdy zna pizzę, spaghetti, risotto czy tiramisu, to smaki słonecznej Italii potrafią zaskoczyć. Tym bardziej, że włoska kuchnia to coś więcej niż samo jedzenie.

Kuchnia włoska – czym się charakteryzuje?

Bogata kuchnia Włoch charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości przypraw, zwłaszcza ziół, częstym sięganiem po parmezan, mozzarellę, oliwę, pomidory, cebulę, czosnek czy oliwki. Włosi wyspecjalizowali się przede wszystkim w potrawach mącznych, sosach, daniach rybnych i owocach morza. Włoscy kucharze i kucharki, zarówno w gastronomii, jak i w domach, zwykle sięgają po świeże, sezonowe produkty. Im bliżej mogą je dostać, tym lepiej.

Pielęgnowanie kulinarnych tradycji jest we Włoszech niezwykle silne. W kuchni włoskiej właściwie nie dopuszcza się ustępstw, jeśli chodzi o jakość składników czy modyfikowanie tradycyjnych receptur. Nie bez powodu żartuje się z rozgrzanych do czerwoności Włochów, gdy widzą keczup na pizzy czy śmietanę dodaną do carbonary. Podobnie jest z porą zasiadania do stołu – w całych Włoszech są te same i niemal wszyscy trzymają się tej niepisanej zasady.

Różnorodność kuchni włoskiej

Kuchnia włoska, choć większość bez problemu wymieni kilka jej sztandarowych dań i najważniejszych cech, tak naprawdę jest bardzo różnorodna i można długo ją odkrywać. W północnych regionach jest sporo ryżu i polenty i częściej stosuje się masło. Z kolei im bardziej na południe, tym więcej oliwy i gatunków makaronów. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast i miasteczek może poszczycić się swoimi, regionalnymi specjałami. I tak w regionie Emilia-Romania królują faszerowane pierożki, w Turynie kurczak, w Bolonii sos mięsno-pomidorowy, na Sycylii i w Sienie pyszne, włoskie desery, w rejonie Doliny Aosty fondue, we Florencji befsztyk, a w Neapolu uznawana za najlepszą na świecie - pizza.

To oczywiście tylko niewielka część olbrzymiego zbioru dań kuchni włoskiej. Co ważne, należą do niej nie tylko różne dania wytrawne i desery. Włoska sztuka kulinarna to także mające wielu fanów na całym świecie wina oraz.. woda. Tak, Włosi nie dość, że posiadają na terenie swojego kraju źródła wyjątkowych w smaku wód, to uczynili z niej istotny element całego posiłku. Istnieją nawet specjaliści, zwani hydrosommelierami, posiadający fachową wiedzę na temat wody i potrafiący profesjonalnie w tej kwestii doradzić. Jeśli chodzi o same źródła i konkretne gatunki wody mineralnej pochodzącej z Włoch, to za najlepsze uznawane są Acqua Panna i S.Pellegrino. Pierwsza jest delikatna, druga bardziej wyrazista i musująca. Wydaje się, że to tylko butelkowane wody, a jednak ich wyjątkowy smak spowodował, że stały się wręcz ikoniczne. S.Pellegrino uchodzi niemal za symbol włoskiego stylu życia w ponad 120 krajach. Nadzwyczajne walory smakowe włoskich wód doceniane są przez szefów kuchni i hydrosommelierów na całym świecie. Podobnie jak cała, pyszna, bogata w smaki, kolory i aromaty kuchnia włoska.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: