Włoskie antipasti
To, za co miliony ludzi na całym świecie pokochały włoskie smaki, to prostota i swojego rodzaju nonszalancja drzemiąca w serwowanych tam daniach. Zanim więc zaprosisz gości na prawdziwą ucztę rodem z Półwyspu Apenińskiego, przygotuj proste przystawki – wystarczy dobrej jakości pieczywo, oliwki w miseczce, oliwa i ocet balsamiczny na talerzyku. Warto zadbać także o napoje – jako drink otwierający warto podać aperitivo, koktajl na bazie wermutu, którego zadaniem jest zaostrzenie apetytu. Nie zapomnij także o wodzie – zamiast serwować ją w dużych dzbankach, warto postawić na niewielkie szklane butelki, które każdy z gości będzie mógł dla siebie otworzyć. Warto dać biesiadnikom wybór – tym, którzy preferują delikatne smaki do gustu z pewnością przypadnie pochodząca z Toskanii Acqua Panna, koneserom nieco bardziej wyrazistych propozycji spodoba się natomiast musująca S.Pellegrino.
Primi piatti: makaron na pierwszy plan
To, co wyróżnia włoską kuchnię to niesamowita dbałość o detale – stąd też ogromne przywiązanie do kolejności serwowanych posiłków. I tak, primi piatti (pierwsze danie) to najczęściej pasta lub risotto, które nad Tybrem serwuje się tuż po przystawkach lub, jeśli nie ma przystawek, jako początek uczty. Warto jednak zapamiętać, że tych potraw nie można traktować jako dodatku do dania głównego – to poważny błąd, podobnie jak nieodpowiednie dobranie rodzaju makaronu do sosu, z którym się go podaje. I tak do najpopularniejszego włoskiego sosu do makaronu – ragù alla bolognese serwuje się nie spaghetti (które świetnie sprawdza się przy klasycznym aglio e oglio), a szerokie wstążki tagliatelle. Zasada jest prosta – grubsze makarony świetnie łączą się z treściwymi, ciężkimi sosami, a te cieńsze – z delikatnymi i kremowymi.
Secondi piatti: dania główne prosto z Italii
Kiedy już wszyscy spokojnie skosztują przystawek i pierwszego dania, czas na główny punkt wieczoru. Secondi piatti, w zależności od preferencji, to kombinacja pieczonych, grillowanych, duszonych albo smażonych mięs lub ryb podanych w towarzystwie warzyw, z włoska nazywanych contorno. Do kultowych włoskich dań głównych z pewnością można zaliczyć gicz wołową (ossobuco alla milanese), stek z cielęciny z kością (bistecca alla fiorentina), kurczak saltimbocca lub parmigiana. Warto pamiętać, że kuchnia włoska to symfonia wszystkich smaków, zatem równie ważne, jak jedzenie, są także napoje – warto pokusić się o selekcję win prosto z Półwyspu, które wzbogacą smak serwowanych potraw. Trzeba pamiętać także o wodzie, która, podobnie jak wino, może fantastycznie uzupełnić cały posiłek. O tym, jak dobrać odpowiednią wodę do konkretnego dania można przeczytać w tym artykule.
Il dolce
Żadne przyjęcie nie może się skończyć, dopóki na stole nie pojawi się deser. Klasyczną propozycją będzie tiramisu czy panna cotta, ale w słonecznej Italii na stole równie często pojawiają się lody (gelato), świeże owoce (frutta fresca) lub sałatka owocowa (Macedonia). Co ciekawe, samym zwieńczeniem obfitej kolacji jest we Włoszech filiżanka mocnej, czarnej kawy, która ma ułatwić trawienie. Na szczęście espresso wcale nie oznacza końca biesiady – tuż po nim można spokojnie wrócić do wina i niekończących się rozmów w spokojnym tempie la dolce vita.
Źródło zdjęcia głównego: wundervisuals/Getty Images