włoskie smaki

    Każdy, kto choć raz odwiedził słoneczną Italię, po powrocie do kraju nieraz z rozrzewnieniem wspomina ten boski klimat. Na szczęście, żeby go poczuć, nie trzeba od razu jechać na urlop – włoską fiestę z powodzeniem można zorganizować także w Polsce. Jak się do tego zabrać, żeby choć na chwilę przenieść się na południe Europy? To prostsze, niż może się wydawać.

     Komponując posiłek należy zwrócić uwagę na wiele czynników. Odpowiednio dobrane smaki wzajemnie się uzupełniają i uwypuklają – dlatego, oprócz głównego składnika dania, ważne są również dodatki, a nawet woda, która zostanie podana do posiłku. Choć zwykło się mówić, że ta nie ma koloru, smaku ani zapachu, nie jest to prawda. Koneserzy z całego świata są zgodni, że, w zależności od pochodzenia, sposobu filtracji i poziomu minerałów, różne wody smakują zupełnie inaczej, pasują więc do różnych potraw. Należy więc przyjąć, że woda, podobnie jak każdy inny napój, może fantastycznie uzupełnić danie podkreślając jego kompozycję.

    Jak radzą sobie, dzieląc nie tylko dom i pasję, ale też pracę?

    Za co kochamy włoską kuchnię? Za prostotę. Z kilku dobrej jakości składników jesteśmy w stanie wyczarować przepyszne dania. Tęsknisz za smakami Italii? W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiła się Cristina Catese - Włoszka, która przygotowała proste dania na włoską fiestę, a towarzyszył jej... Andrzej Krzywy. Co ugotowali?

    Uwielbiasz dania kuchni włoskiej? Na pizzy i makaronach doskonale zna się Cristina Catese - rodowitej rzymianki. Poznaj jej przepisy i zaskocz swoich domowników wyśmienitymi potrawami. Jak przygotować pizzę, karczochy po rzymsku oraz spaghettoni?

    Michał Cessanis przed 10 października 2020 r. dotarł do Trydentu, który we Włoszech uważany jest za jedno z najlepszych miejsc do życia. – Patrząc na architekturę i góry otaczające miasto zupełnie mnie to nie dziwi - oznajmił. Po obejrzeniu tego materiału, gdy minie pandemia, na pewno powiecie: do zobaczenia w Trydencie! Oto miejsca, które warto zwiedzić.

    Dawid Budzich, uczestnik programu "MasterChef", zabrał Marcina i Dorotę nad morze za sprawą włoskich przysmaków, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Czy jego ulubioną kuchnią jest właśnie kuchnia włoska? Jak przygotować sycylijski przysmak - arancini? Skorzystajcie z jego przepisów na: ravioli z krewetkami oraz spaghetti z mulami i kalmarami.