Włoch stworzył "małą Sycylię" w Gliwicach. Jaki jest przepis na idealną kawę? Polacy popełniają błąd

Stworzył "małe Włochy" w centrum Gliwic
Źródło: Dzień Dobry TVN
Stworzył “Małe Włochy” w centrum Gliwic
Stworzył “Małe Włochy” w centrum Gliwic
Woda na włoskim przyjęciu
Woda na włoskim przyjęciu
Pije 17 kaw dziennie, pochodzi z Piemontu i świetnie mówi po polsku. Wciąż jednak nie rozumie, dlaczego wolimy cappuccino od espresso. Pietro Di Ruocco do Gliwic przyjechał na chwilę. Zakochał się w mieście i ludziach. Teraz otwiera włoski bar kawowy, w którym chce stworzyć "małą Sycylię" na Śląsku.

Polska przygoda Włocha

Do kawy wrzuca biały cukier, a wodę pije zawsze przed espresso. - Jak pijesz wodę po espresso, usuwasz smak kawy - tłumaczy Pietro Di Ruocco reporterowi Piotrowi Wojtasikowi w materiale Dzień Dobry TVN. Pochodzący z Piemontu Włoch otworzył bar kawowy w Gliwicach i stara się przemycać do Polski swoją rodzimą kulturę. - Jak ja biorę zamówienie do stolika, to siedzę razem z nimi, nawet jeżeli ich [gości - przyp. red.] nie znam - zaznacza.

- Wydaje mi się, że Pietro dobrze się tutaj czuje. Ludzie go też przede wszystkim ciepło przyjęli. To jest też bardzo ważne - ocenia Oliwia Marczak, która pracuje u Włocha.

- Pietro jest stuprocentowo włoskim, temperamentnym facetem. Ta praca jest kolorowa, dużo się dzieje. Jemu się coś podoba bardziej, mnie troszeczkę mniej, to wtedy awantura idzie jak we Włoszech, że rzucamy rzeczami i pięścią w stół - komentuje Kamila Sporzyńska, wspólniczka Pietra.

Przepis Włocha na idealną kawę

Pietro Di Ruocco jest pasjonatem kawy i nie pozwala współpracownikom podchodzić do młynka, w którym przygotowuje napój. W materiale Dzień Dobry TVN wskazał najczęściej popełniany przy parzeniu błąd Polaków.

- Tutaj w Polsce często używają stuprocentowej arabica. Myślą, że jest najlepsza. A to nie jest tak, bo stuprocentowa arabica jest bardzo kwaśna. Najlepsza jest mieszanka 80% arabica, 20% robusta, ale zawsze musi być mieszanka. Jedna porcja to jest 7 gram - uświadamia.

Włoch ma także własną teorię na temat sposobów mielenia kawy, które według niego zależne są od pogody. - Gdy pada deszcz, masz inny smak kawy niż kiedy jest słońce - wskazał w rozmowie z reporterem Piotrem Wojtasikiem.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Autor: Berenika Olesińska

Reporter: Tomasz Brzoza

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak i gdzie zmierzyć skład ciała?
Materiał promocyjny

Jak i gdzie zmierzyć skład ciała?