Kawa z mlekiem kokosowym to pyszna i nieco egzotyczna propozycja. Przygotowując napój, warto pamiętać o prawidłowej kolejności. Mleko kokosowe zawsze wlewamy jako pierwsze do szklanki. Napój ten jest zdrowy i może być spożywany nawet przez alergików.
Eliminacje do półfinału programu "MasterChef" rozpoczęły się na dobre. W najnowszym odcinku kucharze wybrali się do Lyonu, drugiego największego miasta we Francji.
Okres przejściowy pomiędzy latem a jesienią to doskonały czas na przygotowywanie domowych przetworów. Najwięcej właściwości zdrowotnych i walorów smakowych będą miały te zrobione z sezonowych darów natury.
W studiu Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał kilka sposobów na wykorzystanie oleju rzepakowego, czyli szalenie zdrowego składnika w codziennej diecie. Sprawdź przepisy na pieczonego pstrąga z grillowana papryką, dyniowe kopytka oraz gazpacho z suszonymi pomidorami.
Dynia jest warzywem o wyjątkowym orzechowo-słodkim smaku i wielu wartościach odżywczych, jest także niskokaloryczna. Nic dziwnego, że ma wiele zastosowań w naszej kuchni. To również symbol Halloween – jednak nie każdą piękną dynię możemy zjeść, ponieważ istnieją gatunki wyłącznie ozdobne.
Jagnięcina to smaczne i delikatne mięso, z którego można przygotować wiele pysznych dań. Przepis na jagnięcinę nie musi być trudny do wykonania – gulasz, kotleciki i pieczeń to tylko niektóre spośród wielu potraw, które możesz samodzielnie przyrządzić.
Tacos z kurczakiem to jedna z najbardziej popularnych meksykańskich potraw. Jej podstawowym składnikiem jest tortilla, w którą zawija się mięsne oraz warzywne dodatki. W Polsce danie jest bardzo popularne. Łatwo je samodzielne przygotować.
Wieprzowina po chińsku to danie smażone na oleju w bardzo wysokiej temperaturze. Polędwiczkę wieprzową po chińsku przed obróbką termiczną należy zmrozić, tylko wtedy będzie można ją pokroić na cienkie plasterki. Dlatego każdy, kto chciałby spróbować tego dania, powinien zaopatrzyć się w ostry nóż.
Kurczak satay z sosem orzechowym to pikantna potrawa kuchni tajskiej. Sprawdzi się jako przekąska na imprezy, rodzinnego grilla lub jako danie obiadowe podawane z ryżem.
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Miłośnicy tego pysznego, zielonego warzywa najczęściej podają je klasycznie (bez niczego) lub wkomponowują w bardziej wyszukane, kilkuskładnikowe dania. Dla wielu może to być zaskoczenie, ale szparagi świetnie sprawdzają się również w postaci deseru. Dowodem na to jest pyszny mus ze szparagów i białej czekolady. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.
Jak zrobić wino z ryżu? Nie jest to trudne zadanie. Trunek ten można bowiem przygotować o każdej porze roku, a sam proces fermentacji trwa bardzo krótko. Tradycyjne wino z ryżu przypomina w smaku wermut i jest mocniejsze od win owocowych – zawiera około 17 procent alkoholu. W przepisach na wino ryżowe nie używa się spirytusu, który mógłby przerwać proces fermentacji drożdży.
Parówki to bardzo znany i lubiany przez dzieci produkt. Najczęściej podawane są gotowane w wodzie lub grillowane, jednak można je przyrządzić również zawinięte w ciasto. Parówki w cieście drożdżowym to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego mięsnego produktu.
Kurczak po malajsku to pikantne danie na bazie curry. W Malezji tę sycącą potrawę podaje się z ryżem kokosowym. Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów kuchni orientalnej!
Domowe wytwarzanie alkoholu może przynieść wiele radości i satysfakcji. Z pewnością wielu miłośników własnoręcznie przygotowywanych trunków zastanawia się, jak zrobić domowe wino z winogron. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe, a zarówno książki, jak i Internet obfitują w liczne przepisy na wino z winogron w wersji z drożdżami i bez drożdży, z winogron ciemnych oraz jasnych.
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy wypiek, przykładowo na Dzień Dinozaura, brownie z fasoli i awokado może okazać się świetnym wyborem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały go Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska. Sprawdź przepis.
Beza francuska to idealna propozycja na walentynkowy deser. Jak zrobić ją krok po kroku i czym zabarwić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział cukiernik Bartek Boratyn.
Pizza uwielbiana jest na całym świecie. Nic więc dziwnego, że ma własne, międzynarodowe święto, obchodzone 9 lutego. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN pojawił się Wojciech Madyś, który zajął 3. miejsce w pizzowych mistrzostwach świata. Podzielił się swoimi przepisami na Pizza Fritta, Poolish Bianca z pesto, mortadelą i pistacjami oraz na klasyczną pizzę Margheritę.
Pewne schorzenia, nietolerancje pokarmowe, alergie wymagają stosowania specjalnej diety. Zazwyczaj należy wykluczyć pewne składniki, jak np. gluten w przypadku celiakii lub nietolerancji. Dla chorych oznacza to wiele wyrzeczeń i rezygnacji z pewnych potraw. Jednak mądrze skomponowana i przemyślana dieta pozwala na jedzenie ulubionych posiłków.
Wielkimi krokami nadchodzi luty. Podczas gdy jedni z niecierpliwością wyczekują Walentynek, inni przebierają nogami na myśl o tłustym czwartku. Tego dnia faworki i pączki o różnych smakach pojawią się w większości polskich domów. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoim bliskich niecodziennym wyborem, przestawiamy przepis na pączki z Korei.