przepis

    przepis

    Makaron z sosem serowym to potrawa znana i lubiana na całym świecie. Przygotowanie tego posiłku nie zajmuje więcej niż 15-20 minut, dlatego może być podany na przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym.

    Mazurek wielkanocny - jak go przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach wraz z Tosią Kozyrą i Leną Walewską z MasterChef Junior przygotowały świąteczne ciasta. Który przepis podoba się Wam najbardziej? Jaki powinien być mazurek zdaniem EuGeniusa? Zobaczcie!

    Za nami początek astronomicznej wiosny. W kuchni to nie tylko czas grilla, ale i lżejszych dań. W dzień sera świetnie sprawdzi się sałata rzymska z serem długodojrzewającym Dziugas według przepisu Magdy Gessler nada się idealnie na kwietniowe i majowe lunche. Z kolei dania z makaronem są na tyle uniwersalne, że zaserwować je możemy przy każdej okazji. Sprawdź, jak przygotować Makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową.

    Co roku 24 marca jest obchodzony Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić wegański sorbet mango? Sprawdź przepis.

    Strząska to potrawa wielkanocna, którą wykonuje się tradycyjnie w Małopolsce, a konkretnie we wsi Siedliszowice. Jej historia sięga już 100 lat. Jak ją przygotować? Co powinno się w niej znaleźć? Sprawdź przepis na strząskę.

    Popcorn na stałe zagościł już na sklepowych półkach i w kinowych barach. Lekka przekąska wyjątkowo dobrze smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli tak jak my kochacie słodycze, a w waszej lodówce nigdy nie brakuje popularnego czekoladowego kremu, musicie wypróbować ten przepis. Co powiecie na popcorn o smaku nutelli?

    Ziemniaki gotowane lub pieczone to częsty dodatek do potraw obiadowych. Doskonałym zamiennikiem jest puree ziemniaczane, jednak wiele osób zastanawia się, jak zrobić puree z ziemniaków i czy jest to trudne. Wykonanie dobrego puree z ziemniaków jest bardzo proste i szybkie, a przepisy z powodzeniem można modyfikować, dodając ulubione składniki.

    W naszej kuchni znaleźć można wiele różnych wersji pierogów. Nie brakuje również wariacji na temat tych najbardziej klasycznych, czyli pierogów ruskich. Tym razem swoim przepisem podzieliła się z nami Katarzyna Bukowska.

    Chińskie pierożki dim sum to jedna ze sztandarowych pozycji w menu restauracji oferujących potrawy z Azji. Kuchnia azjatycka z kolei uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Nie dziwi więc fakt, że lokale oferujące jej specjały wyrastają jak grzyby po deszczu. Jak przygotować pierożki?

    Krakowskie bajgle z Kazimierza to zarejestrowany produkt regionalny, choć nadal myli się nam z tradycyjnymi krakowskimi obwarzankami, sprzedawanymi w okolicach Starego Rynku. Tymczasem prawdziwe bajgle łatwo odróżnić od tradycyjnych obwarzanków. Co łączy te dwa wypieki? Kiedy zaczęła się ich historia? Czym się różnią bajgle krakowskie od amerykańskich?

    Smażony budyń to deser, który zdobył uznanie w wielu zakątkach świata. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Poradzi sobie z nim nawet osoba nieposiadająca wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podpowiadamy, jak zrobić go krok po kroku.

    Masz już dość ciągłej monotonii, ale nie wiesz jak odmienić swój jadłospis? Nic łatwiejszego! Warzywa mogą być pyszne, a ich przygotowanie łatwe. Wystarczy tylko odrzucić długie i skomplikowane przepisy na rzecz tych prostych i opartych na naturalnym smaku tego, co oferuje natura. Jednym z takich przepisów jest proponowany przez nas przepis na zapiekankę z cukinii.

    Tofu do świetny składnik dla wszystkich, którzy chcą przygotować sałatkę. Dla mięsożerców będzie stanowiło miłą odmianę, zaspokoi też potrzeby wegetarian, którzy również potrzebują białka. Tofu jest dobrym zamiennikiem kurczaka – może zaskoczyć twoją rodzinę i przyjaciół.