To danie rozgrzeje cię włoskim smakiem. Przepis na cannelloni z kurczakiem i truflą

Cannelloni z kurczakiem i truflą
Gwiazdkowe danie na gwiazdkę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Cannelloni z kurczakiem i truflą to pełna smaku przyjemność na naszym talerzu - jest pyszne i pożywne. To doskonały pomysł na zimowy obiad inspirowany włoską kuchnią. Pełne smaku dnie z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jak przygotować przysmak rodem z restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin.

Święta w rodzinie szefów kuchni

Dani Garcia, Paco Pérez oraz Antonio Arcieri to trzech wyjątkowych szefów kuchni. Mogą pochwalić się nie tylko prestiżowymi gwiazdkami Michelin, ale też kolacjami dla największych gwiazd sportu i show-biznesu. W rozmowie z reporterką Dzień Dobry TVN Agatą Zjawińską podkreślili, że przygotują wyjątkowe danie, które każdy z nas będzie mógł wykonać we własnej kuchni.

- Każdy z nas gotuje również w domu, dla naszych najbliższych - wyjaśnił Paco Pérez, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin.

- Oczywiście, to dla mnie bardzo ważne, bo cała rodzina na to czeka i pewnie mam większą presję niż w moich restauracjach. Uwielbiam gotować dla wszystkich, ale gotowanie dla osób, które kochamy, jest trochę inne - przyznał Dani Garcia, zdobywca trzech gwiazdek Michelin.

Szefowie kuchni pokazali, w jaki sposób przygotować cannelloni z kurczkiem i truflą - prawdziwy hiszpański rarytas.

- Mieszkałem w Hiszpanii i pamiętam, że kiedy spędzałem święta z Paco, zapachem świąt były cannelloni, które lubi - zaznaczył Antonio Arcieri.

Jak wyglądają święta w domach szefów kuchni?

- Moja rodzina pochodzi z południa Włoch i mamy tradycję, że 24 grudnia jemy ryby. Robimy małże, sałatkę z ośmiornicą i brokuły - zdradził Antonio Arcieri.

U Paco Péreza w Boże narodzenie gości natomiast Escudella.

- To rodzaj zupy z makaronem. Hiszpanie zawsze robią coś włoskiego - wyjaśnił kucharz.

Dani Garcia opowiadał, że jego święta różnią się w zależności od miejsca, w jakim je spędza.

- Jeśli jestem w Marbelli, to, oczywiście, gotuję hiszpańskie jedzenie. W tym roku będę w Londynie, więc to będą inne święta. Pewnie przygotuję Wellingtona (danie z polędwicy - red.) - zapowiedział.

Przepis na cannelloni z kurczakiem i truflą

Cannelloni to włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mielonym mięsem, sosem pomidorowym oraz beszamelowym. W naszej zimowej wersji wypełniony jest pełnym smaku kurczakiem oraz aromatyczną truflą.

Czas przygotowania:

  • Ciasto na makaron: 30 min + 20 min odpoczynku
  • Farsz i sos: ok. 1 h 30 min
  • Zapiekanie: 15–20 min
  • Łącznie: ok. 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Makaron (pasta fresca),
  • 300 g mąki typu 00,
  • 3 jajka.

Beszamel:

  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Kurczak:

  • 1 cały kurczak,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 kieliszek białego wina lub brandy,
  • Oliwa z oliwek,
  • Sól i pieprz.

Sos z kurczaka:

  • Skrzydełka kurczaka,
  • ½ kieliszka wina,
  • Woda,
  • Zioła (tymianek, rozmaryn),
  • Sól i pieprz.

Dodatki:

  • Parmezan (lub inny dojrzewający ser),
  • Opcjonalnie czarna trufla.

Jak przygotować cannelloni z kurczakiem i truflą?

Przygotowanie cannelloni z kurczakiem i truflą należy podzielić na etapy.

Przygotuj:

1. Ciasto na makaron:

  • Wymieszaj mąkę z jajkami i zagnieć gładkie ciasto.
  • Przykryj folią i odstaw do lodówki na 20 minut.
  • Rozwałkuj ciasto bardzo cienko (wałkiem lub maszynką).
  • Pokrój ciasto na prostokąty.
  • Gotuj w osolonej wodzie przez 1 minutę, następnie schłodź w wodzie z lodem.
  • Osusz dokładnie – makaron jest gotowy do zawijania cannelloni.

2. Beszamel:

  • Rozpuść masło w garnku, dodaj mąkę i smaż kilka minut.
  • Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
  • Gotuj do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Kurczak:

  • Oczyść kurczaka z kości, dopraw solą i pieprzem.
  • Obsmaż na złoty kolor w garnku z oliwą.
  • Dodaj cebulę, marchew, pomidorki i smaż 10 minut.
  • Dodaj cynamon i wino, poczekaj aż odparuje.
  • Gotuj pod przykryciem ok. 1 godziny.
  • Odstaw na 10 minut, posiekaj mięso i wymieszaj z beszamelowym sosem dla kremowości.

4. Sos z kurczaka:

  • Obsmaż skrzydełka z solą, pieprzem i ziołami na złoty kolor.
  • Dodaj wino, odparuj, następnie dolej wodę, aby przykryła skrzydełka.
  • Gotuj i redukuj sos do uzyskania gęstej konsystencji (opcjonalnie zagęść maizeną).

5. Finalne składanie

  • Na płatach makaronu rozłóż farsz z kurczaka, zwiń cannelloni.
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej beszamelem.
  • Posyp parmezanem i zapiekaj w piekarniku 15–20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni.
  • Podawaj z sosem z kurczaka i – jeśli chcesz – z plasterkami czarnej trufli.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości