Święta w rodzinie szefów kuchni
Dani Garcia, Paco Pérez oraz Antonio Arcieri to trzech wyjątkowych szefów kuchni. Mogą pochwalić się nie tylko prestiżowymi gwiazdkami Michelin, ale też kolacjami dla największych gwiazd sportu i show-biznesu. W rozmowie z reporterką Dzień Dobry TVN Agatą Zjawińską podkreślili, że przygotują wyjątkowe danie, które każdy z nas będzie mógł wykonać we własnej kuchni.
- Każdy z nas gotuje również w domu, dla naszych najbliższych - wyjaśnił Paco Pérez, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin.
- Oczywiście, to dla mnie bardzo ważne, bo cała rodzina na to czeka i pewnie mam większą presję niż w moich restauracjach. Uwielbiam gotować dla wszystkich, ale gotowanie dla osób, które kochamy, jest trochę inne - przyznał Dani Garcia, zdobywca trzech gwiazdek Michelin.
Szefowie kuchni pokazali, w jaki sposób przygotować cannelloni z kurczkiem i truflą - prawdziwy hiszpański rarytas.
- Mieszkałem w Hiszpanii i pamiętam, że kiedy spędzałem święta z Paco, zapachem świąt były cannelloni, które lubi - zaznaczył Antonio Arcieri.
Jak wyglądają święta w domach szefów kuchni?
- Moja rodzina pochodzi z południa Włoch i mamy tradycję, że 24 grudnia jemy ryby. Robimy małże, sałatkę z ośmiornicą i brokuły - zdradził Antonio Arcieri.
U Paco Péreza w Boże narodzenie gości natomiast Escudella.
- To rodzaj zupy z makaronem. Hiszpanie zawsze robią coś włoskiego - wyjaśnił kucharz.
Dani Garcia opowiadał, że jego święta różnią się w zależności od miejsca, w jakim je spędza.
- Jeśli jestem w Marbelli, to, oczywiście, gotuję hiszpańskie jedzenie. W tym roku będę w Londynie, więc to będą inne święta. Pewnie przygotuję Wellingtona (danie z polędwicy - red.) - zapowiedział.
Przepis na cannelloni z kurczakiem i truflą
Cannelloni to włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mielonym mięsem, sosem pomidorowym oraz beszamelowym. W naszej zimowej wersji wypełniony jest pełnym smaku kurczakiem oraz aromatyczną truflą.
Czas przygotowania:
- Ciasto na makaron: 30 min + 20 min odpoczynku
- Farsz i sos: ok. 1 h 30 min
- Zapiekanie: 15–20 min
- Łącznie: ok. 2 godz. 30 min
Składniki:
- Makaron (pasta fresca),
- 300 g mąki typu 00,
- 3 jajka.
Beszamel:
- 500 ml mleka,
- 50 g masła,
- 50 g mąki,
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Kurczak:
- 1 cały kurczak,
- 1 duża cebula,
- 2 marchewki,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- 1 laska cynamonu,
- 1 kieliszek białego wina lub brandy,
- Oliwa z oliwek,
- Sól i pieprz.
Sos z kurczaka:
- Skrzydełka kurczaka,
- ½ kieliszka wina,
- Woda,
- Zioła (tymianek, rozmaryn),
- Sól i pieprz.
Dodatki:
- Parmezan (lub inny dojrzewający ser),
- Opcjonalnie czarna trufla.
Jak przygotować cannelloni z kurczakiem i truflą?
Przygotowanie cannelloni z kurczakiem i truflą należy podzielić na etapy.
Przygotuj:
1. Ciasto na makaron:
- Wymieszaj mąkę z jajkami i zagnieć gładkie ciasto.
- Przykryj folią i odstaw do lodówki na 20 minut.
- Rozwałkuj ciasto bardzo cienko (wałkiem lub maszynką).
- Pokrój ciasto na prostokąty.
- Gotuj w osolonej wodzie przez 1 minutę, następnie schłodź w wodzie z lodem.
- Osusz dokładnie – makaron jest gotowy do zawijania cannelloni.
2. Beszamel:
- Rozpuść masło w garnku, dodaj mąkę i smaż kilka minut.
- Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
- Gotuj do uzyskania gęstej konsystencji.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Kurczak:
- Oczyść kurczaka z kości, dopraw solą i pieprzem.
- Obsmaż na złoty kolor w garnku z oliwą.
- Dodaj cebulę, marchew, pomidorki i smaż 10 minut.
- Dodaj cynamon i wino, poczekaj aż odparuje.
- Gotuj pod przykryciem ok. 1 godziny.
- Odstaw na 10 minut, posiekaj mięso i wymieszaj z beszamelowym sosem dla kremowości.
4. Sos z kurczaka:
- Obsmaż skrzydełka z solą, pieprzem i ziołami na złoty kolor.
- Dodaj wino, odparuj, następnie dolej wodę, aby przykryła skrzydełka.
- Gotuj i redukuj sos do uzyskania gęstej konsystencji (opcjonalnie zagęść maizeną).
5. Finalne składanie
- Na płatach makaronu rozłóż farsz z kurczaka, zwiń cannelloni.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej beszamelem.
- Posyp parmezanem i zapiekaj w piekarniku 15–20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni.
- Podawaj z sosem z kurczaka i – jeśli chcesz – z plasterkami czarnej trufli.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Przygotuj domowe czekoladowe słodkości na Mikołajki z przepisami od Pani Foremki
- Święta dla opornych. Szybkie i proste przepisy Szymona Czerwińskiego
- Gnocchi w sosie z Gorgonzoli DOP dolce, z boczkiem i pomidorkami cherry. Włoski smak z aromatycznym twistem
Autor: Aleksandra Kokot
Reporter: Agata Zjawińska
Źródło zdjęcia głównego: Elena_Danileiko/GettyImages