Słodkie i wytrawne przekąski na Andrzejki. Wyśmienite przepisy Bartka Boratyna

Ptysie nowoczesne z malinami
Ptysie nowoczesne z malinami
Źródło: Ola Skowron/East News
Szukasz prostych, sprawdzonych przekąsek, które sprawdzą się podczas andrzejkowego wieczoru pełnego wróżb i rozmów? W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn zaprezentował słodkie i wytrawne propozycje, które łatwo przygotować i zawsze znikają ze stołu jako pierwsze.

Kucharz przyrządził kanapeczkę ze śledziem i burakiem, mini ptysie z kremem z białą czekoladą i gruszką, mini bezy z rokitinikiem, mozzarellę w cieście filo z sosem, a także przekąski selerowe z pastami orzechowymi. Przepisy poniżej.

Kanapeczka ze śledziem i burakiem

Składniki:

  • chleb ciemny z ziarnami typu pumpernikiel,
  • 4 opakowania serka kanapkowego,
  • 2 opakowania śledzia matias,
  • pęczek świeżego koperku,
  • opakowanie buraków gotowanych (marynowanych).

Przygotowanie:

Buraki odsączamy i blendujemy na gładką masę. To samo robimy ze śledziami. Możemy opcjonalnie zblendować je z olejem, dzięki czemu będą miały luźniejszą konsystencję. Buraki łączymy z serkiem i śledziem. Mieszamy do powstania gładkiej konsystencji. Koperek siekamy i dorzucamy do masy, doprawiamy solą i pieprzem. Pastę szprycujemy na kwadraciki z chleba i dekorujemy koperkiem.

Mini ptysie z kremem z białą czekoladą i gruszką

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 200 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 6-7 jajek,
  • 8 g soli,
  • 10 g cukru.

Składniki na krem:

  • 450 ml mleka,
  • 80 g cukru,
  • 40 g skrobi kukurydzianej,
  • 4 żółtka,
  • 5 g żelatyny,
  • 100 g masła,
  • puree z gruszki,
  • zest z limonki,
  • 100 g białej czekolady,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 250 g mascarpone.

Przygotowanie:

Gotujemy krem cukierniczy, zagotowując mleko z cukrem. Zagęszczamy żółtkami połączonymi ze skrobią kukurydzianą. Gotujemy całość jeszcze ok. 5 min. od zagotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz masło. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy ciasto parzone, czyli gotujemy mleko, wodę, masło oraz sól i cukier. Po zagotowaniu dodajemy mąkę pszenną i mieszamy ok. 5 min. na niewielkim ogniu.

Gotowe ciasto przekładamy do misy robota kuchennego i mieszamy na niewielkich obrotach. Dodajemy jajko jedno po drugim, zachowując odstępy czasowe. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ptysie. Pieczemy na złoty kolor, ok. 50 min. w 170 st. C bez tormoobiegu. Na dno ptysia nakładamy zagęszczone puree gruszkowe, a następnie krem wymieszany z ubitą śmietanką i mascarpone oraz zestem z limonki i rozpuszczoną białą czekoladą.

Mini bezy z rokitinikiem

Składniki:

  • 320 g białek (10 jajek),
  • 500 g cukru drobnego,
  • 100 g cukru pudru,
  • 500 g mrożonego rokitnika,
  • łyżka skrobi kukurydzianej do zagęszczenia,
  • 500 g mascarpone,
  • 400 g śmietanki 36%,
  • świeże bratki, jadalne żółte kwiaty,
  • truskawki, maliny, borówki, czerwona porzeczka.

Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywno, dodajemy łyżka po łyżce mieszankę cukru z cukrem pudrem. Ubijamy do rozpuszczenia się cukru w białkach. Gotowe bezy szprycujemy w niewielkie okręgi i pieczemy w 110 st. C ok. 60 min. Rokitnik gotujemy, słodzimy do smaku, a gdy się zagotuje, zagęszczamy rozpuszczoną skrobią w niewielkiej ilości wody. Gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie możemy całość przelać przez sitko, aby pozbyć się twardych pestek. Wystudzone bezy szprycujemy ubitą śmietanką z mascarpone, a w środek dodajmy zagęszczone puree z rokitnika. Dekorujemy świeżymi kwiatami i owocami.

Mozzarella w cieście filo z sosem

Składniki:

  • 200 g ciasta filo lub kataifi,
  • 500 g mozzaelli mini,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 l oleju rzepakowego,
  • sól

Składniki na sos:

  • ketchup,
  • majonez,
  • śmietana 18%,
  • cebula,
  • ogórek konserwowy,
  • ocet winny, biały,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz biały.

Przygotowanie:

Kuleczki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Ciasto kataifi przekładamy do miski. Każdą kuleczkę mozzarelli kolejno obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i cieście kataifi. Delikatnie ściskamy je w dłoniach, aby kataifi dobrze przylegało. Gotowe minikuleczki wkładamy na 15 min. do zamrażarki. W garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Minikuleczki smażymy partiami, obracając je w trakcie, aż będą złociste ze wszystkich stron (ok. 2-3 min.). Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Minikuleczki posypujemy solą i podajemy od razu – gorące i chrupiące. Najlepiej podać je z sosem tysiąca wysp.

Przekąski selerowe z pastami orzechowymi

Składniki:

  • opakowanie serka kanapkowego,
  • papryka ostra do smaku,
  • masło orzechowe,
  • sól,
  • 200 g ciecierzycy z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pęczki selera naciowego,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Ciecierzycę miksujemy z pastą orzechową, czosnkiem i solą do smaku. Serek śmietankowy mieszamy z masłem orzechowym, solą i papryka ostrą. Pasty szprycujemy na łodygi selera naciowego i dekorujemy płatkami chili i natką pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości