Ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem
Składniki na ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem:
- Ciasto:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 200 g masła
- 7 g soli
- 255 g mąki
- 8 jajek Krem:
- 890 ml mleka
- 176 g cukru
- 8 żółtek
- 76 g skrobi kukurydzianej
- 200 g masła
- 10 g żelatyny
- laska wanilii
- 500 g mascarpone Karmel:
- 200 g cukru
- 100 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
Jak przyrządzić ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem
Mleko, wodę, sól oraz masło gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mąkę i zaparzany przez ok. 2 min na ogniu. Gotowe ciasto przekładamy do miski i studzimy. Przestudzone ciasto miksujemy na wolnych obrotach, dodając stopniowo po 1 jajku. Ciasto nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. ok 40 min na złoty kolor.
Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Żółtka mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy żółtka i gotujemy na ogniu ok 2 min. Gdy krem będzie ugotowany, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Odstawiamy do wystudzenia.
Cukier rozpuszczamy na karmel, a następnie dodajemy śmietankę 30%. Mieszamy do powstania gładniej konsystencji. Doprawiamy solą do smaku.
Eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym
Składniki na eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym
- Ciasto:
- 220 ml mleka
- 220 ml wody
- 200 g masła
- 7 g soli
- 9 g cukru
- 255 g mąki
- 7 jajek Owoce:
- 500 g owoców leśnych
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- świeże owoce do dekoracji (maliny, truskawki, borówki)
Jak przyrządzić eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym
Mleko, wodę, sól, cukier oraz masło gotujemy. Gdy płyn zacznie wrzeć, zaparzamy mąkę. Mieszamy ok. 2 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i ciasto przekładamy do miski. Mieszamy dodając stopniowo po jednym jajku (możemy dodać dowolny barwnik do ciasta).
Eklerki szprycujemy na papier lub matę do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp 180 st. Gotujemy owoce leśne z dodatkiem cukru. Zagęszczamy skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ostawiamy do wystudzenia.
Eklerki nadziewamy wystudzonymi owocami leśnymi oraz kremem przygotowanym z poprzedniego przepisu. Dekorujemy dowolnymi świeżymi owocami.
Karpatka
Składniki na karpatkę:
- ciasto:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 200 g masła
- 7 g soli
- 255 g mąki
- 8 jajek Krem:
- 890 ml mleka
- 176 g cukru
- 8 żółtek
- 76 g skrobi kukurydzianej
- 200 g masła
- 10 g żelatyny
- laska wanilii
- dodatkowo: 200 g masła
Jak przyrządzić karpatkę
Ciasto:
Mleko, wodę, sól oraz masło gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mąkę i zaparzany przez ok. 2 min na ogniu. Gotowe ciasto przekładamy do miski i studzimy. Przestudzone ciasto miksujemy na wolnych obrotach, dodając stopniowo po 1 jajku. Ciasto dzielimy na dwie części, a następnie rozsmarowujemy nieregularnie na blachę do pieczenia (nie używamy papieru do pieczenia). Pieczemy ok. 15/20 min w temp. 190 st. (na złoty kolor).
Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Żółtka mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy żółtka i gotujemy na ogniu ok. 2 min. Gdy krem będzie ugotowany, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch. Dodajemy krem budyniowy i ubijamy na puszystą masę. Na spód układamy ciasto, następnie krem budyniowy, na wierzch ciasto. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też:
- Papryczki, makaron z kaczką oraz churros, czyli kuchnia hiszpańska z Marietą Marecką i Conrado Moreno
- Kuchnia według pór roku. Wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
- Placki warzywne w różnych odsłonach według przepisów Darii Ładochy
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł/Dzień Dobry TVN