Sprawdź, jak przygotować ciasto na ptysie, krem Patissiere i słony karmel.
Odrobina słodyczy w życiu nie zaszkodzi, warto jednak, aby ciasta i słodycze były najwyższej jakości, dlatego dobrze przygotowywać je samemu. Ciasta, ciastka i inne desery to świetny pomysł na dodatek do kawy lub smaczny sposób na przyjęcie gości. Poznaj proste przepisy na pyszne ptysie, które na stałe zagoszczą w twoim domu.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN kucharze przygotowywali dania z kuchni francuskiej. Bartek Durda, pasjonat gotowania mieszkał we Francji prawie 20 lat. Sprawdź jego przepis na Gougères au fromage, czyli wytrawna bombonierka z ptysiami z serem niespodzianką.
Ciasto parzone powstaje podczas sparzenia mąki pszennej mieszanką tłuszczu i wody. Nie jest łatwe, wymaga wprawy, ale na pewno warto podejmować próbę. W naszej kuchni cukiernik Bartek Boratyn pokazuje krok po kroku, jak je zrobić. Poznaj przepisy na ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem, eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym oraz karpatkę.
Bezowe szaleństwo panuje w kuchni Dzień Dobry TVN. By osłodzić początek weekendu na warsztat bierzemy królową wśród deserów, czyli bezę. Jak długo ją piec? Jakich składników potrzebujemy? Swoimi sposobami na bezę idealną podzielił się niezawodny Andrzej Polan.
W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: lemoniadę z pędami sosny i rabarbarem, ptysie z rabarbarem, drożdżowe z rabarbarem i cynamonem oraz naleśniki z rabarbarem, słonym karmelem i rozmarynem.
Lena Kostylewa i Bartosz Gryszko to para młodych kuchennych zapaleńców, którzy na swoim blogu przywracają świetność ponad stuletnim przepisom, które często odeszły w zapomnienie. Skąd czerpią inspirację? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali starodawne desery, które idealnie nadadzą się na świąteczny stół.
Dzieci najbardziej kochają słodycze, dlatego z okazji ich święta Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ptysie i eklery, markizy, bezy, smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi i owocami oraz cake pops. Palce lizać!
Stek z antrykota z masłem pietruszkowym, tosty francuskie z musem jabłkowym i gougere (francuskie ciastka ptysiowe z serem Gruyere) - takie specjały kuchni francuskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Lubicie francuską kuchnię?
W kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal przygotował dania, które z chęcią spałaszuje każde dziecko, nawet niejadek. Nasz gość skonsultował menu z córką, która również do „żarłoków” nie należy. Oto te dania: ptysie z serkiem ziołowym, pizza z parmeńską szynką i ananasem, Spring Rolls, parówki ośmiorniczki, naleśniki czekoladowe z owocami, chipsy z warzyw i zupa z zielonego groszku z grzankami.
W poniedziałkowe poranki spotykamy się w kuchni Dzień Dobry TVN z Anną Starmach i jej gościem - uczestnikiem/uczestniczką programu "MasterChef". Skorzystajcie z przepisów Karoliny Wysockiej na: risotto z grillowanym grzybami, ptysie na słono z sałatką na ciepło i aromatyczną zupę grzybową z grzanką czosnkową. Przekonajcie się też, jak smakują kurki z kaszą gryczaną i kruche pierogi z prawdziwkami, które poleca Anna Starmach. kto z Was lubi dania z grzybów?
W kuchni Dzień Dobry TVNM same dziwy! Ptyś z Francuzem, PanCAKE i Andrzej Polan, który do ciasta dodał - uwaga - majonez. Czym się "zaciąga" Andrzej Polan? :) Skorzystajcie z przepisów naszego kulinarnego mistrza!
Mamy dobre polskie sery i nie musimy ich kupować za granicą - uważa kucharz Andrzej Polan. Jakie potrawy możemy wyczarować z sera? W naszej kuchni Andrzej Polan przygotował zupę pietruszkową z ptysiami serowymi, kruche miseczki, strogonow i dużo sera oraz lasagne carbonara. Skorzystajcie z jego prostych i smacznych przepisów. A co Wy przygotowalibyście z sera?
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała ptysie na słono, ptysiowe pączki oraz ptysiowy tort. Wszystkie dania uświetnione truskawkami, łososiem, czekoladą oraz szczyptą cukru i soli.
Mistrz Andrzej Polan poleca żeberka po węgiersku, w kiszonej kapuście i żeberka z czekoladą i gorącymi malinami.