Pan Ptyś, Pan Francuz i PanCAKE

W kuchni Dzień Dobry TVNM same dziwy! Ptyś z Francuzem, PanCAKE i Andrzej Polan, który do ciasta dodał - uwaga - majonez. Czym się "zaciąga" Andrzej Polan? :) Skorzystajcie z przepisów naszego kulinarnego mistrza!

Pancakes z cukinii, łosoś smażony, sos z ogórka

Składniki:

400 g łososia

250 ml śmietany 18%

10 ogórków małosolnych

4 młode ziemniaki

4 łyżki bułki tartej

4 jajka

2 cukinie

2 łyżki majonezu

1 słoiczek chrzanu

olej rzepakowy do smażenia

szczypiorek, koperek

pieprz, sól

Przygotowanie:

Na tarce ścieramy ziemniaki, cukinię. Odciskamy. W naczyniu miksujemy jajka z solą, pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem. Dodajemy starte warzywa i na koniec bułkę tartą. Mieszamy i smażym7y małe placuszki na oleju. Łososia oprószamy solą, pieprzem i smażymy na patelni. Ogórki małosolne kroimy w kostkę, dodajemy szczypiorek, koperek, chrzan, śmietanę i majonez. Taki szybki sos jak tatarski. Ale na ostro-chrzanowo.

Sałatka z ogórka i ananasa, eskalopki wieprzowe

500 g schabu wieprzowego

3 limonki

2 łyżki miodu

2 cytryny

1 ogórek zielony

0,5 ananasa

świeża mięta

sól, pieprz

Przygotowanie:

W małym naczyniu mieszamy miód z sokiem z limonek. Ananasa kroimy i łączymy z ogórkiem zielonym, świeżą miętą, zalewamy sosem. mięso kroimy w cienkie plastry, rozklepujemy cienko, oprószamy solą oraz pierzem. Smażymy na oleju na złoty kolor, zalewamy sokiem z cytryny.

Bułeczki drożdżowe z bitą śmietaną, truskawki

Ciasto:

600 ml mleka

100 g drożdży

100 g masła

100 g cukru

3 torebki cukru waniliowego

3 żółtka

2 łyżki majonezu

1 kg mąki

Nadzienie:

500 g sera mascarpone

200 g cukru

2 torebki cukru waniliowego

2 kg truskawek

1 l śmietany 36%

Przygotowanie:

Ciasto: Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka ciepłego, 2 łyżek mąki i cukru. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki, masło na samym końcu. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dzielimy na 16 równych części i robimy podłużne ruloniki. Układamy na papierze i wstawiamy do piekarnika na temp. 170 stopni.

Nadzienie: Ser mascarpone ubijamy razem ze śmietaną, pod koniec dodajemy cukier. Upieczone bułeczki przekrawamy, napełniamy śmietaną i truskawkami w cukrze waniliowym.

Ptyś, Francuz i truskawki

Ciasto:

100 g masła

5 jajek

1 opak. ciasta francuskiego

1 szklanka wody

1 szklanka mąki

szczypta soli

Krem:

250 ml mleka

100 ml likieru jajecznego

8 żółtek

4 łyżki mąki

2 torebki cukru waniliowego

2 cytryny

1,5 kg truskawek

1 ananas

Przygotowanie:

Ciasto: Ciasto francuskie rozmrażamy. Wykładamy na papier do pieczenia. Wodę zagotowujemy z solą i masłem. Do wrzącego płynu dodajemy mąkę, zaparzamy. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, powstałe ciasto parzone szprycujemy na brzegu ciasta francuskiego.

Krem: Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym, zalewamy ubite jajka z mąką i chwilę trzymamy na ogniu, dodając na koniec likier. Upieczone ciasto smarujemy kremem, wykładamy truskawki pokrojone i wymieszane ze skórką cytrynową i kawałkami ananasa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości