Pancakes z cukinii, łosoś smażony, sos z ogórka
Składniki:
400 g łososia
250 ml śmietany 18%
10 ogórków małosolnych
4 młode ziemniaki
4 łyżki bułki tartej
4 jajka
2 cukinie
2 łyżki majonezu
1 słoiczek chrzanu
olej rzepakowy do smażenia
szczypiorek, koperek
pieprz, sól
Przygotowanie:
Na tarce ścieramy ziemniaki, cukinię. Odciskamy. W naczyniu miksujemy jajka z solą, pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem. Dodajemy starte warzywa i na koniec bułkę tartą. Mieszamy i smażym7y małe placuszki na oleju. Łososia oprószamy solą, pieprzem i smażymy na patelni. Ogórki małosolne kroimy w kostkę, dodajemy szczypiorek, koperek, chrzan, śmietanę i majonez. Taki szybki sos jak tatarski. Ale na ostro-chrzanowo.
Sałatka z ogórka i ananasa, eskalopki wieprzowe
500 g schabu wieprzowego
3 limonki
2 łyżki miodu
2 cytryny
1 ogórek zielony
0,5 ananasa
świeża mięta
sól, pieprz
Przygotowanie:
W małym naczyniu mieszamy miód z sokiem z limonek. Ananasa kroimy i łączymy z ogórkiem zielonym, świeżą miętą, zalewamy sosem. mięso kroimy w cienkie plastry, rozklepujemy cienko, oprószamy solą oraz pierzem. Smażymy na oleju na złoty kolor, zalewamy sokiem z cytryny.
Bułeczki drożdżowe z bitą śmietaną, truskawki
Ciasto:
600 ml mleka
100 g drożdży
100 g masła
100 g cukru
3 torebki cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżki majonezu
1 kg mąki
Nadzienie:
500 g sera mascarpone
200 g cukru
2 torebki cukru waniliowego
2 kg truskawek
1 l śmietany 36%
Przygotowanie:
Ciasto: Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka ciepłego, 2 łyżek mąki i cukru. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki, masło na samym końcu. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dzielimy na 16 równych części i robimy podłużne ruloniki. Układamy na papierze i wstawiamy do piekarnika na temp. 170 stopni.
Nadzienie: Ser mascarpone ubijamy razem ze śmietaną, pod koniec dodajemy cukier. Upieczone bułeczki przekrawamy, napełniamy śmietaną i truskawkami w cukrze waniliowym.
Ptyś, Francuz i truskawki
Ciasto:
100 g masła
5 jajek
1 opak. ciasta francuskiego
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
szczypta soli
Krem:
250 ml mleka
100 ml likieru jajecznego
8 żółtek
4 łyżki mąki
2 torebki cukru waniliowego
2 cytryny
1,5 kg truskawek
1 ananas
Przygotowanie:
Ciasto: Ciasto francuskie rozmrażamy. Wykładamy na papier do pieczenia. Wodę zagotowujemy z solą i masłem. Do wrzącego płynu dodajemy mąkę, zaparzamy. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, powstałe ciasto parzone szprycujemy na brzegu ciasta francuskiego.
Krem: Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym, zalewamy ubite jajka z mąką i chwilę trzymamy na ogniu, dodając na koniec likier. Upieczone ciasto smarujemy kremem, wykładamy truskawki pokrojone i wymieszane ze skórką cytrynową i kawałkami ananasa.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN