kuchnia

    kuchnia

    Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, spróbuj przyrządzić zapiekankę makaronową. To szybkie i łatwe do przygotowania danie, w którym możesz wykorzystać różnorodne składniki – w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Jak ją przygotować, żeby smacznie zjeść?

    Sos pomidorowy to jeden z najpopularniejszych składników włoskiej pizzy. Nadaje jej charakterystycznego smaku, a przy tym bardzo dobrze łączy się z różnorodnymi dodatkami. Nic więc dziwnego, że jest tak lubiany. W jaki sposób można przyrządzić pyszny sos pomidorowy do pizzy we własnym domu?

    Urządzając eleganckie przyjęcie dla gości, na których chce się zrobić szczególnie dobre wrażenie, warto dowiedzieć się, jak prawidłowo nakryć do stołu. Sztućce na stole muszą być również ułożone w sposób zgodny z przyjętymi zasadami. Estetycznie i prawidłowo nakryty stół zrobi wrażenie na przybyłych gościach, a przyjęcie pozostawi miłe wspomnienia.

    Foie gras jest przez smakoszy kulinarnych uważane za jeden z najbardziej luksusowych przysmaków nie tylko francuskiej, ale światowej kuchni. Jednocześnie wzbudza on bardzo wiele kontrowersji, przede wszystkim ze względu na sposób hodowli zwierząt, z których mięsa przygotowuje się ten rarytas.

    Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.

    Wino to jeden z najpopularniejszych trunków na całym świecie. Co ciekawe, jego historia rozpoczęła się już w trzecim tysiącleciu przed naszą erą. Sięgając po ten napój, warto wiedzieć, jakie są rodzaje win, by wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada, a zarazem pasuje do konkretnej sytuacji.

    Kokos ceniony jest za słodki smak i właściwości odżywcze. Często jednak, chcąc kupić wiórki czy wodę kokosową, decydujemy się od razu na gotowy produkt, aby uniknąć rozłupywania orzecha. To błąd, bo otwieranie kokosa wcale nie jest trudne. Poznaj nasze sposoby!

    Popularny zarówno w modzie, jak i we wnętrzach styl boho zyskuje coraz większą rzeszę wielbicieli. Choć istnieje poza utartymi schematami, posiada swoje znaki rozpoznawcze. Nasycone kolory, naturalne materiały, eklektyzm, przytulne tekstylia – wszystko to daje duże możliwości aranżacyjne. Wystarczy odrobina finezji i pomysłowości. Architekci wnętrz z pracowni Decoroom podpowiadają, jak to zrobić.

    Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.

    Niejednokrotnie zdarza się, że nazwy potraw sugerują swoje pochodzenie. W niektórych przypadkach okazuje się jednak, że historia ich powstania jest zgoła inna niż mogłoby się wydawać. Mimo to, wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sernik wiedeński nie pochodzi z Austrii, a w Grecji nikt nie słyszał o rybie po grecku. Skąd więc wzięły się ich nazwy i komu zawdzięczamy przepisy na potrawy, które często goszczą na naszych stołach?

    Ogórki, ogóreczk - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli.