kuchnia

    - Jestem niewolnicą własnego wyglądu - wyznała gwiazda.

    "To zmienia wszystko"

    "MasterChef" 11 ledwo wystartował, a palniki już rozkręcone są do czerwoności. Emocji i pikanterii doda z pewnością gościni najnowszego odcinka. Anna Mucha wraz z jury przyjrzy się potrawom uczestników. Czy ktoś (przez żołądek) trafi do serca aktorki?

    "Catherine Deneuve przychodziła w szlafroku i w bamboszach".

    Ich nieprzeciętny smak doceniają wszyscy miłośnicy zdrowych sałatek, kremowych zup i kanapek. Pomidory idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw, zwłaszcza jeśli tuż po zakupie czy zerwaniu z krzaka są wyjątkowo soczyste, miękkie i rumiane. Co zrobić w sytuacji, gdy nie są dostatecznie dojrzałe?

    Świetnie sprawdzi się w przygotowaniu zdrowych soków, zup czy koktajli.

    Matcha to japońska herbata, która od pewnego czasu cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Co ciekawe, przyrządza się z niej nie tylko napój. Stanowi doskonały dodatek do różnych potraw, w tym także deserów.

    Dzisiejsza kuchnia australijska miesza wpływy wielu kultur, dzięki czemu jest różnorodna, a przede wszystkim smaczna. Czym charakteryzuje się kuchnia tego kraju i jakie są najpopularniejsze dania australijskie?

    Odkręcanie słoików to nieodzowny element codzienności każdej gospodyni domowej i wszystkich miłośników przetworów. Niestety pozornie błaha czynność często okazuje się nie lada wyzwaniem. Jak poradzić sobie z odpornym na siłę mięśni wieczkiem? Wystarczy wykorzystać prosty tiktokowy trik.

    Czujecie się zaciekawieni? 

    Lato w pełni, pogoda rozpieszcza, a my coraz częściej myślimy o grillu. Jeśli wciąż zastanawiacie się, jakimi przysmakami z rusztu ugościć znajomych, świetnie się składa. Jasiek Kuroń zdradził nam dwa oryginalne przepisy.

    Garnki odróżnia wiele cech. Zarówno rodzaj tworzywa z jakiego zostały wykonane, rodzaj powłoki, jak i grubość dna. Wszystko to decyduje o tym, które z nich są najbardziej trwałe, a w których gotowanie jest najzdrowsze. Sprawdź jak wybrać najlepsze garnki na kuchenkę gazową.

    Kuchnia w stylu rustykalnym kojarzy się głównie z nastrojem sielskości i cudowną aurą. Przytulny wystrój idą w parze z funkcjonalnością – rustykalne wnętrza czerpią bowiem inspiracje z dawnych, wiejskich kuchni.

    Bałkany to duży region w południowo-wschodniej Europie, dlatego na pojęcie „kuchnia bałkańska” składa się wiele potraw pochodzących z poszczególnych krajów leżących na Półwyspie Bałkańskim i w jego sąsiedztwie. Są to więc przede wszystkim państwa wchodzące w skład byłej Jugosławii, a także Grecja i Bułgaria. Od setek lat przenikają się tu najlepsze smaki kuchni Wschodu i Zachodu, dzięki czemu na Bałkanach z pewnością nigdy nie pozostaniemy głodni.

    Bułgarska kuchnia sięga swą historią aż do pradawnych czasów. Kusi swym bogactwem i niezwykłą różnorodnością.

    Mięso stanowi podstawę wielu dań kuchni polskiej. Aby w pełni cieszyć się ich smakiem, musimy wybrać składniki najlepszej jakości.

    Kuchnia Skandynawów to w dużej części ryby oraz owoce morza, ale także dziczyzna i potrawy z mięsa zwierząt hodowlanych. Jedną z charakterystycznych cech tamtejszej kuchni jest dodawanie do potraw owoców leśnych.

    Ze względu na etniczną różnorodność kuchnia kreolska obfituje w smaki pochodzące z różnych stron świata.

    Zobacz, co zrobić, kiedy okazuje się, że szafki nie zmieszczą kolejnych artykułów przydatnych w kuchni.

    Sezon wiosenno-letni to nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli owoców. W czerwcu i lipcu na sklepowych półkach pojawiają się słodkie, soczyste, a zarazem pełne witamin wiśnie i czereśnie. Jak najprościej usunąć z nich pestki? Wystarczy sięgnąć po wskazówkę, która bije rekordy popularności na TikToku.

    Modna kuchnia to przede wszystkim drewno i ceramika. W tym sezonie stawiamy na praktyczne rozwiązania, o których w Dzień Dobry TVN opowiedziała Ewa Mierzejewska, ekspertka w dziedzinie aranżacji wnętrz.

    To nie kuchnia norweska wsławiła Skandynawię na cały świat, lecz malownicze krajobrazy i legendy o Wikingach, ale mimo to zdecydowanie zasługuje ona na uwagę zagranicznych smakoszy.

    Sprawdź, po które dzikie zioła warto sięgnąć i jakie potrawy warto z nich przygotować.

    Kolacja urodzinowa, która przeniesie gości do krainy kulinarnej przyjemności to duże wyzwanie. Mamy dla was kilka pomysłów na wyśmienite potrawy, w których smaki przenikają się wzajemnie, a każde kolejne danie podkreśla smak poprzedniego i zachęca do dalszej degustacji. Wiemy, że tego dnia równie ważne jest twoje samopoczucie, dlatego przepisy na kolację urodzinową są proste i szybkie w przygotowaniu.

    Wiele dzieci wprost uwielbia spędzać czas w kuchni i mieć tam jakieś odpowiedzialne, przydzielone im zadania. Gotowanie z dzieckiem to nie tylko ciekawy sposób na wspólne spędzanie czasu, ale też okazja do podróży do świata rodzinnych tradycji.

    Kuchnia i wszelkie jej zakamarki mają za zadanie przede wszystkim umożliwiać sprawne i wygodne przygotowywanie posiłków. Wiele osób ceni sobie rozwiązania, które pozwalają na optymalizację przestrzeni i lepsze jej wykorzystanie. Jednym z nich jest inteligentny koncept naczyń. Na czym polega?

    Sprawdź, które produkty mogą na ruszcie stracić smak lub stać się niebezpieczne dla zdrowia.

    Własnoręcznie wyrabiane wędliny to prawdziwy rarytas. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę Mikołaj Rey, który w Dzień Dobry TVN odwiedził teren województwa kujawsko-pomorskiego.

    Koreańskie jedzenie to ostre potrawy, dbałość o estetykę, wielobarwność, niska kaloryczność. Tak w skrócie można opisać kuchnię koreańską, która jest wielką biesiadą z niekończącymi się nigdy przystawkami. Wiele koreańskich potraw ma również właściwości lecznicze i zdrowotne. Dania koreańskie podawane są zazwyczaj w małych miseczkach, co pozwala tworzyć ciekawą, kolorową kompozycję.

    Karol Maciesz i Laura Wielich uwielbiają gotować. Chętnie spędzają wspólnie czas w kuchni i wzajemnie się inspirują, odkrywając nowe smaki. W Dzień Dobry TVN pokazali autorskie pomysły na przekąski, które idealnie sprawdzą się na piknik.