W kuchni Dzień Dobry TVN istny szał na słodkości. Blogerka Małgorzata Nagar przygotowała babeczki, które nie umknęły uwadze naszych prowadzących. Gdy Damian Michałowski pomagał ustroić jedną z nich, nagle pojawił się Krzysztof Skórzyński. I wtedy się zaczęło.
Czy wiesz, że przy urządzaniu modnej kuchni ważne są nie tylko kolory ścian oraz styl mebli? Ogromne znaczenie ma także to, jakie dodatki wybierzesz. To właśnie detale sprawiają, że aranżacja wnętrza staje się harmonijna, a Ty i Twoi bliscy chętnie spędzacie w nim czas. Sprawdź więc jakie trendy zdominują 2024 rok i które z nich warto przemycić do swojej kuchni.
Robot planetarny to urządzenie umożliwiające wykonywanie wielu czynności w kuchni – mieszanie, ucieranie, ubijanie. Zaawansowane technologicznie modele pozwalają nawet na duszenie, gotowanie i smażenie. Określenie "planetarny" pochodzi od ruchu mieszadeł – wokół własnej osi i po obwodzie misy.
Urządzanie i planowanie kuchni bywa czasochłonne i wyczerpujące. Każdy, kto choć raz mierzył się z remontem tego pomieszczenia, doskonale rozumie, co oznacza łączenie funkcjonalności z kwestią wizualną. Trzeba przyznać, że wybór materiałów jest obecnie naprawdę duży. Jednak od kilku sezonów utrzymującym się trendem jest styl retro. Co powiecie na meble i sprzęty vintage? Jeśli tak jak my jesteście zwolennikami przytulnych wnętrz, przestawiamy nasz produkt numer jeden – stylową lodówkę.
Czwarty odcinek programu "Masterchef" był twardym orzechem do zgryzienia dla uczestników. Na placu pod Wawelem w Krakowie czekały trzy charakterystyczne food trucki: amerykański, azjatycki i polski. Każda z drużyn miała do wydania 100 porcji mięsnych i 100 wegetariańskich, aby wykarmić… 100 osób. Przypominamy, jak przygotować pancakes i soczystego hamburgera, zgodnie z recepturą bohaterów ostatniej edycji programu.
Pieczenie może sprawiać wiele frajdy nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom. Wspólnie przyrządzone ciasto, chleb czy pizza będą smakować jeszcze lepiej, gdy zrobimy je sami. Często jednak krzątając się po kuchni, mamy wątpliwości, czy sernik nie opadnie, mięso będzie soczyste, a pieczywo idealnie chrupiące. To może się zmienić. Przedstawiamy pięć funkcji piekarnika, które sprawiają, że gotowanie jest proste, przyjemne i zawsze udane.
Zapiekanki to potrawy, które zwykle można przygotować łatwo i szybko, dlatego idealnie nadają się zarówno na obiad czy kolację każdego dnia. Jeśli nie chcesz zbyt wiele czasu spędzać w kuchni, wypróbuj przepisy na zapiekanki.
Dynia jest warzywem o wyjątkowym orzechowo-słodkim smaku i wielu wartościach odżywczych, jest także niskokaloryczna. Nic dziwnego, że ma wiele zastosowań w naszej kuchni. To również symbol Halloween – jednak nie każdą piękną dynię możemy zjeść, ponieważ istnieją gatunki wyłącznie ozdobne.
Poza targiem na Starym Kleparzu, obwarzankami i słynnymi zapiekankami ze szczypiorkiem, Kraków to też mekka bardzo dobrych restauracji. Znajduje się tu jedyny w Polsce lokal z dwiema gwiazdkami Michelin. O tym, co to oznacza i jak w takim miejscu przemycić małopolskie specjały, zapytaliśmy jej szefa kuchni.
Andrzej Polan znalazł patent na to, jak nie zmarnować ani jednej jagódki, podczas domowego pieczenia. Owoce te nie należą do najtańszych, więc warto pod okiem mistrza nauczyć się je dobrze zawijać. Kucharz pokazał na swoim TikToku, jak się za to zabrać.
Damian Michałowski pokazał w swoich mediach społecznościowych, jakie danie przygotowały jego dzieci na wieczorny posiłem. Helena i Henryk skomponowali na talerzu prawdziwe dzieło sztuki. Prowadzący Dzień Dobry TVN zdradził nam przepis.
Sezon na bób jest krótki, a jego smak wyjątkowy. Warto więc po niego sięgnąć póki czas i nieco poeksperymentować w kuchni. Wbrew pozorom świetnie sprawdza się nie tylko w wersji wytrawnej, ale również jako składnik deserów. Doskonałym tego przykładem jest głębokie w smaku czekoladowe ciasto z bobem. Jak je zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.
Jagnięcina to smaczne i delikatne mięso, z którego można przygotować wiele pysznych dań. Przepis na jagnięcinę nie musi być trudny do wykonania – gulasz, kotleciki i pieczeń to tylko niektóre spośród wielu potraw, które możesz samodzielnie przyrządzić.
Wiele osób od czasu do czasu nachodzi ochota na coś słodkiego i czekoladowego. Idealną propozycją zaspokojenia tej zachcianki jest suflet czekoladowy. To wilgotny, delikatny i ciepły wypiek na bazie jaj i czekolady, który doskonale odpowiada na potrzeby największych łasuchów.
Ziemniaki i kiełbasa, dwa podstawowe produkty, jakich używamy w duecie na grilla, świetnie sprawdzają się w sycącej zapiekance. Tylko jak ją przyrządzić i czym doprawić, aby zniewalała smakiem?
Kuchnia żydowska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Dlaczego? Potrawy kuchni żydowskiej są bardzo zdrowe i smaczne. Obecnie w zdecydowanej większości dużych miast znajduje się przynajmniej jedna żydowska restauracja. Wyborny smak i aromatyczne przyprawy sprawiają, że dania żydowskie kuszą nie tylko zwolenników koszernej diety, ale także smakoszy niezwiązanych z żydowską kulturą. Podpowiadamy, które potrawy żydowskie są najsmaczniejsze!
Czebureki to danie regionalne Tatarów krymskich. Swoim wyglądem przypominają pierogi. Tradycyjnie ciasto wykonuje się z wody, mąki oraz soli. Zobacz, jak je zrobić i jak przygotować farsz.
Ma zaledwie 12 lat i już może się pochwalić tytułem "MasterChefa Juniora". Ignacy Jabłoński to zwycięzca 8. edycji programu. Wywalczył czek w wysokości 15 tysięcy złotych, wydanie własnej książki kucharskiej oraz bezcenną statuetkę. Jak rozpoczęła się jego przygoda z gotowaniem?
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem lub ziemniakami to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań. Dlaczego? Za jego popularnością przemawia chyba najbardziej fakt, że nie da się go zepsuć. To powoduje, że po zapiekankę sięgają nawet niewprawieni miłośnicy kuchni.
Patrycja Walter-Zagórska to firechef, czyli kobieta, która potrafi gotować na żywym ogniu. Piotr Wojtasik z Dzień Dobry TVN przyjechał do Chorzowa, żeby na własne oczy zobaczyć jej niesamowitą kuchnię. Niektóre dania mogły zaskakiwać.
Otwarcie sezonu grillowego wymaga szczególnej oprawy. Nie umknęło to uwadze Piotra Wojtasika. Reporter Dzień Dobry TVN poprosił uznanych kucharzy z Grecji, Francji i Włoch o wrzucenie na ruszt losowo wybranych produktów. Jak zakończyła się zabawa kołem smaków?
Kuchnia portugalska jest nie tylko bardzo aromatyczna, różnorodna, ale i zdrowa. Bazuje bowiem, podobnie jak kuchnia śródziemnomorska, na rybach oraz owocach morza. Portugalczycy sięgają jednak chętnie także po dania z wieprzowiną, wołowiną, koziną lub baraniną.