kuchnia

    kuchnia

    Kolacja urodzinowa, która przeniesie gości do krainy kulinarnej przyjemności to duże wyzwanie. Mamy dla was kilka pomysłów na wyśmienite potrawy, w których smaki przenikają się wzajemnie, a każde kolejne danie podkreśla smak poprzedniego i zachęca do dalszej degustacji. Wiemy, że tego dnia równie ważne jest twoje samopoczucie, dlatego przepisy na kolację urodzinową są proste i szybkie w przygotowaniu.

    Koreańskie jedzenie to ostre potrawy, dbałość o estetykę, wielobarwność, niska kaloryczność. Tak w skrócie można opisać kuchnię koreańską, która jest wielką biesiadą z niekończącymi się nigdy przystawkami. Wiele koreańskich potraw ma również właściwości lecznicze i zdrowotne. Dania koreańskie podawane są zazwyczaj w małych miseczkach, co pozwala tworzyć ciekawą, kolorową kompozycję.

    Za nami początek astronomicznej wiosny. W kuchni to nie tylko czas grilla, ale i lżejszych dań. W dzień sera świetnie sprawdzi się sałata rzymska z serem długodojrzewającym Dziugas według przepisu Magdy Gessler nada się idealnie na kwietniowe i majowe lunche. Z kolei dania z makaronem są na tyle uniwersalne, że zaserwować je możemy przy każdej okazji. Sprawdź, jak przygotować Makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową.

    Ziemniaki gotowane lub pieczone to częsty dodatek do potraw obiadowych. Doskonałym zamiennikiem jest puree ziemniaczane, jednak wiele osób zastanawia się, jak zrobić puree z ziemniaków i czy jest to trudne. Wykonanie dobrego puree z ziemniaków jest bardzo proste i szybkie, a przepisy z powodzeniem można modyfikować, dodając ulubione składniki.

    Znajdziemy w niej wiele z naszej rodzimej kuchni, jak również mnóstwo naleciałości litewskich, mołdawskich, tatarskich czy żydowskich. Mowa tu o kuchni ukraińskiej, która różnorodnością smaków i obfitością dań przyciąga wielu smakoszy z całego świata. Czym charakteryzują się ukraińskie potrawy?

    Irena Napierska pełni funkcję szefa kuchni w wyjątkowej restauracji. Z zaangażowaniem przygotowuje posiłki dla emerytów, którzy mają szansę integrować się przy wspólnym stole. Nieprzeciętne spotkania możliwe są dzięki inicjatywie Stowarzyszenia Aktywny Senior. "Gary Babci Krysi" to nie tylko smaczne dania przyrządzane na podstawie tradycyjnych przepisów, ale i szansa na ucieczkę przed samotnością i nawiązanie nowych przyjaźni.

    Austria zachwyca różnorodnością smaków. Każdy region kraju ma swoje lokalne specjały. Jednak sztandarowym daniem, z którego słynie tamtejsza kuchnia, jest austriacki sznycel cielęcy w chrupiącej panierce. Na deser austriaccy cukiernicy polecają legendarny wiedeński tort czekoladowy albo strudel austriacki z jabłkami. Jedno jest pewne – wyprawa do Austrii to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, ale także wyśmienite dania, dla których warto na moment zapomnieć o diecie.

    Musaka, baklawa, spaghetti, owoce morza, pizza – te i inne dania, kojarzone głównie z Grecją, Turcją i Włochami, znajdują się także w menu albańskich restauracji. Choć Albańczycy nie mają w swojej kuchni zbyt wielu tradycyjnych potraw, ich wariacje na temat znanych dań śródziemnomorskich smakują równie dobrze. Co oferuje kuchnia albańska?

    Bruschetta to lekkie danie na śniadanie, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Klasyczna włoska przekąska składa się z posmarowanej oliwą grzanki oraz świeżych pomidorów. Ze względu na to, że można ją urozmaicać na wiele rozmaitych sposobów, pokochają ją również weganie i wegetarianie. Przedstawiamy najlepsze przepisy na szybki i smaczny posiłek.